FOLLOW US: facebook twitter

Ατμοσφαιρική διαταραχή φέρνει σκόνη και ζέστη

Ημερομηνία: 15-05-2024 | Συντάκτης:

Υποτροπικός αεροχείμαρρος με θερμοκρασίες… καλοκαιριού

Ζέστη με διάρκεια και αφρικανική σκόνη φέρνει η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει ήδη από χθες και την Ηλεία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά μοντέλα, η πιο ζεστή ημέρα αυτής της θερμικής εισβολής που καταφθάνει, θα είναι η Παρασκευή, ενώ εξίσου υψηλές θερμοκρασίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επικρατήσουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Άστατος καιρός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρο το Νομό ωστόσο αναμένεται από σήμερα άνοδος του υδράργυρου και το σημαντικότερο, προβλέπεται εκ νέου μεταφοράς σκόνης από την Αφρική. Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο (18/5) και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Ηλεία και η Αχαΐα.

Σύμφωνα και με σχετική ανάρτηση του Θοδωρή Κονδύλη, MSc Φυσ.Καταστροφών & Κρίσεων, MSc Περιβαλ/κή Εκπαίδευση, Edu Μετεω/γία & Κλιματική Αλλαγή, BSc Μηχ.Η/Υ

σταδιακά από σήμερα Τετάρτη 15/5 θα έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, όπως και αύριο Πέμπτη 16/5 και κυρίως την Παρασκευή 17/5. Δεν αποκλείονται λασποψεκάδες.

«Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο με τιμές στα δυτικά και την Κρήτη στους 30 με 32c, βέβαια οι μέγιστες τιμές θα εξαρτηθούν από την συννεφιά/σκόνη και το ανεμολογικό πεδίο. Το φαινόμενο δεν φαίνεται να υποχωρεί έως τις αρχές της νέας εβδομάδας» τονίζει και προτρέπει τις ευπαθείς ομάδες (ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα) να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμένουν σε κλειστούς χώρους.

«Αποφεύγουμε να απλώνουμε ρούχα και να ανοίγουμε τα παράθυρα. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα, τα οποία προκαλούν αναπνευστικά επεισόδια, δυσφορία, επιβάρυνση καρδιολογικών, αλλεργίες και δερματίτιδες. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρχών» καταλήγει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia