Άρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107256″ img_size=”full”][vc_column_text]Το ταξίδι της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία, στέλνοντας παράλληλα λάμψη αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο για καλύτερες ημέρες. Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στο Ναό της Ηρας από τις αχτίδες του ήλιου, με την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου να μεταλαμπαδεύει τη Φλόγα, στην Ολυμπιονίκη Αννα Κορακάκη που έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Λαμπαδηδρόμος. Είχε προηγηθεί το τελετουργικό με τις Ιέρειες το οποίο εμπνεύστηκε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου με τη μουσική επιμέλεια του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, ενώ τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των ενδυμασιών είχε η σχεδιάστρια Ελενη Κυριάκου.
Την Τελετή που έγινε χωρίς την παρουσία θεατών, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τα μέλη της ΔΟΕ John Coates, Morinari Watanabe και Yasuhiro Yamashita, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Την ευθύνη για την Τελετή είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και το συντονισμό ο Κωνσταντίνος Πανταζής.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων είπε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη γενέτειρα του Ολυμπισμού για να ανάψουμε τη φλόγα που θα σκορπίσει σύντομα τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη φλόγα που αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού που διέπουν το Ολυμπιακό Κίνημα. Οι λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τo μήνυμα της ειρήνης και ότι ο αθλητισμός μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πραγματικά ειρηνικό, παγκόσμιο γεγονός, που ενώνει την ανθρωπότητα. Για λόγους προφύλαξης και προστασίας της δημόσιας υγείας περιορίσαμε την προσέλευση του κόσμου στη σημερινή Τελετή. Ωστόσο, οι όμορφες εικόνες από την ιστορική θέση όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα σταλούν σε όλον τον κόσμο μέσω της ζωντανής μετάδοσης, θα μεταφέρουν την λάμψη της Τελετής και τα παναθρώπινα μηνύματα του Ολυμπιακού πνεύματος».
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ επισήμανε: «Είμαστε ευγνώμονες μέχρι σήμερα στον ελληνικό λαό για αυτό το πολύτιμο δώρο στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Προκόπιο Παυλόπουλο, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του και καταδεικνύει την άμεση σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με αυτήν την ευγενή κληρονομιά. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου προς τους οικοδεσπότες μας σήμερα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και τον Δήμαρχο Ολυμπίας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που κάνατε τη σημερινή τελετή δυνατή ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δέσμευσή μας για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκυο 2020. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη δέσμευση με τις αρχές και τους αθλητικούς οργανισμούς που ήδη λαμβάνουν τόσα πολλά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού εβδομάδες πριν από την Τελετή έναρξης.»
Εκ μέρους της Οργναωτικής Επιτροπής «Τokyo 2020», ο κ. Toshiaki Endo είπε: «Αυτή την περίοδο, που η νέα επιδημία του κορονοϊού γνωστή ως COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, είμαστε ευγνώμονες που στην Ελλάδα όλοι οι εμπλεκόμενοι έλαβαν όλα τα δυνατά και κατάλληλα μέτρα για την τελετή Αφής και για τις τα ακόλουθες εκδηλώσεις. Εμείς, η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκυο 2020, θα έρθουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες καλά προετοιμασμένοι σε στενή συνεργασία με τη ΔΟΕ, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκυο. Πριν 56 χρόνια, η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε στο Τόκυο για τους Αγώνες του 1964. Κοιτώντας πίσω, το Τόκυο είχε την τιμή να είναι η πρώτη πόλη της Ασίας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, η Ολυμπιακή Φλόγα χρησίμευσε ως σύμβολο ειρήνης και επισκέφθηκε αρκετές ασιατικές πόλεις πριν τελικά φτάσει στην Ιαπωνία. Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ταξίδεψε σε όλη την Ιαπωνία για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους πόσο πολύτιμη είναι η ειρήνη και έφερε στον λαό της Ιαπωνίας ελπίδα για το αύριο και εμπιστοσύνη για το μέλλον.»
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Το αυθεντικό μήνυμα της Ολυμπίας δεν αναστέλλει τις πνευματικές, αθλητικές και οικονομικές δραστηριότητες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, απαιτεί το μέτρο και θέτει τα όρια της υπερβολής και ενίοτε της ύβρεως. Η εκεχειρία δεν επιβάλλεται πλέον από τα σαλπίσματα των σπονδοφόρων. Μπορεί όμως μέσα από τους Ολυμπιακούς θεσμούς να αναζητήσει δράσεις και πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας, το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, τις τοπικές και περιφερειακές συρράξεις.» Η Λαμπαδηδρομία της πρώτης ημέρας επί ελληνικού εδάφους πέρασε από την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ηλιδα, τον Πύργο, τη Ζαχάρω, την Πύλο, τη Μεσσήνη και κατέληξε στην Καλαμάτα.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]