FOLLOW US: facebook twitter

Αχαϊκές πιέσεις για την Μουσειολογία: «Κύκλοι» του Παν/μίου Πατρών εντείνουν τις προσπάθειές  για την κατάργησή του τμήματος

Ημερομηνία: 23-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94609″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ώρα που η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών απευθύνει έκκληση για υποστήριξη προς το υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του, ορισμένοι πανεπιστημιακοί «κύκλοι» έχουν επιδοθεί στην προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος κατά της ύπαρξης του τμήματος Μουσειολογίας και σαμποτάρουν τις διαδικασίες στελέχωσής του με εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», μερίδα καθηγητών από την Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών εισηγούνται διαρκώς προς τη Σύγκλητο και τον ίδιο τον πρύτανη την κατάργηση της Μουσειολογίας ως μη βιώσιμου τμήματος και προτείνουν τη μετατροπή της σε κατεύθυνση και τη συνακόλουθη ενσωμάτωσή της στο τμήμα Ιστορία & Αρχαιολογίας, με ταυτόχρονη μεταφορά και του συγκεκριμένου τμήματος στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκφράζουν την αντίθεσή τους για τη στελέχωση του τμήματος με διδακτικό προσωπικό για να ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό έτος, σημειώνοντας ότι το τμήμα δεν έχει λόγο ύπαρξης, επικαλούμενοι την άποψη της Συγκλήτου όταν θεσπίστηκε ο νόμος Γαβρόγλου και επιρρίπτοντας την αποκλειστική ευθύνη στην προηγούμενη πρύτανη Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Από την πλευρά του ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επεδίωξε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να παραθέσει αναλυτικά όλα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και να ζητήσει εκ νέου την αρωγή του κράτους για να μπει σε ομαλή τροχιά το ίδρυμα.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, προκειμένου να αξιολογήσει τα τμήματα και ακολούθως να στείλει τις εισηγήσεις της στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (πρώην ΑΔΙΠ) ώστε να ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας τη διαβούλευση και να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η διαδικασία των εγγραφών στο τμήμα της Μουσειολογίας. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, οι εγγεγραμμένοι πρωτοετείς σπουδαστές είναι 230. Αν προστεθούν και 223 που μπήκαν πέρυσι στο νεοσύστατο τμήμα, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ήδη 460 σπουδαστές, παρά την πολεμική που  έχει αναπτυχθεί εναντίον του τμήματος για τη μεταφορά και την κατάργησή του.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120994″ img_size=”full”][vc_column_text]Η πρόεδρος του τμήματος, Αναστασία Ζαφειροπούλου, δήλωσε στην «Πρωινή» πως το  τμήμα, αν και νεοσύστατο, ήδη εμφανίζει δυναμική και σημείωσε ότι εφόσον ενισχυθεί, μπορεί να αναπτυχθεί και να συνδεθεί με τον Πύργο και ολόκληρη την Ηλεία, αφού το αντικείμενο σπουδών ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, το τμήμα πλησιάζει τους 500 περίπου σπουδαστές μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει ότι ήδη καταγράφει μια δυναμική, για αυτό και χρειάζεται να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό. Από τον περασμένο Ιούνιο έχω ζητήσει τη στελέχωσή του, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης να ενταχθούν στο τμήμα ως ειδικό δικακτικό προσωπικό και να διδάξουν, οπότε δεν επιβαρύνεται και με επιπλέον δαπάνες το Πανεπιστήμιο. Θεωρώ πως το τμήμα πρέπει να έχει έδρα τον Πύργο λόγω του αντικειμένου σπουδών, διότι εδώ είναι η αρχαία Ολυμπία, το Μουσείο του Πύργου, η αρχαία Ήλιδα, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα και δεκάδες ακόμα πολιτιστικά μνημεία. Είναι το κατάλληλο μέρος για σπουδαστές ΜΟυσειολογίας, διότι θα έρχονται σε απευθείας επαφή με αυτό που σπουδάζουν»,  εξήγησε η κα Ζαφειροπούλου και εξέφρασε την προσδοκία της πως σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλει και η τοπική αυτοδιοίκηση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia