FOLLOW US: facebook twitter

Χάθηκε το 50% της παραγωγής ελαιολάδου

Ημερομηνία: 20-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

Δυσοίωνα τα προγνωστικά και για το 2024 με τους παραγωγούς να περιμένουν τις αποζημιώσεις

-Κρίσιμη Γενική Συνέλευση την Τρίτη από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

Γράφει η Μαρία Καραμπάτση


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι είδαν τα δένδρα τους λειψά και την παραγωγή τους αισθητά μειωμένη για το 2023, και πλέον εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραγωγή του 2024.

Ο ίδιος προβληματισμός επικρατεί και στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, που συγκαλεί Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου στις 18:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου για το 2023 σημείωσε πτώση για τα μέλη της, της τάξεως του 50%.

Αυτή η μείωση είχε αντίκτυπο φυσικά και στην Ομάδα Παραγωγών, που είδε το τζίρο της να μειώνεται αισθητά και τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος για τον τομέα της ελιάς.

Αγανάκτηση από τους παραγωγούς

Την ίδια στιγμή επικρατεί αγανάκτηση για το γεγονός ότι δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για την ακαρπία και οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποβάλλει αίτημα στην Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το θέμα της ακαρπίας. Εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της χώρας μας και δεν αποζημιωθούν σύντομα οι παραγωγοί, τότε θα μιλάμε για τεράστιο ζήτημα. Όπως έχουμε ξαναπεί, οι αγρότες είναι πλέον έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Εάν και το 2024 έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με το 2023, τότε η ακαρπία θα ‘χτυπήσει’ στο 100% τα ελαιόδενδρα και αυτό συνεπάγεται ολική καταστροφή» ανέφερε στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη την συνέλευση της ερχόμενης Τρίτης και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς- μέλη της Ομάδας, να δώσουν το παρών ώστε από κοινού να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις.

Απαιτείται σχέδιο δράσης

Οι αγρότες στην παρούσα φάση εμφανίζονται με ‘δεμένα χέρια’, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος και όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

«Όσο και να προσέξουν τα δένδρα οι παραγωγοί, όσες εργασίες και να κάνουν αυτή την περίοδο, εάν ο καιρός δεν είναι ο κατάλληλος για να καρποφορήσουν οι ελιές, το πρόβλημα θα είναι το ίδιο και χειρότερο. Από μία πλευρά, αισθανόμαστε τυχεροί που το 2023 κράτησε έστω και το 50% της παραγωγής. Το 2024 όμως τι γίνεται; Δεν υπάρχουν περιθώρια για τους παραγωγούς να χάσουν και άλλη παραγωγή. Θα καταστραφούν και μαζί καταστρέφεται η παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς» σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Όπως είπε, η καταβολή αποζημιώσεων για την ακαρπία είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει, ωστόσο είναι κάτι πρόσκαιρο και θα αποτελέσει ανακούφιση και στήριξη για τους παραγωγούς, το ζητούμενο είναι όμως να υπάρξει στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην συνέλευση της Τρίτης, εκτός από την συζήτηση που αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα θα γίνει ενημέρωση και από εξειδικευμένους γεωπόνους, σε μία πρώτη προσέγγιση του ζητήματος, θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα του ΕΟΦ ελαιολάδου και θα αποφασιστεί ποια πάγια (πανιά- δίχτυα κλπ.) θα ενταχθούν στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος