FOLLOW US: facebook twitter

Χωρίς απρόοπτα με μεγάλες ουρές οι χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ηλεία

Ημερομηνία: 09-10-2023 | Συντάκτης:

« Κουτσές» οι εφορευτικές επιτροπές παρά το 40άρι

  • Παρατράγουδα και καταγγελίες στο δήμο Πηνειού

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα και παρατράγουδα με εξαίρεση ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά , κύλησε η χθεσινή  διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών  στην Ηλεία, για την ανάδειξη των νέων τοπικών αρχόντων μας. Στις κάλπες κλήθηκαν να ψηφίσουν 164. 765 Ηλείοι – 1834 εκλογείς λιγότεροι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μάιου 2023.  Μέχρι τις 5.30 πάντως, στην Περιφέρειας Δυτική Ελλάδα η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόλις  49,7%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα, καθώς ανέλαβαν κανονικά όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα 342 εκλογικά τμήματα της Π,Ε Ηλείας, ενώ τρεις δικαστικοί αντιπρόσωποι που το βράδυ του Σαββάτου δήλωσαν κώλυμα, αντικαταστάθηκαν επι τόπου.

«Λειψές» οι εφορευτικές επιτροπές παρά το 40άρι

Βεβαίως για μια ακόμα φορά, οι εφορευτικές επιτροπές ήταν «λειψές» και όπως φαίνεται είτε η αμοιβή τους για πρώτη φορά με 40 ευρώ δεν αποτέλεσε  κίνητρο για να αναλάβουν, είτε δεν γνώριζαν ότι θα πληρωθούν. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Πρωτοδικείου Ηλείας, το πρόβλημα με τις εφορευτικές επιτροπές ξεκινά πολλές φορές όχι από την απροθυμία όσων έχουν κληρωθεί για να αναλάβουν, αλλά από τις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι που χρειάζονται αναθεώρηση, καθώς πολλές φορές δίπλα από το όνομα του εκλογέα δεν υπάρχει διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας οπότε αυτόματα το συγκεκριμένο άτομα εξαιρείται και οι περιπτώσεις αυτές είναι πολλές. Σε κάθε περίπτωση, τα κενά των εφορευτικών επιτροπών που ήταν όμως λιγότερα από άλλες φορές, καλύφθηκαν από τη φιλότιμη προσπάθεια και συνεργασία δικαστικών αντιπροσώπων, γραμματέων και εκλογικών αντιπροσώπων.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μαζική κυρίως τις ώρες αιχμής μεταξύ 11 το πρωι και 2 το μεσημέρι, όπου ο κόσμος πύκνωσε και σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές, ενώ υπήρχε μια σχετική καθυστέρηση κυρίως μέσα στα παραβάν των δημοτικών εκλογών του Πύργου όπου τα ψηφοδέλτια  ήταν μακροσκελή. Βέβαια κυρίως στα χωριά, οι περισσότεροι – ειδικά οι ηλικιωμένοι- ερχόταν με το ψηφοδέλτιο στην… τσέπη, κατά τον συνήθη παραδοσιακό τρόπο!

Επίσης υπάρχει ένας μεγάλος φόβος για αρκετά άκυρα ψηφοδέλτια, αυτό βεβαίως θα φανεί στην κάλπη, καθώς παρότι τα ψηφοδέλτια έγραφαν πάνω πόσους σταυρούς πρέπει να βάλουν οι εκλογείς στα τοπικά συμβούλια, αρκετοί δεν ήταν ενήμεροι  και φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό μπέρδεμα.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα και αμέσως άρχισε η καταμέτρηση.  Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων που η αρίθμησή τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8  άνοιξαν  πρώτα τις καλπες με τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών , ενώ αντιστοίχως, οι  εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων που η αρίθμησή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9 άρχισαν την μετάδοση  πρώτα των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών

Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα – Καταγγελίες στο δήμο Πηνειού

Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, κυρίως στην περιοχή του Κάμπου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο δήμο Πηνειού και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Γαστούνης, υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο παρατάξεων Μαρίνου και Καστρινού, όπου αμφότεροι αλληλοκατηγορούνταν για παρατυπίες και έκνομες διαδικασίες. Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για χειροδικίες και απαιτήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας μέχρι τη λήξη των επεισοδίων. Μικρά κατά τόπους προβλήματα και εντάσεις δημιουργήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις με αφορμή διαξιφισμούς εκλογικών αντιπροσώπων σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν ψηφοφόρους, φαινόμενα που συνήθως συμβαίνουν σε κάθε εκλογική διαδικασία έξω από τα εκλογικά τμήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος