FOLLOW US: facebook twitter

Χορωδιακή πανδαισία υψηλού επιπέδου!

Ημερομηνία: 20-02-2023 | Συντάκτης:

Καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό οι Χορωδίες της Εμπορικής Τράπεζας και η Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων το Σάββατο το βράδυ στο 1ο γυμνάσιο Πύργου

-Την Χορωδιακή βραδιά συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν.Ηλείας, μαζί με τον τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Μια σπουδαία Χορωδιακή Βραδιά, υψηλού επιπέδου, μια χορωδιακή πανδαισία από εκείνες που σπάνια έχουμε τη τύχη να παρακολουθήσουμε στην Ηλεία, ήταν αυτή που συνδιοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν.Ηλείας, μαζί με τον τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας και τον θεματικό αντ/άρχη Νίκο Κοροβέση.

Στην Χορωδιακή Βραδιά, εμφανίστηκαν : στο πρώτο μέρος, η εκπληκτική ανδρική χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας που έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα χορωδιακά φεστιβάλ της Ευρώπης που στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνει κοσμική και θρησκευτική μουσική από τη βυζαντινή εποχή και το μεσαίωνα μέχρι και Α’ εκτελέσεις σύγχρονων συνθετών, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σταύρου Μπερή και στο πίανο η Μ. Καρασμπάτσου. Στο στο δεύτερο η δικιά μας Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων που έxει κερδίσει τις εντυπώσεις όπου και αν έχει εμφανιστεί και ξεχώρισε για την δυναμική της ερμηνεία και την τεχνική αρτιότητα, υπό την Δ/νση της γνωστής μουσικολόγου Λένας Σουρμελή και την συνοδεία στο πιάνο από την πιανίστα Olena Fedko. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Μονωδού- βαρύτονου Νίκου Καραγκιαούρη ο οποίος μάλιστα έκανε με τον τρόπο του την δική του διαμαρτυρία για το Π.Δ που οδηγεί σε υποβάθμιση των πτυχίων και των σπουδών των καλλιτεχνών.

Εντυπωσιακές και οι δύο χορωδίες

Η χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας ερμήνευσε άψογα κομμάτια ελλήνων συνθετών διαφόρων ειδών μεταξύ των οποίων τον “Ύμνο στον Βακχα” του Σταύρου Σαμάρα, παραδοσιακά τραγούδια κα καντάδες για να είναι όπως είπε ο μαέστρος προσαρμοσμένα στο γιορτινό πνεύμα της αποκριάς όπως τον “Μπάρμπα Γιάννη”, την ‘Παλιά Αθήνα”, το “Απόψε την κιθάρα μου” κ.α αλλά και δυό τραγουδια από την Λατινική Αμερική και το Μεξικό σε επεξεργασία του Θ. Λουζιώτη και ολοκλήρωσε την εμφάνισή της με το “Λαλούν τα αηδόνια” του Διονυσίου Λαυράγκα καταχειροκροτούμενη από το πολυπληθές κοινό. Με τη σειρά της η Μικτή Χορωδία Μουρτουντίων ερμήνευσε ελληνικά και ξένα κομμάτια γνωστών συνθετών όπως το “Όμορφη πόλη” του Μίκη Θεοδωράκη, το “Αν θυμηθείς το ανίερο μου”, το California dreaming , to Dnaz με σόλο από την Χρύσα Σαλαμπάση και το “Funiculi, funicula και το γνωστό “Μαρίνα” του Μίκη, σόλο από τον εκπληκτικό βαρύτονο Νίκο Καραγκιαούρη που έκλεψε την παράσταση με την ερμηνεία του! Ακολούθησε κι ένα δεύτερο μέρος από την Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων όπου μάλιστα σε κάποια από αυτά τραγούδια έκαναν ντουέτο η Λένα Σουρμελή με τον Νίκο Καραγκιαούρη.

Δύο πραγματικά εκπληκτικές εμφανίσεις με διαφορετικά μουσικά και ερμηνευτικά στοιχεία η κάθε μια, ωστόσο αυτή ακριβώς η ειδοποιός διαφορά ήταν που συνέδεσε αρμονικά την παρουσία των δύο Χορωδιών σε ένα κοινό πρόγραμμα, πλούσιο από κάθε άποψη, από ην επιλογή των τραγουδιών, την τεχνική αρτιότητα, την εκτέλεση και τις ερμηνείες.

Να σημειώσουμε ότι κατά την έναρξη της παράστασης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος καλωσόρισε και παρουσίασε τις δύο χορωδίες και ευχαριστησε ολον τον κόσμο που πάντα αγκαλιάζει τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκο Κοροβέση και την ΠΔΕ γιατί χωρίς την στήριξη του δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η χορωδιακή βραδιά. Από την πλευρά του ο κ. Ν. Κοροβέσης επισήμανε οτι πάντα το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας θα βρίσκεται κοντά στα σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα της Ηλείας. Την Χορωδιακή βραδιά παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τ. Αντωνακόπουλος, ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος με την σύζυγό του Λένα που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Τριανταφυλλόπουλου και ήρθαν στον Πύργο ειδικά για την εκδήλωση, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Π. Λάττας, οι υποψήφιοι βουλευτές Λ. Βαρουξής και Γ Παναγιωτόπουλος , εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων και όλα σχεδόν τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Πύργου που καταχειροκρότησαν τους συναδέλφους τους χορωδούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot