FOLLOW US: facebook twitter

ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΑ 2024 με θρύλους και ιστορίες

Ημερομηνία: 13-02-2024 | Συντάκτης:

Παράσταση – υπερθέαμα για μια ακόμα φορά από το Λύκειο Ελληνίδων του Πύργου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Μια ακόμα υπέροχη παράσταση, ένα πραγματικό χορευτικό και μουσικό υπερθέαμα, προσέφεραν το απόγευμα της Κυριακής τα «ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΑ» 2024, εκδήλωση θεσμός αφιερωμένο στον Πολιούχο μας  Άγιο Χαράλαμπο  από το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου, στο πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε το συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας.

Τα ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΑ επέστρεψαν  με το καλύτερο τρόπο τρία χρόνια μετά την πανδημία, παρουσιάζοντας θρύλους και ιστορίες  που έχουν καταγραφεί στο λαϊκό αίσθημα και έχουν σφραγίσει γενιές Ελλήνων από τους περασμένους αιώνες. Και αν και έρχονται από το μακρινό παρελθόν, παραμένουν ζωντανοί και αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας για τη ζωή των ανθρώπων και τα πάθη τους.

Μέσα από παραδοσιακούς χορούς, από όλα τα τμήματά του, την ζωντανή μουσική από την παραδοσιακή ορχήστρα και  τραγούδια από την  Χορωδία του, το ΛΕΠ παρουσίασε  και αφηγήθηκε μεταξύ άλλων την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και το πάθος της αγάπης τους, η ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου και το πικρό τέλος τους, η ιστορία της γυναίκας του Πρωτομάστορα που θεμελίωσε το γεφύρι της Άρτας, τον  θρύλο του Μενούση και της άμοιρης γυναίκας του.

Ταυτόχρονα μέσα από την παράσταση, αναδείχθηκε και η θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία σκληρή, αυστηρή που τη θέλει υποταγμένη, αποκλεισμένη και απόλυτα συμμορφωμένη με αυστηρούς κανόνες.

Στον χαιρετισμό  της η πρόεδρος του ΛΕΠ κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου καλωσορίζοντας το κοινό, αναφέρθηκε στην 100 χρονη πορεία του Λυκείου των Ελληνίδων και στην συνεχή του παρουσία στην διάσωση της παράδοσης και την προώθηση του πολιτισμού, αλλά και στην βράβευσή τους από την Ακαδημία Αθηνών, ένα βραβείο που όπως είπε χαρακτηριστικά αφιερώνει στα μέλη του παλαιά και νέα που εθελοντικά στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τις δράσεις του. Τόνισε ακόμα ότι τα φετινά Χαραλάμπεια αφηγούνται θρύλους και ιστορίες του μακρινού παρελθόντος με μια νοσταλγική διάθεση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η πρόεδρος έκανε ειδική μνεία και βράβευσε τον χοροδιδάσκαλο Κώστα Τζανέτο για την πολύχρονη προσφορά του στο ΛΕΠ.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης  κ. Δ. Νικολακόπουλος  που τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει τις δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων σε όλες τις μεγάλες γιορτές του που έχει ανάγκη ο τόπος και  ο δήμαρχος Πύργου κ. Στ. Καννής από την πλευρά του δήλωσε υπερήφανος τονίζοντας ότι ««Το Λύκειο Ελληνίδων παράγει πολιτισμό, υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς και είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει και δραστηριοποιείται στον τόπο μας».

 Στα  ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΑ 2024 συμμετείχαν όλα τα χορευτικά τμήματα ενηλίκων του Λ.τ.Ε. Πύργου, η χορευτική ομάδα των εφήβων και η Μεγάλη Χορευτική  Ομάδα, σε επιμέλεια των δασκάλων Κώστα Τζανέτου, Ανδρέα Μικελόπουλου, Νίκου Χρυσανθόπουλου, Κώστα Ζώντου και Ιουλίας Κόλλια, ενώ εντυπωσίασαν για μια ακόμα φορά οι παραδοσιακές ενδυμασίες των χορευτών  από πολλά μέρη της πατρίδας μας (Πόντο, Κάρπαθο, Ήπειρο, Σποράδες, Πελοπόννησο, Κρήτη).

Συμμετέχει επίσης και η χορωδία του ΛΕΠ  με τραγούδια παραδοσιακά που αναφέρονται σε τέτοιες θρυλικές ιστορίες, σε επιμέλεια της κ.Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση, αλλά και ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς και τραγουδιστές που πλαισίωσαν τας χορευτικά μέρη και τις αφηγήσεις της παράστασης.

Την παράσταση εκτός από το Λύκειο Ελληνίδων συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτ, Ελλάδας και ο δήμος Πύργου με την ευγενική υποστήριξη του Επιμελητήριου Ηλείας και του Δικηγορικού Συλλόγου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia