FOLLOW US: facebook twitter

Μπιλιάρδο: Στην Α΄ Κατηγορία ο Ξενοπανάγος – «Στόχος μου να γίνω επαγγελματίας αθλητής»

Ημερομηνία: 29-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Ο Νίκος Ξενοπανάγος με το έπαθλο της 2ης θέσης στα Γιάννενα.

Ο 35χρονος Πυργιώτης αθλητής έχει ανελιχτεί στην Α΄ Κατηγορία στο μπιλιάρδο και μίλησε στην «Πρωινή» για τις επιτυχίες του στο άθλημα και τα όνειρά του

Του Κώστα Πλιάγκου

proinisports@gmail.com

Το μπιλιάρδο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα με περίτεχνα χτυπήματα και στροβιλίσματα της μπάλας που καθηλώνουν τους θεατές. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και οι πρώτοι κανόνες του γράφτηκαν στα τέλη του 17ου αιώνα. Το 1996 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπιλιάρδου αναγνωρίστηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2022 το γαλλικό μπιλιάρδο ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ακριβείας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την ένταξή του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα έστω ως άθλημα επίδειξης.

Η Ηλεία έχει αρκετούς καλούς ερασιτέχνες αθλητές του μπιλιάρδου και εκείνος που έχει ξεχωρίσει εσχάτως είναι ο Νίκος Ξενοπανάγος, ιδιοκτήτης του “The Ball Room” στον Πύργο, ο οποίος από φέτος είναι αθλητής Α΄ Κατηγορίας και μάλιστα συγκαταλέγεται στους καλύτερους στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Ξενοπανάγος εν δράσει σε αγώνα μπιλιάρδου.

Ο 35χρονος Νίκος Ξενοπανάγος παίζει μπιλιάρδο από 15 ετών και από το 2017 ασχολείται επισταμένως με το άθλημα. Έκτοτε, δεν είναι απλά ένα χόμπι για τον ίδιο και από το 2022, που το αντιμετωπίζει ακόμα πιο “ζεστά”, έχει εξελιχτεί θεαματικά στο άθλημα.

Το 2017 στη Θεσσαλονίκη βγήκε δεύτερος σε τουρνουά Γ΄ Κατηγορίας, και με την θέση του αυτή πήρε αμέσως την άνοδο στους αθλητές Β΄ Κατηγορίας. Την ίδια χρονιά στην Αθήνα πήρε μέρος σε τουρνουά της Β΄ Κατηγορίας, όπου μπήκε στην 8άδα μεταξύ 64 συμμετοχών. Την επόμενη χρονιά, το 2018, σε Παμπελοποννησιακό τουρνουά με 46 συμμετοχές κατέλαβε την 3η θέση. Από κει κι έπειτα ασχολήθηκε ξανά, σε καθημερινή πλέον βάση, το 2022, όταν άνοιξε το “The Ball Room” στον Πύργο.

Ο Ξενοπανάγος με το έπαθλο της 1ης θέσης στο τουρνουά του Νοεμβρίου 2023 στον Πύργο.

Ως αθλητής της Β΄ Κατηγορίας πήγε σε τρεις τελικούς σε πανελλήνια τουρνουά: το 2022 κατετάγη  2ος στα Γιάννενα και στο Άργος και το Νοέμβριο του 2023 πήρε την 1η θέση σε τουρνουά στο “The Ball Room” στον Πύργο. Έτσι, από φέτος έγινε πλέον αθλητής Α΄ Κατηγορίας και στις 4-7 Απριλίου διεξήχθη πανελλήνιο τουρνουά στο “The Ball Room” με 48 συμμετοχές και πήρε την άκρως τιμητική 3η θέση μεταξύ πολλών έμπειρων αθλητών Α΄ Κατηγορίας, πρωταθλητών Ελλάδας αλλά και αθλητών με επιτυχίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα (δύο εξ αυτών).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πυργιώτης αθλητής ταξίδεψε στο Βόλο, όπου μεταξύ 64 αθλητών μπήκε στους «16» και σε αυτή την Φάση έχασε στις λεπτομέρειες από τον Βούλγαρο αντίπαλό του, που όμως ανήκει στην κατηγορία A PLUS. Στις 24 Μαΐου θα πάρει μέρος σε πανελλήνιο τουρνουά στην Πάτρα και εν συνεχεία θα ανοίξει τα φτερά του και στις 21-23 Ιουνίου θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό τουρνουά στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Ν. Ξενοπανάγος: «Ξεκίνησε ως χόμπι και πλέον θέλω να γίνω επαγγελματίας»

Μιλήσαμε με τον Νίκο Ξενοπανάγο και αρχικά τον ρωτήσαμε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί πιο «επαγγελματικά» με το μπιλιάρδο, ένα άθλημα που στην Ελλάδα εκλαμβάνεται περισσότερο ως χόμπι παρά ως άθλημα. Ο Νίκος μας είπε χαρακτηριστικά: «Το μπιλιάρδο μου άρεσε πάντα, το είχα σαν χόμπι και δεν το είχα αφήσει ποτέ. Μπορεί να υπήρχαν κάποια μεγάλα διαστήματα που να μην έπαιζα, αλλά ποτέ δεν έπαψα να το αγαπώ και θεωρώ πως ανέκαθεν το «είχα». Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία και άνοιξα στον Πύργο το μπιλιαρδάδικο “The Ball Room”, δούλεψα ακόμα περισσότερο πάνω στο άθλημα και έχω αυτές τις επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο. Και πέρα από την δική μου ενασχόληση προσπαθώ να προσελκύω παιδιά στο άθλημα, παραδίδω δωρεάν μαθήματα μπιλιάρδου και όλο και περισσότερα παιδιά έρχονται στο άθλημα και προσπαθούν να βελτιωθούν μέσω και εμάς, να πάρουν την δική τους στέκα κ.λπ.. Έχει ανέβει το επίπεδο του μπιλιάρδου στον Πύργο. Διοργανώνουμε πλέον τουρνουά Γ΄ και Δ΄ Κατηγορίας κι έχουμε 15-20 συμμετοχές, τη στιγμή που παλιότερα δεν υπήρχαν παίκτες στην πόλη μας. Πάμε σε γειτονικές πόλεις να συναγωνιστούμε και με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, αλλά και στην Αθήνα».

Ο Ξενοπανάγος στους νικητές του τουρνουά στον Πύργο, στις 4-7 Απριλίου 2024, στο “The Ball Room”.

Στην ερώτηση ποιο είναι το όνειρό του στο άθλημα, ο Νίκος Ξενοπανάγος απάντησε πως θέλει να πάρει μέρος σε παγκόσμιους αγώνες και κάποια στιγμή – ει δυνατόν- να γίνει επαγγελματίας αθλητής: «Θέλω να ακολουθήσω κάποια τουρνουά στο εξωτερικό, μήπως κάποια στιγμή φτάσω να γίνω επαγγελματίας, δηλαδή να υπογράψω συμβόλαιο με κάποια εταιρία που ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχω κάποιες επιτυχίες σε αγώνες στο εξωτερικό. Θα το ήθελα πολύ, είναι το όνειρό μου, πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω, αλλά χρειάζεται χρόνος, πολλή δουλειά και υπομονή. Επιπλέον είναι ένα άθλημα πολυέξοδο, και χρειάζεται μεταξύ άλλων και οικονομική άνεση, οπότε δεν είναι διόλου εύκολο. Επίσης θα ήθελα πολύ να αναδείξω κάποιους νέους αθλητές στον Πύργο. Υπάρχουν ήδη δύο-τρία ταλέντα στον Πύργο, που τα έχουν δει κάποιοι σπουδαίοι Έλληνες αθλητές και έχουν πει πως έχουν δυνατότητες να φτάσουν ψηλά, όπως ο γιος μου που είναι 10 ετών και θα πάει σε αγώνα στο εξωτερικό το καλοκαίρι».

Τέλος, ρωτήσαμε τον Νίκο τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνει ένας αθλητής του μπιλιάρδου, ώστε να παίρνει μέρος σε τουρνουά: «Χρειάζεται καταρχάς πολλή προπόνηση πάνω στο τραπέζι, καλή φυσική κατάσταση, αλλά και πολύ καλή ψυχολογία. Οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές έχουν τον προσωπικό τους γυμναστή και ψυχολόγο και φυσικά τους δασκάλους τους πάνω στο άθλημα. Θέλει περισσότερο νοητική και ψυχολογική προετοιμασία ενόψει αγώνων υψηλού επιπέδου με μεγάλο ανταγωνισμό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος