FOLLOW US: facebook twitter

Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ασαφές και… ανεφάρμοστο το νομοσχέδιο “Γιατρός για όλους”

Ημερομηνία: 11-05-2022 | Συντάκτης:

Αντιδράσεις από τα θεσμικά όργανα των γιατρών για το υπό ψήφιση Ν/σ της ΠΦΥ

  • Τα πέντε κυριότερα “προβληματικά” στοιχεία καταγράφει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρ. Γιαννικούλης

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και στον ιατρικό κόσμο της Ηλείας, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας “Γιατρός για όλους” το οποίο αλλάζει επι της ουσίας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το νομοσχέδιο που είναι υπό ψήφιση στη Βουλή, εξακολουθεί και μετά την διαπραγμάτευση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης από τα θεσμικά όργανα των ιατρών, να έχει αρκετά προβληματικά στοιχεία.

Τα κυριότερα από αυτά, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης υποστηρίζοντας καταρχήν ότι το νομοσχέδιο έχει αρκετά γενική μορφή καθώς παραπέμπει τη ρύθμιση πολλών θεμάτων στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων. “Εισάγει το λεγόμενο ποιοτικό rebate, δηλαδή έκπτωση στην αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων βάσει κριτηρίων όπως η παλαιότητα των μηχανημάτων ή των εγκαταστάσεων της δομής στην οποία διενεργούνται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παύση λειτουργίας πολλά μικρά εργαστήρια και να ευνοήσει τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που έχουν δυνατότητα να επενδύουν στην ανανέωση του εξοπλισμού τους. Επίσης, είναι ένα μέτρο που δεν έχει νόημα διότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, είναι ο άνθρωπος, ο γιατρός”.

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι, όπως αναφέρει, η αμοιβή κατά κεφαλήν ή αλλιώς capitation το οποίο δεν αντιστοιχεί σε αυτό που έχει προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που είναι, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση που είναι και πιο δίκαιη. “Η πρόβλεψη μάλιστα είναι μόνο για τρεις ειδικότητες, Παθολόγου, Γενικού Ιατρού και Παιδιάτρου ενώ εξακολουθεί να είναι ασαφές τι θα γίνει με τις άλλες ειδικότητες. Επίσης, απουσιάζει η οικονομοτεχνική μελέτη, που είναι αναμενόμενο τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλεψη του ύψους της αποζημίωσης των ιατρικών υπηρεσιών”.

Ακολούθως, ο κ. Γιαννικούλης, μίλησε για την επίταξη των ιδιωτών ιατρών. “Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα “επίταξης” των υπηρεσιών των ιδιωτών ιατρών. Ευτυχώς όμως, σύμφωνα με την τελική μορφή του νομοσχεδίου, η επίταξη δεν είναι τόσο εύκολη να γίνει, όσο ήταν κατά την αρχή μορφή του νομοσχεδίου όταν ετέθη σε διαβούλευση”.

Στην ερώτηση μας, κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το νέο αυτό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά την ψήφιση του από την Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε: “Από το να ψηφιστεί ένας νόμος, μέχρι να εφαρμοστεί, υπάρχει απόσταση για δυο λόγους. Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια ενδογενής δυσκολία, καθώς πρέπει να εκδοθούν πολυάριθμές υπουργικές αποφάσεις αλλιώς ο νόμος είναι ανεφάρμοστος. Από κει και πέρα σε ένα δεύτερο επίπεδο θα πρέπει αυτές οι υπουργικές αποφάσεις να μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο… “.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από εδώ και πέρα, η διαπραγμάτευση των θεσμικών οργάνων των ιατρών μετατοπίζεται στο επίπεδο της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων.


Αντιδράσεις και από τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών με ανακοίνωση της απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, συνέχεια των μεταρρυθμίσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στοχεύει όπως σημειώνει στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας. “Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και Π.Φ.Υ., με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό. Για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο».


Τα 10 βασικά σημεία του νομοσχεδίου

  1. Καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη, που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.
  2. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:
    α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤοΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
    β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
    γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ,
    δ) ιδιώτης ιατρός.
  3. Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.
  4. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.
  5. Πλέον, όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.
  6. Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές.
  7. Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.
  8. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο.
  9. Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια, υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με τη νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις, οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.
  10. Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia