FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Μπαλαούρας: Δε φτάνει να θυμώσει ο Δίας με τις ανεμογεννήτριες στο βουνό του – Συν Διί και χείρα κίνει

Ημερομηνία: 03-02-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Δηλώνω, εξ αρχής ότι είμαι υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ιδιαίτερα στην πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής.

Σημειώνω, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους της για τις ΑΠΕ.

Όμως η ανάπτυξη των ΑΠΕ δε μπορεί από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον να μετατρέπονται σε λαίλαπα. Χωρίς κατάθεση αξιόπιστων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τεκμηριωμένη χωροθέτηση, που θα παίρνει υπόψιν τα αρχαιολογικά μνημεία, το δίκτυο NATURΑ, τους χώρους Προστασίας του Πολιτιστικού-Φυσικού Τοπίου, τη βιοποικιλότητα, τους οικοτόπους, δεν μπορούν να εγκαθίστανται ΑΠΕ. Μόνο και μόνο για χάρη της ενεργειακής αγοράς, γιατί τότε από μέρος της λύσης, μετατρέπονται σε (περιβαλλοντικό) πρόβλημα.

Τελευταία, σημειώνεται έφοδος Αιολικών Πάρκων στις βουνοκορφές που οδηγεί σε καταστροφή σημαντικών ειδών άγριας πανίδας και τοπίων ιδιαίτερου κάλλους.

Παραδείγματα: Άγραφα, Δήμος Μετσόβου, Χερσόνησος Κάβο-Μαλιά

Τώρα και στο Λύκαιο όρος στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας-Μεσσηνίας

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος  Από ανασκαφές έχει βρεθεί ο βωμός του Δία, το στάδιο και ο ιππόδρομος όπου γίνονταν τα Λύκαια, όπως και το ιερό του Πάνα, εκεί που σε ένα σπήλαιο ερωτοτροπούσε με την Σελήνη…

Η πιθανή εγκατάσταση στη περιοχή δάσους τερατόμορφων εγκαταστάσεων 72 ανεμογεννητριών, ύψους 185μ. και ανοίγματος άνω των 90μ. καθώς χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων θα εκχερσωθούν-αποψιλωθούν. Δρόμοι πρόσβασης, θα ισοπεδώσουν κυριολεκτικά το όρος, θα κατατμήσουν τους οικοτόπους, ενώ θα εκθέτουν τους κατοίκους των γειτονικών οικισμών στην εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης. Όλα αυτά με μη αναστρέψιμες συνέπειες στους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους.

Στη περιοχή βρίσκεται ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ένα παγκόσμιου φήμης ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.

Απειλούνται, αντιβαίνοντας την ήπια και αειφόρο ανάπτυξη, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως φαράγγι και καταρράκτες της Νέδας, που προστατεύονται από το δίκτυο NATURA, και πανέμορφες κορυφογραμμές. Συνάμα, υπονομεύεται η σημαντική τουριστική δραστηριότητα και δράσεις αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, τουρισμού περιπέτειας, χειμερινού τουρισμού, που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Δηλαδή, οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε απόσταση μόλις 700 μέτρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία του Λυκαίου, 2 χλμ. από φαράγγι-καταρράκτες της Νέδας, σε ελάχιστη απόσταση από Ανδρίτσαινα και Αρχαία Φιγαλεία, στην ευρύτερη περιοχή Αλιφείρας, Γορτυνίας, Είρας, Μίνθης, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη καταστροφή του μοναδικού φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού τοπίου.

Εμείς οι θνητοί θα αντιδράσουμε όσους τα περιμένουν όλα από τους θεούς ή τη τύχη;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε προκηρύξει διαγωνισμό το 2019 για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη ιδεολογία της για πάση θυσία οικονομική δραστηριότητα, χωρίς όρους βιωσιμότητας και αειφορικά κριτήρια, την οδήγησε σε θέσπιση του γνωστού ως αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, όπου η αρμοδιότητα έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων μεταφέρεται απευθείας στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, χωρίς καν γνωμοδότηση διοικητικών οργάνων! Για αυτούς τους λόγους στη τελευταία αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αύξησης κατάτμησης του τοπίου, με κυριότερη αιτία μείωσης της βιοποικιλότητας είναι η αλλαγή χρήσης γης.

Δήμοι των όμορων περιοχών και Περιβαλλοντικές Ενώσεις (Ηλείας-Μεσσηνίας), έλαβαν σαφή, εμπεριστατωμένη θέση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο Συμβούλιο  της  Ιστορικής  Βιβλιοθήκης  Ανδρίτσαινας με τις «Αντιρρήσεις».

Το καλό νέο είναι, όπως με ενημέρωσε η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, έχει υποβληθεί πριν 3 μήνες εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να κηρυχθεί το Λύκαιο Όρος αρχαιολογικός χώρος. Το κακό νέο είναι, ότι όπως έχει καταγγελθεί από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης η κ. Μενδώνη «χειραγώγησε» το ΚΑΣ για την απόσπαση. των αρχαίων από το μετρό «Βενιζέλου»….

Θεοί και φορείς μας καλούν σε αγώνα δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο και γοητευτικό.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia