FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς “φρένο” η άνοδος των τιμών

Ημερομηνία: 02-11-2022 | Συντάκτης:

Η “πτήση” συνεχίζεται σε βασικά είδη, που αφορούν ιδιαίτερα το “καλάθι του φτωχού”

Μπορεί, με βάση τη Eurostat να επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανόδου, στο 9,8%, του Εναρμονισμένου Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο, δηλαδή του “κοινού καλαθιού προϊόντων και υπηρεσιών” που μετρά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή σε όλες τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο και πάλι η “πτήση” συνεχίζεται σε βασικά είδη, που αφορούν ιδιαίτερα το “καλάθι του φτωχού”.

Όσο και αν έτσι προσφέρει “παρηγοριά” ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνεται σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ωστόσο η πραγματικότητα στην αγορά παραπέμπει σε μια σκληρή πραγματικότητα. Ήδη τιμοκατάλογοι χονδρικής για γαλακτοκομικά, προϊόντα δημητριακών, χαρτικά, κρέατα και άλλα βασικά για τη διατροφή, που καταφθάνουν σε αλυσίδες, παραπέμπουν σε νέες αυξήσεις, σε βασικά είδη, που φτάνουν και το 10% ανά κωδικό.

Τα τρόφιμα

Πάντως το ράλι τιμών στα τρόφιμα και με βάση τη Eurostat συνεχίζεται αμείωτο ακόμη και πάνω από το μέσο όρο. Έτσι, με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή την άνοδο των τιμών για τον Οκτώβριο οδηγεί η ενέργεια με 41,9%, ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 13,1%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 6,0% και οι υπηρεσίες με 4,4%.

Τον Σεπτέμβριο, με βάση πάντα τη Eurostat, η ενέργεια κινήθηκε στο 40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον γενικό πληθωρισμό και αναμένει τώρα μια κορύφωση στο 12,1% ετησίως τον Ιανουάριο.

Κόστος παραγωγής

Ήδη, τα “δείγματα” από το παραγωγικό κόστος δεν είναι και τα πιο ενθαρρυντικά και αναμένεται να επηρεάσουν σε βάθος χρόνου τις τιμές. Να σημειωθεί ότι περαιτέρω σημαντική αύξηση, της τάξης του 29,4%, σημείωσε με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 19,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Δημοσκόπηση: Δεν περιμένουν τίποτα από το «καλάθι της νοικοκυράς»

Την ώρα  που η κυβέρνηση παραμένει απλώς παρατηρητής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που στενάζουν από την ακρίβεια (και που προχωρά σε κινήσεις εντυπώσεων με μέτρα-«ασπιρίνες»), νέα έρευνα της Prorata για λογαριασμό του newsbomb.gr αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς καταγράφει ότι η πλειονότητα των ερωτώμενων εκτιμούν πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν πως δεν περιμένουν κάτι θετικό από το «καλάθι του νοικοκυριού».

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία (το 95% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα) τονίζουν ότι η αισχροκέρδεια στα βασικά προϊόντα έχει αυξηθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Μάλιστα, οι 7 στους 10 (ποσοστό 72%) απαντούν πως η αισχροκέρδεια έχει αυξηθεί «πολύ», ενώ περίπου 1 στους πέντε (ποσοστό 19%) δηλώνει πως έχει αυξηθεί «αρκετά». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίσθηση περί αύξησης της αισχροκέρδειας είναι καθολικώς ομολογούμενη από τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή και πολιτικής /ιδεολογικής τοποθέτησης.

Όσο για το «καλάθι του νοικοκυριού» (που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα Τετάρτη) , συνολικά οι 8 στους δέκα (ποσοστό: 82%) εκτιμούν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα ανακουφίσει ιδιαίτερα (51%) ή και καθόλου (31%) τα οικονομικά του δικού τους νοικοκυριού. Και σε αυτήν την περίπτωση, η δυσπιστία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του μέτρου καταγράφεται ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, ενώ πιο δύσπιστοι εμφανίζονται όσοι δηλώνουν ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia