FOLLOW US: facebook twitter

«Έφυγε» ύστερα από γενναία μάχη ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr
-Το πρώτο θύμα του κορονοϊού στη Ελλάδα

Έχασε τη άνιση μάχη με τον θάνατο, προσβεβλημένος από τον νέο κορονοϊό, ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, που για περισσότερες από δέκα μέρες πάλεψε γενναία να κρατηθεί στη ζωή, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ρίο. Το φευγιό του σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στην Ηλεία και τη γενέτειρά του την Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα που από χθες μετρά τον πρώτο θάνατο από τον Covid -19. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από σημαντική επιδείνωση της υγείας του, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, υπόδειγμα ανθρώπου και εκπαιδευτικού, υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στο Νομό και την Αμαλιάδα, που επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει οικογένεια. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν προσβληθεί από τον κορονοϊό, μάχονταν από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Δυτικής Ελλάδας για τα σοβαρά προβλήματα της Ηλείας με προεξέχον την υλοποίηση της Πατρών-Πύργου.

Ενεργός πολίτης και πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης που γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Πατρών και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου –Αμαλιάδας-Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και από τότε κατείχε πολλές και καίριες εκλεγμένες θέσεις επί σειρά ετών. Παράλληλα, εκλεγόταν επανειλημμένως στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. Τον Μάϊο του 2014 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νομό Ηλείας με το ψηφοδέλτιο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ» του Απόστολου Κατσιφάρα. Διαχώρισε τη θέση του για σειρά ζητημάτων και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ήταν επίσης υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ τον Ιανουάριο του 2015 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Ηλεία.

Στις περιφερειακές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, εξελέγη εκ νέου Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» και έκανε σημαντικές παρεμβάσεις για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ηλεία, με κυρίαρχο την άμεση κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, για να μην χάνονται άλλες ζωές άδικα.

Το χρονικό από τη νοσηλεία έως τον θάνατο του 66χρονου

Ο άτυχος άνδρας ήταν το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας και είχε προσβληθεί από τον ιό, σε ταξίδι του σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός συμμετείχε σε ομαδική εκδρομή στους Άγιους Τόπους και το όρος Σινά, μαζί με άλλα 53 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Ειδικότερα, 51 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό, 47 εκ των ταξιδιωτών και 4 επαφές τους.

Οι ταξιδιώτες επέστρεψαν Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου και όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αρχικά απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, αλλά δεν θεωρήθηκε ύποπτο κρούσματος Covid-19, καθώς έως εκείνη την ώρα στον ορισμό του κρούσματος οι μόνες χώρες που λαμβάνονταν υπόψη ήταν η Κίνα και οι πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας.

Την Καθαρά Δευτέρα μεταβαίνει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, περνάει το βράδυ στη μονάδα βραχείας νοσηλείας, ενώ την Τρίτη 3 Μαρτίου μπαίνει στο θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής. Λαμβάνεται δείγμα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο για κορονοϊό και εισάγεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης την Τέταρτη, όταν και επιβεβαιώνονται πως πρόκειται για κρούσμα του Covid-19. Ο 66χρονος διασωληνώθηκε ξημερώματα Παρασκευής, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει σοβαρή. Παρά τη μάχη του ίδιου, γιατρών και να νοσηλευτών να κρατηθεί ο 66χρονος στη ζωή, ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα στις 3.15.

«Η Ηλεία πενθεί»

Μετά τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, δεκάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης στους οικείους του αλλά και τα ψηφίσματα που εξέδωσαν αιρετοί και φορείς.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σήμερα πενθεί. Γιατί χάνει έναν υπηρέτη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Έναν από εμάς. Αλλά και γιατί ένας ενεργός πολίτης, υπόδειγμα ανθρώπου και εκπαιδευτικού, από την περιοχή μας γίνεται το πρώτο θύμα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό τους και τώρα και στο μέλλον, σε ό,τι χρειαστούν… Αποτελεί ατομική και συλλογική ευθύνη όλων μας να σταθούμε όρθιοι απέναντι στον κορωνοϊό και να τον νικήσουμε. Και θα το κάνουμε! Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Από σήμερα, το οφείλουμε και στον δικό μας άνθρωπο που έφυγε νωρίς…».

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης στο μήνυμά του τονίζει: «Έχασε σήμερα τη μάχη ένας σύντροφος και φίλος, που τίμησε με τη ζωή και τη δράση του την αυτοδιοίκηση και την περιοχή μας. Η μνήμη του θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας ζωντανή, όπως και το παράδειγμά του, το αγωνιστικό του πνεύμα, η σεμνότητα και η μεγάλη του προσφορά στην παιδεία. Εκφράζουμε στην οικογένειά του την πιο θερμή μας συμπαράσταση».

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα εξέδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τ. Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτ. Ελλάδα μπροστά» Κ. Σπηλιόπουλος,  ο Απ. Κατσιφάρας, ο Π. Μπράμος, η Φώφη Γεννηματά, ο Ν. Ανδρουλάκης, ο Μιχ. Κατρίνης, ο Κ. Τζαβάρας, ο Δ. Καλαματιανός, ο Γ. Κουτσούκος, ο Χρ. Χριστοδουλόπουλος, η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, , η ΕΛΜΕ Ηλείας,


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος