FOLLOW US: facebook twitter

Αυτό το τσιγάρο που καίει είναι το τελευταίο…

Ημερομηνία: 18-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Μειώνονται οι καπνιστές τσιγάρου και όσοι έχουν απομείνει σκέφτονται να το κόψουν. Αυξάνονται ωστόσο οι ατμιστές και οι καπνιστές μη καιόμενου, θερμαινόμενου τσιγάρου και οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν: δεν είναι ακίνδυνα. Ο εθισμός του καπνίσματος τσιγάρων στον πληθυσμό της χώρας μας καταγράφει σταθερή και σημαντική μείωση.

Ωστόσο το θερμαινόμενο κάπνισμα με τσιγάρο μη καιόμενο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος, δεν είναι ακίνδυνα.

Τα παραπάνω κατέδειξε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ),  σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και η ΕΑΕ με θέμα «Το κάπνισμα στην Ελλάδα».

Μεταστροφή νοοτροπίας

Ενδεικτική είναι η εικόνα της νέας γενιάς. Στους έφηβους-μαθητές καταγράφεται μεταστροφή της νοοτροπίας, η οποία αποτυπώνεται με τη μείωση του καπνίσματος τσιγάρων.

Την τελευταία εικοσαετία (1998-2018) το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά σε όλη τη ζωή των 15χρονων μειώθηκε από 46,3% σε 30,9% και το καθημερινό κάπνισμα από 13,7% σε 8,1%, ανέφερε η Αννα Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ώρα το ποσοστό των 15χρονων μαθητών που έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2014 κατά 15,4%!

Οι ειδικοί επιστήμονες μίλησαν για τη σημασία της διαχρονικής παρακολούθησης της συμπεριφοράς του καπνίσματος στους εφήβους και των έγκαιρων παρεμβάσεων πρόληψης οι οποίες, όπως είπαν, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας, με δεδομένο πως σε αυτή την ηλικία ξεκινούν και υιοθετούνται επικίνδυνες συμπεριφορές για την υγεία οι οποίες συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή.

Οι αριθμοί

Καπνίζουν τρεις στους δέκα Ελληνες (27,5%), από τους οποίους δύο στους δέκα (17,9%) είναι συστηματικοί καπνιστές ενώ ένας στους δέκα (9,6%) είναι περιστασιακός, δηλαδή καπνίζει λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα.

Έξι στους δέκα (65,1%) καπνιστές σκέφτονται να διακόψουν το κάπνισμα το επόμενο διάστημα. Τρεις στους δέκα ενήλικες (32,8%) δηλώνουν πρώην καπνιστές. Από αυτούς η συντριπτική πλειονότητα διέκοψε το κάπνισμα τουλάχιστον πριν από ένα εξάμηνο.

Παράλληλα η ηλικία έναρξης του καπνίσματος αυξάνεται, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά διακοπής. Οι συστηματικοί καπνιστές μικρότεροι των 35 ετών είναι λιγότεροι του 10%, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άνω των 64 ετών.

Οι προτιμήσεις των καπνιστών

Το τσιγάρο πακέτου παραμένει διαχρονικά ανάμεσα στους καπνιστές το πιο δημοφιλές καπνικό προϊόν. Έξι στους δέκα (61,2%) συστηματικούς ή περιστασιακούς καπνιστές επιλέγουν τσιγάρο πακέτου. Ακολουθεί το στριφτό τσιγάρο (29%), τα νέα προϊόντα καπνού (μη καιόμενα, θερμαινόμενα 9,6%), το ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη (5,5%), τα πούρα ή τα πουράκια (4,7%), το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη (1,6%) και τα προϊόντα ινδικής κάνναβης (0,4%).

Το παθητικό κάπνισμα

«Η κοινωνία είναι πλέον ώριμη για την αποδοχή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, η αποτελεσματικότητα της οποίας είναι απολύτως εξασφαλισμένη» τόνισε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.

Οχτώ στους δέκα (87,5%) Ελληνες θεωρούν σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος. Εννιά στους δέκα (96%) επικροτούν την ανάπτυξη στοχευμένων δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία.

Οσον αφορά το παθητικό κάπνισμα, εννιά στους δέκα Ελληνες (94,6%) δηλώνουν ότι εκτίθενται σε αυτό σε ετήσια βάση. Εφτά στους δέκα (72%) λένε ότι νιώθουν θυμό όταν επισκέπτονται κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου δεν απαγορεύεται το κάπνισμα.

Οχτώ στους δέκα (81,1%) πιστεύουν ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος