FOLLOW US: facebook twitter

ΑκυρώΣτΕ τις περικοπές: Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν φορείς των συνταξιούχων

Ημερομηνία: 23-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν φορείς των συνταξιούχων, οι οποίοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της εξαίρεσης δώρων και επικουρικών από τα αναδρομικά.

Να νουθετήσουν ξανά την εκτελεστική εξουσία τα δικαστήρια, για να σεβαστεί επιτέλους τη νομιμότητα και τις αρχές του κράτους δικαίου. Αυτό επιχειρούν συνταξιούχοι και φορείς με την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε χθες από το νομικό γραφείο Λουκά Αποστολίδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που ορίζει το ύψος των αναδρομικών.

Την πρωτοβουλία για την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ είχε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και ακόμα τρία συνταξιουχικά σωματεία. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι, παρότι το δικαστήριο με αμετάκλητες αποφάσεις του έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων, η υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη.

Επισημαίνεται δε ότι το υπουργείο Εργασίας με διάταξη νόμου (Ν4714/2020, αρ. 114, παρ. 3) ορίζει πως με την καταβολή των αναδρομικών «αποσβέννυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα βάσει δύο «μνημονιακών νόμων» (4051 και 4093/2012), διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Επίσης στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». Στα επιχειρήματα των προσφευγόντων όπως συνοψίζονται από το νομικό γραφείο περιλαμβάνονται oι εξής λόγοι ακύρωσης:

  • Παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ καθώς και της απόφασης 1439/2020.
  • Αντίθεση των επίδικων διατάξεων στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
  • Αντίθεση στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος («Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει») και στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
  • Παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (περί προστασίας της περιουσίας).
  • Αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση).
  • Παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ. 5 Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

Επίσης το νομικό γραφείο σημειώνει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της 23ης Σεπτεμβρίου 2020, πριν από την ψήφιση των επίδικων ρυθμίσεων, ενημέρωσε την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για όλες τις προαναφερόμενες αντισυνταγματικότητες με σαφή, ειδική και συγκεκριμένη νομική αιτιολόγηση, που εδράζεται στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις ΕΣΔΑ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος