Ασφαλιστικό Βρούτση: Αυξήσεις μόνον για τους έχοντες, επιβαρύνσεις για το 90% των ασφαλισμένων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105715″ img_size=”full”][vc_column_text]Η κυβέρνηση «πουλά» το ασφαλιστικό Βρούτση, ως το νομοσχέδιο που φέρνει «αυξήσεις στις συντάξεις», διορθώνει «τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου» και «εξορθολογίζει τις εισφορές» για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Η πραγματικότητα όμως απέχει μακράν από αυτήν την εικόνα. Και, όπως δείχνουν με στοιχεία και αριθμούς αναλυτές και εργατολόγοι, οδηγεί σε μια νέα τάξη πραγμάτων σε εισφορές και συντάξεις, στις οποίες ευνοείται μόνον ένα 10% εχόντων και κατεχόντων και επιβαρύνεται το υπόλοιπο 90% – δηλαδή, η μεγάλη μάζα των χαμηλοσυνταξιούχων και των μικρών και των μικρομεσαίων ασφαλισμένων.
Η πρώτη απάτη του ασφαλιστικού Βρούτση είναι οι δήθεν αυξήσεις για ευρείες κατηγορίες συνταξιούχων, λόγω του επαναπροσδιορισμού και της μείωσης της προσωπικής διαφοράς. Οι αναλυτές όμως της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν πως πρόκειται για αυξήσεις που, στην πράξη, είναι απλώς λογιστικές και δεν θα φθάσουν ποτέ στην τσέπη των περισσότερων συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δίνουν πηγές της αντιπολίτευσης από τα οποία προκύπτει πως – μέσα από την σύγκριση των εισοδημάτων των συνταξιούχων τα έτη 2019 και 2020 – όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν απώλειες από 350 έως 500 ευρώ, ενώ οι λίγοι ωφελημένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Όσοι έχουν 30 ασφαλιστικά έτη θα έχουν αύξηση μόλις 7 ευρώ, ενώ οι λίγοι με 35 χρόνια θα έχουν αύξηση 347 ευρώ.
Ακόμη, δε, και η εξαγγελία που έχει κάνει «σημαία» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ότι δηλαδή θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις συντάξεις όσων έχουν συμπληρώσει πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης, στην πραγματικότητα δεν αφορά παρά ελάχιστους. Κι αυτό διότι για να πάρει κάποιος, με τον νέο νόμο, σύνταξη κοντά στα 1.500 ευρώ θα πρέπει να ασφαλίζεται πλήρως και συνεχώς για 40 έτη με μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Είναι προφανές πως μάλλον πρόκειται για πολύ μικρή κατηγορία εργαζομένων σε μια αγορά εργασίας που κυριαρχεί το parttime των 300 και 400 ευρώ μηνιαίως.
Το ισοζύγιο απωλειών – κερδών είναι συντριπτικό και σε βάρος των νυν συνταξιούχων, λόγω της κατάργησης της 13ης σύνταξης. Και πάλι είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν ότι για τους συνταξιούχους πριν από το 2016 προκύπτει πως ωφελημένοι από την αύξηση της επικουρικής θα είναι 251.000, ενώ απώλειες από κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν 2.500.048.
Για τους συνταξιούχους μετά το 2016 προκύπτει ότι απώλειες από κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν 240.000, ενώ οι ωφελημένοι από το ασφαλιστικό της Ν.Δ. που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης φτάνουν μόλις τους 70.000.
Συντριπτικές είναι οι συγκρίσεις και στο νέο σύστημα εισφορών με την επαναφορά των κλάσεων – δηλαδή, την αποσύνδεση των εισφορών που καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το εισόδημά τους.
Το νέο σύστημα επηρεάζει 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και το 90% από αυτούς θα δει τις εισφορές του να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Η κατώτατη κλίμακα στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν από τον επόμενο Απρίλιο επιβάλει εισφορά 220 ευρώ τον μήνα, γεγονός που στην πράξη – και όπως τονίζουν οι εργατολόγοι– σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα πληρώνει επιπλέον 35 ευρώ τον μήνα σε σχέση με το σημερινό σύστημα: Το ισχύον σύστημα προβλέπει εισφορές ανάλογα με το εισόδημα, σήμερα το 86% των υπόχρεων πληρώνει εισφορές της τάξης των 185 ευρώ τον μήνα.
Όπως σημειώνουν επίσης στελέχη της αντιπολίτευσης η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα οδηγεί σε βαριά κοινωνική αδικία, αφού ένας επιχειρηματίας με εισόδημα π.χ. 80.000 ευρώ θα καταβάλει την ίδια ασφαλιστική εισφορά (220 ευρώ) με έναν αυτοαπασχολούμενο που έχει ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]