FOLLOW US: facebook twitter

Bενιζέλος: Εκσυγχρονιστές κατά Μητσοτάκη-Μαξίμου

Ημερομηνία: 18-02-2022 | Συντάκτης:

Σε διαδικτυακή εκδήλωση, με αντικείμενο το οργανωτικό μοντέλο προετοιμασίας και διαχείρισης κρίσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με ομιλητές πρώην εκσυγχρονιστικά στελέχη εκείνης της περιόδου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι επιτελικό κράτος δεν υπάρχει παρά μόνο «ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του».

Έμοιαζε και θα μπορούσε να είναι μια σύναξη πρώην εκσυγχρονιστών, αφού μετείχαν πολιτικά πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Το πάνελ απαρτιζόταν από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Φλωρίδη, Νάσο Αλευρά και Κώστα Καρτάλη.
Σε μια συγκυρία κατά την οποία γίνεται πολύς λόγος για το κεντρώο ακροατήριο και φουντώνει η αντιπαράθεση των κομμάτων, κυρίως της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την περιβόητη μάχη του Κέντρου, η εν λόγω δημόσια συνάθροιση δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη. Ιδίως όταν μάλιστα οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ εκσυγχρονιστές αλλά και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνουν το τελευταίο διάστημα -και πιο έντονα μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.- μια αυξανόμενα επικριτική διάθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη γαλάζια διακυβέρνησή του. Ενα γεγονός που ενδέχεται να παίξει ρόλο στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και να επηρεάσει ποικιλότροπα τη ροή των εξελίξεων, είτε στην επίτευξη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος είτε στα ποσοστά και στη δυναμική των υπόλοιπων κομμάτων…

Η εν λόγω εκδήλωση ήταν διαδικτυακή, την οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, η δεξαμενή σκέψης στην οποία δραστηριοποιείται ενεργά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και είχε θέμα «Μνήμη και συνέχεια. Η οργάνωση του κράτους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ως μοντέλο διαχείρισης κρίσεων». Ολοι οι ομιλητές είχαν επιτελικά αξιώματα εκείνη την περίοδο της χώρας και ο σκοπός της πραγματοποίησής της, 18 χρόνια μετά, μόνο τυχαίος δεν ήταν… Κι αυτό διότι, όπως αποδείχτηκε από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, πολλές εκ των οποίων ήταν εμμέσως πλην σαφώς αιχμηρές για το πολιτικό γίγνεσθαι σήμερα, η πρωτοβουλία δεν απευθυνόταν στο ιστορικό παρελθόν αλλά και στην παρούσα συγκυρία.
Οι παραλληλισμοί που έγιναν με το τότε οργανωτικό σχήμα της προετοιμασίας του κράτους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν ως αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα» και την αναποτελεσματικότητα που επέδειξαν ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία στη διαχείριση της κρίσης. Ενδεικτική ήταν η φράση του κ. Βενιζέλου ότι το μοντέλο εκείνο θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό «για να αντιμετωπιστούν ποικίλες κρίσεις με αποτελεσματικότητα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό που ονομάζεται Πολιτική Προστασία».

Το πιο δηκτικό σχόλιο εκ μέρους του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ακολούθησε και αφορούσε το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος, το οποίο είχε αναγγείλει μετ’ επαίνων ο πρωθυπουργός και πλέον έχει πλειστάκις αποδειχθεί μόνο ένα κέλυφος που έχει αποτύχει παταγωδώς. «Πρέπει να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Εάν δεν το έχουμε, χάνουμε πολύ χρόνο τη στιγμή που έρχεται το ερέθισμα. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί ένα πραγματικό επιτελικό κράτος και όχι ένα επιτελικό κράτος που είναι ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του στο μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε με σαφή διάθεση να επιπλήξει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόσθεσε δε, με το βλέμμα στην πρόσφατη κακοκαιρία την οποία είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, ότι «οι κρίσεις είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό προβλέψιμες, είτε πολύ χρόνο πριν είτε κάποιες μέρες ή κάποιες ώρες πριν. Υπάρχει χρόνος αντίδρασης, ώστε να υπάρχει προετοιμασία».

Σε παρόμοια κατεύθυνση ήταν τα μηνύματα, άλλα ηπιότερα και άλλα πιο επικριτικά, που έστειλαν από την πλευρά τους οι υπόλοιποι ομιλητές, όλοι πρώην βουλευτές ή υπουργοί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, συμπεραίνοντας ότι το επιτελικό κράτος επί των ημερών της Ν.Δ. είναι ένα ρητορικό σχήμα. «Οι μεγάλες κρίσεις αντιμετωπίζονται με έναν συνολικό συντονισμό που ξεκινάει από τον πρωθυπουργό και από κάτω υπάρχει μια μόνιμη δομή», τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης. «Πολύ συχνά στη χώρα μας, ενώ μιλάμε με μεγάλα λόγια, στην πραγματικότητα αγνοούμε ότι υπάρχει ανάγκη για σχέδια ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα», σημείωσε ο Νάσος Αλευράς. «Αυτό που η κρίση απαιτεί είναι να κλωνοποιήσεις το κράτος. Χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο κράτος μέσα στο μεγάλο κράτος», παρατήρησε τέλος ο Κώστας Καρτάλης.


Πηγή: ΕΦΣΥΝ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot