FOLLOW US: facebook twitter

Χημειοθεραπείες με δανεικό γιατρό από την Πάτρα στη ΝΜ Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 09-08-2022 | Συντάκτης:

Ανακοινώσεις Α. Γκάγκα από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr

«Πιο έτοιμη» από την τελευταία φορά που την επισκέφθηκε βρήκε την νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τονίζοντας πως έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από ενέργειες όπως η παραλαβή και η άδεια από την Πυροσβεστική… ενώ στη νοσηλευτική μονάδα έχουν ξεκινήσει και μικρά χειρουργεία.

Συνοδευόμενη από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τους Βουλευτές Δ. Αυγερινοπούλου και Α. Νικολακόπουλο η κ. Γκάγκα, ξεναγήθηκε παρουσία και του Δημάρχου Ήλιδας Γ. Λυμπέρη στη νέα πτέρυγα και ανακοίνωσε πως θα μπορέσει να λειτουργήσει τμήμα Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο ώστε να μην μετακινούνται οι άρρωστοι και για αυτό έχουν κάνει συζητήσεις με τα δυο νοσοκομεία της Πάτρας. «Βλέπω τους συνάδελφους σήμερα διπλά μου να είναι πιο ήρεμοι από την προηγουμένη φορά. Γιατί έχουμε αρχίσει κάποια χειρουργεία , έχουμε κάνει συζητήσεις και με τον διοικητή της ΥΠΕ και με το Δήμαρχο και με τα δυο νοσοκομεία της Πάτρας για να μπορεί να λειτουργήσει τμήμα χημειοθεραπείας εδώ για να μην μετακινούνται οι άρρωστοι σε άλλα νοσοκομεία. Και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να λειτουργήσουν και τα επείγοντα  με τρόπο ασφαλή και για το προσωπικό και για τους πολίτες για να μπορέσει να παρέχονται όλες οι πρώτες βοήθειες όπως πρέπει και να μπορεί να γίνεται η νοσηλεία μέχρι κάποιο βαθμό για τους ανθρώπους που είναι εδώ να μην μετακινούνται.  Δε μπορούμε να κάνουμε όλα τα νοσοκομεία τριτοβάθμια στη χώρα αλλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε και θέλουμε, είναι να γίνονται στην Αμαλιάδα τακτικά χειρουργεία, χημειοθεραπεία αυτά που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα όλων μας».

Μιλώντας για τον υγειονομικό χάρτη του Νομού, επισήμανε ότι δεν έχουν ολοκληρώσει, τονίζοντας ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι πολύ σημαντικό γιατι εξυπηρετεί έναν σημαντικό πληθυσμό γύρω γύρω και αρά θέλουν να λειτουργήσει. «Ο γενικός σχεδιασμός είναι επείγοντα και χρονιά νοσήματα όσο μπορούμε εδώ στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Η Ηλεία έχει 150 χιλ. πληθυσμό. Αν κάναμε τώρα ένα υγειονομικό χάρτη δε θα κάναμε 127 νοσοκομεία στην Ελλάδα θα κάναμε 55-70 και θα βλέπαμε που είναι το κέντρο και βολεύει τον κόσμο να κάνουμε μια δομή  με όλες τις ειδικότητες και πάλι σε ένα σύστημα δευτεροβάθμιο και ίσως κατά τόπους τριτοβάθμιο γιατί υπάρχουν και κάποια νοσοκομεία που θα είναι μοιραία μητροπολιτικά όπως σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή δε μπορείς να έχεις καρδιοχειρουργική ή παιδοκαρδιοχειρουργική σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας που έχει 500 περιστατικά. Χρειάζεσαι στην πραγματικότητα ένα κεντρικό. Θέλω να σας πω είναι σημαντικά πράγματα όχι μόνο γιατί είναι θέμα βιωσιμότητας και εμπειρίας των γιατρών. Αν χρειαστείτε ένα χειρουργείο δε θα ψάξετε τον καλύτερο; Αυτό μπορούμε να το αποκτήσουμε κρατώντας τις δομές και βοηθώντας λίγο την συν εργατικότητα μεταξύ των γιατρών».

Σχεδιάζουν… γιατρούς με μια βαλίτσα στο χέρι

Η κ. Γκάγκα ερωτήθηκε για το πώς μπορεί να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας τη στιγμή που δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού και μάλιστα η τελευταία προκήρυξη αφορά την κάλυψη μόνο δυο θέσεων γιατρών. «Είμαι 30 χρονιά στο ΕΣΥ, τον πρώτο καιρό ξεκινήσαμε πλουσιοπάροχα, τα τελευταία 12 περίπου χρόνια με τα μνημόνια δεν προκηρύσσονται θέσεις αρά έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία της χωράς. Αυτή τη στιγμή έχουμε 700 θέσεις για 127 νοσοκομεία και πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην κατανομή γιατί κάποια κάνουν εκατοντάδες εισαγωγές και κάποια χιλιάδες. Με τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή θέλουμε να δώσουμε γιατρούς σε κάθε δομή. Το δεύτερο πράγμα που θέλουμε σαν υπουργείο είναι να έχουμε μια συν εργατικότητα, δηλαδή μπορεί ωραιότατα να έρθει ένα ειδικό ιατρείο είτε από τον Πύργο είτε από την Πάτρα μια φορά στις 20 μέρες στον Πύργο ή εδώ και αντί να μετακινηθεί ο κόσμος να μετακινείται ο ιατρός. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ γενικά θεωρούμε πολύ σημαντική μια συνεργατική κουλτούρα, αλλάζουμε την εκπαίδευση των γιατρών πάρα πολύ με στροφή προς τα παθολογικά και τα επείγοντα. Άρα μην περιμένετε αλλαγές στην υγεία από τη μια μέρα στην άλλη γιατί η ιατρική εκπαίδευση είναι εξαιρετικά μακροχρόνια. Άρα ξεκινάμε πολλές αλλαγές που θα τις δείτε να βγαίνουν σιγά- σιγά και να γίνονται αντιληπτές απ’ όλους μας, πρώτα από τους γιατρούς και από τους αρρώστους που θα αισθάνονται ότι το σύστημα είναι εκεί για αυτόν. Θέλουμε επίσης προ τυποποιημένα και διακομιδές αλλά και συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων. Δηλαδή  εγώ είμαι καρδιολόγος εδώ θέλω να κάνω δυο μήνες μετεκπαίδευση πηγαίνω στην Αθήνα και έρχεται ένας γιατρός από την Αθήνα εδώ. Αυτά είναι μέσα στον σχεδιασμό και θα τα δούμε όλοι πολύ σύντομα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia