Χρήστος Κωνσταντόπουλος: ΑΣΟ Πύργου και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”102357″ img_size=”full”][vc_column_text]
Πότε προέκυψε η αρχική ιδέα για την επανάχρηση του ΑΣΟ Πύργου ως έδρας ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας;
Η ιδέα της επανάχρησης του κτιρίου του ΑΣΟ στον Πύργο ως χώρου εκπαίδευσης, τέχνης και πολιτισμού, τέθηκε από το Φεστιβάλ ήδη από το 2004 καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντικειμενικό περιορισμό: η πόλη του Πύργου δεν διέθετε, όπως δεν διαθέτει μέχρι σήμερα, επαρκείς υποδομές για πολιτιστικές δράσεις ευρείας κλίμακας. Έτσι θέσαμε στο δημόσιο διάλογο το ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό συγκρότημα, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό της πόλης. Μάλιστα από τότε (2004) μέχρι και το 2010 πραγματοποιήσαμε αρκετές δράσεις, οι οποίες, αν και είχαν μάλλον συμβολικό χαρακτήρα, έδειξαν τις μελλοντικές δυνατότητες του χώρου.
Ποιοι είναι οι γενικοί στόχοι του έργου;
Η κεντρική διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους διαρκεί μια εβδομάδα, όμως οι δραστηριότητές μας γύρω από την κινηματογραφική εκπαίδευση εκτείνονται σε όλο το έτος. Ο σχεδιασμός μας για τον ΑΣΟ, ως έδρα του Φεστιβάλ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, υπηρετεί τέσσερις στόχους, που αφορούν στην κινηματογραφική εκπαίδευση και στην οπτικοακουστική παραγωγή:
α) Κινηματογραφική εκπαίδευση παιδιών και νέων: Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
β) Κινηματογραφική εκπαίδευση εκπαιδευτικών: Επιμόρφωση και εξειδίκευση των Ελλήνων εκπαιδευτικών, ώστε να λειτουργήσουν αυτοί ως πολλαπλασιαστές της γνώσης στα σχολεία της χώρας.
γ) Παραγωγή ελληνικών ταινιών για παιδιά και νέους: Κίνητρα και ευκαιρίες, κυρίως σε νέους κινηματογραφιστές, να στραφούν στο χώρο του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου ώστε, εκτός των άλλων, να ενισχυθεί η διεθνής εικόνα της χώρας που στον τομέα αυτό παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.
δ) Πόλος έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών στη Δυτική Ελλάδα: Προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών σε συνεργασία με το Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, το ΕΚΟΜΕ και το Film Office της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Φυσικά, πέραν της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής δημιουργίας, οι χώροι του ΑΣΟ θα είναι διαθέσιμοι στους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς για να παρουσιάζουν την παραγωγή τους.
Η αναβάθμιση ενός βιομηχανικού συγκροτήματος εμπεριέχει προκλήσεις και δυσκολίες,. Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας σε αυτή την προσπάθεια;
Το συγκρότημα του ΑΣΟ ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εντάσσεται δηλαδή σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Είμαστε ευτυχείς που τόσο η περιφερειακή αυτοδιοίκηση όσο και η κεντρική κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει την πρότασή μας, η οποία περιλαμβάνει χώρους (κινηματογραφικό πλατό, στούντιο επεξεργασίας εικόνας και ήχου, κινηματογραφικές και θεατρικές αίθουσες, αίθουσες εργαστηρίων και εκδηλώσεων κλπ.), που θα δώσουν ανάσα στην κεντρική μας διοργάνωση, ενώ θα ευνοήσουν την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, τον πολιτιστικό τουρισμό και θα προσελκύσουν επενδύσεις στην περιοχή.
Σε αυτή τη φάση τι ακολουθεί και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις προς την ολοκλήρωση της ανάπλασης;
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece. Αυτή τη στιγμή, η πρωτοβουλία βρίσκεται στα δικά της χέρια και το στοίχημα που έχει να κερδίσει είναι η υπέρβαση των τυπικών και γραφειοκρατικών ζητημάτων ώστε να προχωρήσει στα τεύχη δημοπράτησης και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου. Από τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας, έχουμε πειστεί ότι κινείται με σχέδιο και μέθοδο. Γι’ αυτό και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι καλές ειδήσεις δεν θ’ αργήσουν.
#CreativeEuropeMEDIAnews #olympiainternationalfilmfestival #GradRijeka #EPK2020 #ArtkinoCroatia #KIDSRegio #periferiadytikiselladas
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]