FOLLOW US: facebook twitter

Χαριστική βολή για την σταφίδα ο περονόσπορος!

Ημερομηνία: 09-06-2023 | Συντάκτης:

Τεράστιες ζημιές σε όλα τα σταφιδοχώρια της Ηλείας καταγγέλλουν οι παραγωγοί που τρέχουν και δεν φτάνουν με τριπλά ραντίσματα να σώσουν ότι… σώζεται!

  • «Ανυπολόγιστη η καταστροφή σε σταφίδες και αμπέλια- Σε απόγνωση οι καλλιεργητές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θ. Βομπίρης
  • « Οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν κατακλύσει τα γεωπονικά καταστήματα και προμηθεύονται ισχυρά φάρμακα μήπως και περιορίσουν τη ζημιά» τονίζει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος
  • Στο «μάτι του κυκλώνα» λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών και των βροχοπτώσεων και άλλα προϊόντα της Ηλείας όπως αμπέλια, ελιές και τριφύλλια.

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών, αφού δεν φτάνουν τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια με το θέμα της διάθεσης του προϊόντος σε εξευτελιστικές τιμές και την απουσία κρατικής μέριμνας με τους συνεχείς εμπαιγμούς εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  ήρθε σε αυτά να προστεθεί τώρα και ο… περονόσπορος που απειλεί να εξαφανίσει την φετινή παραγωγή της σταφίδας!


Τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, με τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές βροχοπτώσεις  και τα τοπικά χαλάζια σε κάποιες περιπτώσεις που έπεσαν στην Ηλεία όλο το προηγούμενο διάστημα, η νέα χθεσινή καταιγίδα καθώς και η μεγάλη διάρκεια αστάθειας της θερμοκρασίας,  ήδη έχουν κάνει  μεγάλη ζημιά στους αγρότες, αφού βρήκε πολλά προϊόντα στην περίοδο ανθοφορίας. Ωστόσο σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα αμπέλια και η σταφίδα, είναι από τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί περισσότερο αυτήν την εποχή λόγω της εμφάνισης περονόσπορου που στα χωριά ονομάζουν λόβα και όπως επισημαίνουν η καταστροφή είναι τεράστια και κάνουν μεγάλο αγώνα δρόμου για να περισώσουν ότι… σωζεται!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και σταφιδοπαραγωγός ο ίδιος,  κ. Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας στην Πρωινή για το θέμα αυτό, τόνισε ότι η καταστροφή από τον περονόσπορο που έπεσε στη σταφίδα είναι ανυπολόγιστη και οι σταφιδοπαραγωγοί τρέχουν και δεν φτάνουν. « Οι βροχές και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες σε ότι αφορά την θερμοκρασία,  βρήκαν τη σταφίδα και τα αμπέλια πάνω στην ανθοφορία και τώρα στο δέσιμο του καρπού. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια, με διπλά και τριπλά ραντίσματα, είμαστε όλη την ημέρα μέσα στην καλλιέργεια, μήπως και καταφέρουμε να σώσουμε μέρος της παραγωγής γιατί η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και βεβαίως το κόστος παραγωγής πολλαπλάσιο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Δυστυχώς βλέπω την οικονομική καταστροφή στη σταφίδα να έρχεται φέτος και ακόμα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αποτελειώσουν το προϊόν. Σε όλα τα σταφιδοχώρια της Ηλείας, στον πρώην δήμο Ωλένης, Ιάρδανος, Σόπι, Χειμαδιό αλλά και κάτω στην περιοχή της Αμαλιάδας, σε Χάβαρι και Πηνεία., όλα τα μηνύματα που έχουμε από τους σταφιδοπαραγωγούς, είναι… μαύρα χάλια! Πραγματικά οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και όπως καταλαβαίνετε μετά θα τρέχουμε να εκπλιπαρούμε για αποζημιώσεις που αν θέλουν μπορούν να βρουν τον τρόπο να τις δώσουν .
Το θέμα είναι να περισώσουμε τώρα ότι μπορούμε και να μας δοθεί στην συνέχεια μια κατώτατη εγγυημένη τιμή που τουλάχιστον να καλύψει το κόστος μας που στην φετινή παραγωγή θα είναι τεράστιο λόγω της ζημιάς που έχουμε πάθει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστου Βαλιανάτου που τονίζει ότι στις περιοχές της Πηνείας και στο Χάβαρι, η ζημιά στην καλλιέργεια της σταφίδας από τον περονόσπορο είναι τεράστια.
«Οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και οι έντονες βροχοπτώσεις Απριλίου, Μαίου και ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα βγει και ο Ιούνιος, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά σε αμπέλια και σταφίδες με ραγδαία εμφάνιση περονόσπορου. Οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής μας έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, εφοδιάζονται καθημερινά με ισχυρά φάρμακα υψηλής δράσης, με πολλά χέρια ραντίσματα, μήπως και σωθεί κάτι από την φετινή παραγωγή.

Εν τω μεταξύ όλη αυτή η κατάσταση μας έχει βρει πάνω στην προεκλογική περίοδο και περιμένουμε να τελειώσουν οι εκλογές να βγει κυβέρνηση και την επόμενη μέρα θα πάμε στο υπουργείο να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές όπως αυτή που έχουμε πάθει από τον περονόσπορο αλλά μπορούν να τις εντάξουν στα deminis.

Και ας φροντίσουν να κινητοποιηθούν από τώρα οι εκλεγμένοι βουλευτές και υποψήφιοι, γιατί σε λίγο καιρό θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα! Ο περονόσπορος θα είναι φέτος η χαριστική βολή στη σταφίδα!! Έρχεται μεγάλη οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς. Και βεβαίως δεν είναι μόνο η σταφίδα, είναι και οι ελιές που έχουν πληγεί, είναι και τα τριφύλλια και άλλα προϊόντα ακόμα και σε λίγο καιρό θα φανεί το πρόβλημα και θα είναι αργά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia