«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τους σταφιδοπαραγωγούς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”152374″ img_size=”full”][vc_column_text]Το απούλητο προϊόν λόγω χαμηλής τιμής οδηγεί σε απώλεια της συνδεδεμένης
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο τέλος του μήνα, αφού το προϊόν παραμένει απούλητο στις αποθήκες, χωρίς κανένας να γνωρίσει τι μέλλει γενέσθαι.
Η προθεσμία για τη συνδεδεμένη λήγει στο τέλος του Νοεμβρίου και, αν δεν δοθεί παράταση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί θα πρέπει είτε να έχουν πουλήσει 150 κιλά το στρέμμα σε χαμηλή τιμή για να εισπράξουν την επιδότηση είτε να κρατήσουν το προϊόν προσδοκώντας σε υψηλότερη τιμή αλλά να χάσουν την επιδότηση.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι αγρότες βιώνουν μια κατάσταση δύσκολη και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.
«Είμαστε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η σταφίδα παραμένει στην αποθήκη απούλητη. Αν δεν δώσουν παράταση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, θα είμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα: ή θα κόψουμε τιμολόγια αναγκαστικά με τιμή στο ένα ευρώ για να φτάσουμε τα 150 κιλά το στρέμμα και να πάρουμε την επιδότηση ή δε θα κόψουμε καθόλου τιμολόγια και θα τη χάσουμε. Και στο τέλος μπορεί να μην ανέβει η τιμή και να χάσουμε τα πάντα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο αγροτικός κόσμος είναι στα όρια της επιβίωσης με αυτήν την κατάσταση.
«Λιπάσματα και πετρέλαια έχουν διπλάσιες τιμές και η σταφίδα παραμένει στα τάρταρα. Κανένας δεν δίνει τιμή πλέον. Όσοι δίνουν, το πολύ ένα ευρώ, το οποίο εξευτελιστικό. Εδώ υπάρχουν συνάδελφοι που δώσανε σταφίδα με 1,15 ευρώ πριν από δύο μήνες και ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε αυτά τα χρήματα για να βάλουν μπρος για την ελαιοπαραγωγή. Μας έχει πάει πολύ πίσω αυτή η κατάσταση γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση για τη συνδεμένη και ταυτόχρονα να δοθεί λύση για την τιμή της σταφίδας από την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”152375″ img_size=”full”][vc_column_text]Αίτημα παράτασης από Βασιλόπουλο
Την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021( λήγει στις 30 Νοεμβρίου) μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 ζήτησε με επιστολή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.
«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά κυρίαρχα σε Ηλεία και Αχαΐα καλλιεργούνται και παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας της χώρας. Είναι ήδη γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα περσινά αποθέματα με τους παραγωγούς να αγωνιούν για το μέλλον της καλλιέργειας για το οποίο θα πρέπει να εξαντλήσετε κάθε μέσο ώστε να απορροφηθούν οι συγκεκριμένες ποσότητες στην αγορά. Επίσης κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παρατείνεται από το υπουργείο η σχετική προθεσμία παράδοσης της σταφίδας, δεδομένου ότι στις 30 Νοεμβρίου 2021 οπότε και λήγει η σχετική περίοδος, οι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν να διαπραγματευτούν το προϊόν τους. Μετά και από σχετικό αίτημα των παραγωγών μας απευθύνουμε εκ νέου έκκληση για την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας παράδοσης της ξηρής κορινθιακής σταφίδας έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”152376″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]