FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη αντιδημάρχου Πύργου Γ. Παπαδημητρίου: «Η οικονομική υπηρεσία είναι η «καρδιά» του Δήμου

Ημερομηνία: 18-02-2020 | Συντάκτης:
Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 

Όσοι γνωρίζουν καλά τον νέο αντιδήμαρχο Οικονομικών και Τουρισμού του Δήμου Πύργου, Γιάννη Παπαδημητρίου ήξεραν ότι αργά ή γρήγορα η ενασχόλησή του με τα κοινά ήταν μονόδρομος. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε πολιτικοποιημένος με ανησυχίες και προβληματισμούς και οι σπουδές του στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής και στη Νομική Σχολή του έδωσαν το κίνητρο και τις γνώσεις για προβληματισμό πάνω στο πεδίο της πολιτικής.

Από τους πιο αναγνωρίσιμους και δραστήριους δικηγόρους του Πύργου, πορεύτηκε από το 2014 στο πλευρό του Τάκη Αντωνακόπουλου και της παράταξής του «ΑΝΑΣΑ». Σήμερα μιλά για την εμπειρία του από την ενασχόλησή του με τα κοινά, καθώς κρατά το τιμόνι δύο νευραλγικών τομέων του Δήμου, των Οικονομικών και του Τουρισμού. Μας αποκαλύπτει τί περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός, ποια έργα μπαίνουν σε εφαρμογή και ποιος ο σχεδιασμός του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξή του.

Πρώτη φορά ασχολείστε με τα κοινά. Τι έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τον κόσμο και την διοίκηση ενός απαιτητικού τομέα του δήμου, τον οικονομικό.

Ο Δήμος Πύργου είναι ένα πεδίο δράσης που απαιτεί συνεχή και οργανωμένη ενασχόληση αφού πρέπει να δίνεις λύσεις σε προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας ή σε έκτακτα ζητήματα. Η επαφή με τον κόσμο μου δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης αφού ως νέα δημοτική αρχή στόχος του Δημάρχου όσο και δικός μου είναι να βελτιώσουμε στο μέγιστο βαθμό την εικόνα του Δήμου σε όλα τα επίπεδα. Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου είναι μια απαιτητική Υπηρεσία διότι μέσω αυτής ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός του. Μεταφορικά μπορούμε να πούμε πως είναι η «καρδιά» του Δήμου.  Συνεπώς είναι μια θέση υψηλής ευθύνης που απαιτεί υπευθυνότητα συνέπεια και καθημερινή εγρήγορση.

Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση στην οποία παραλάβετε το δήμο Πύργου;

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Βέβαια αυτό έχει την εξήγησή του, αφού τα τελευταία χρόνια είχαν παγώσει οι εκτελέσεις έργων σε υποδομές. Η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου είναι σε υψηλό επίπεδο αφού απομένει ένα μικρό ποσό να εξοφληθεί από το δάνειο που είχε λάβει ο Δήμος στο παρελθόν.

Σε ποιους άξονες κινείται ο νέος προϋπολογισμός; Σε τι θα δοθεί προτεραιότητα;

Ο νέος προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2020 είναι λειτουργικά ισοσκελισμένος με έσοδα  και έξοδα 33.001.266,77 ευρώ όπως προβλέπεται από το νόμο. Είναι ένας προϋπολογισμός συναινετικός, ρεαλιστικός, υλοποιήσιμος και αποτυπώνει την βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής στην κάλυψη βασικών στόχων, παρεμβάσεων και στρατηγικών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από αυτήν. Συντάχθηκε με έντιμο και συνετό προγραμματισμό. Είναι πολιτικά έντιμος, με γνώμονα πρώτα και πάνω από όλα τον ρεαλισμό την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν κάτι και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, όπως ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Καταρτίστηκε με υπευθυνότητα διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των συμπολιτών μας και ειδίκευση πιστώσεων με στόχο να αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου.

Από το φετινό προϋπολογισμό 9.000.000 περίπου θα διατεθούν για έργα εκ των οποίων τα 5,5 εκατ προέρχονται από ειδικευμένες επιχορηγήσεις και 3,5 εκατ από ιδίους πόρους ενώ 595.000 θα διατεθούν για μελέτες.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μελέτες και έργα που θα δώσουν άλλη πνοή στο Δήμο και θα βελτιώσουν στο μέγιστο βαθμό την ποιότητα ζωής των δημοτών όπως αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίσεις κτιρίων, δημιουργία πεζοδρομίων, προμήθειες παιδικών χαρών, συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων, αναμόρφωση χώρου πλατείας Ανδριάρα, μέτρα προστασίας θεματικού πάρκου Ξυστρή, ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Κορακοχωρίου, ασφαλτόστρωση οδού Κάστας Κορακοχωρίου, κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στο βουνό του Κατακόλου, ανάπλαση πλατείας Κύπρου, ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Κατακόλου, αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας σε όλες τις Δημοτικές ενότητες, ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου Αγίου Χαραλάμπους κ.α είναι μερικά από τα έργα που προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε.

Αναφορικά με τη καθαριότητα ήδη προμηθευτήκαμε καινούργιους κάδους απορριμμάτων ενώ άμεσα με την έγκριση του νέου προϋπολογισμού θα προχωρήσουμε στην αγορά τριών μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων οχημάτων αξίας 148.000 ευρώ που θα συμβάλλουν σε μέγιστο βαθμό στην καθαριότητα του Δήμου μας.

Εκτός των καθημερινών προβλημάτων στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε με δράσεις τον πολιτισμό και τις αθλητικές δραστηριότητες ώστε να δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους αλλά και στους δημότες γενικότερα να αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής τους και αυτό θα επιτευχθεί με τη συντήρηση των υπαρχόντων αθλητικών χώρων, την υγιή ενίσχυση των αθλητικών συλλόγων και την διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εκτός των Οικονομικών, χειρίζεστε και τον τομέα «τουρισμός». Πώς κρίνετε την μέχρι σήμερα προσέλευση τουριστών στον Πύργο από το Κατάκολο;

Η προσέλευση τουριστών στη πόλη μας έχει αρχίσει να κινείται σε ρυθμούς ικανοποιητικούς σε σχέση με το παρελθόν. Στόχος μας ως νέα δημοτική αρχή είναι να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό τουριστών στη πόλη μας και αυτό πιστεύω ότι θα το πετύχουμε με οργανωμένες δράσεις και ενέργειες που θα δώσουν το κίνητρο σε αυτούς να μας επισκεφθούν.

Ποιος ο σχεδιασμός ώστε ο Πύργος και η ευρύτερη περιοχή να γίνει τουριστικός προορισμός και όχι απλά μια ολιγόωρη στάση για τους τουρίστες της κρουαζιέρας;

Άμεσος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας Επιτροπής Τουρισμού με τη συμμετοχή αιρετών και φορέων που έχουν συναφή σχέση με το τουρισμό ώστε με συγκεκριμένο πλάνο και δράσεις να προσελκύσουμε τουρίστες που θα θελήσουν να παραμείνουν στο Δήμο μας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση ενός master plan που θα αποτελέσει τον οδηγό για την προσέλκυση τουριστών και γενικά επισκεπτών στο Δήμο.

Μερικές από τις δράσεις που προτιθέμεθα να αναπτύξουμε είναι η προβολή του Μουσείου στην παλαιά αγορά του Πύργου και η ένταξή του ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO , η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής με διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας , η συμμετοχή μας σε εκθέσεις και η προβολή των προϊόντων μας, η προβολή των μοναστηριών μας μέσα από δράσεις που άπτονται του θρησκευτικού τουρισμού, η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, η ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πόλης μας (Τάκης Δόξας, Σάκης Καράγιωργας, Χαράλαμπος Βιλαέτης κ.α).

Ήδη μετονομάσαμε την πλατεία «Βρυσούλες» σε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη και συμμετέχουμε στο δίκτυο πόλεων που έχει συσταθεί με τις πόλεις που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης με σκοπό την διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να δώσουμε προτεραιότητα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό προσελκύοντας τους νέους της πόλης μας να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος