Άρτεμις Ιγνατίου: «Όταν έρχομαι στην Ολυμπία είναι σαν να γυρνάω κάθε φορά στο… σπίτι μου!»
Η Χορογράφος της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Άρτεμις Ιγνατίου μιλά στην «Πρωινή» λίγο πριν την μεγάλη μέρα της Τελετής
Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου
Στις 16 Απριλίου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα γεννηθεί και πάλι στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας για να ξεκινήσει το ταξίδι της προς τη γαλλική πρωτεύουσα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», 2800 χρόνια από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στο στάδιο της Ολυμπίας. Η Χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια της Τελετής Αφής από το 2008 Άρτεμις Ιγνατίου με την ομάδα της και την νέα Πρωθιέρεια ηθοποιό Μαίρη Μηνά, προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό για την μεγάλη στιγμή, με στόχο να μας παρουσιάσουν μια χορογραφία σε μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαϊωάννου που θα εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι. Στο περιθώριο των εξαντλητικών πολύωρων προβών τους εδώ στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να εναρμονιστούν με τον ιερό χώρο, η Άρτεμις Ιγνατίου είχε την ευγενή καλοσύνη να παραχωρήσει μια συνέντευξη στην Πρωινή.
Μας μιλά για τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης της Τελετής Αφής στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες και άτομα με διεθνή προβολή , για την προσπάθειά τους να δώσουν με τη Χορογραφία τους μια φρέσκια , μια νέα πνοή με απόλυτο σεβασμό στην αρχαιότητα, αλλά και για τα συναισθήματά της κάθε φορά που επιστρέφει στην Ολυμπία. «Αισθάνομαι μια ψυχική, γαλήνη και ευφορία, είναι σαν να αιωρούμαι πάνω από τη γη! Είναι σαν να γυρνάω κάθε φορά στο… σπίτι μου»!
“Κάθε φορά που πλησιάζει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ξαναγεννιέται μέσα μου το αίσθημα περηφάνιας, χαράς, αλλά και ευθύνης”
– Στις 16 Απριλίου θα γεννηθεί ξανά το Ολυμπιακό Φως στην Αρχαία Ολυμπία σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Paris 2024. Πώς νιώθετε κάθε φορά που πλησιάζει η Αφή; Είναι πάντα ίδιο το συναίσθημα;
Όπως στις 16 Απριλίου θα ξαναγεννηθεί το Ολυμπιακό φως, έτσι και κάθε φορά που πλησιάζει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ξαναγεννιέται μέσα μου το αίσθημα περηφάνιας, χαράς, αλλά και ευθύνης.
– Είστε η επίσημη χορογράφος της Αφής από το 2008. Πώς νιώθετε που ήσασταν η «εκλεκτή» και διάδοχος της Μαρίας Χορς; Σας προσθέτει το γεγονός αυτό μια περίσσια ευθύνη;
Το γεγονός ότι το 2008 διαδέχτηκα την δασκάλα μου, την αείμνηστη Μαρία Χορς, μου προσθέτει μια μοναδική περίσσια ευθύνη: να σταθώ αντάξιά της.
– Η φετινή διοργάνωση έχει μια πιο… γκλάμουρους θα έλεγα πινελιά ίσως για να ταιριάζει στην Παριζιάνικη αισθητική και ακτινοβολία. Νέα πρωθιέρεια, νέες ενδυμασίες, νέος συνθέτης, Ν. Αλιάγας παρουσιαστής, σοπράνο για τον Ολυμπιακό ύμνο. Αυτό επηρεάζει και τη χορογραφία που ετοιμάζετε και που φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να απέχει από το αρχαιοελληνικό ύφος;
Το γεγονός ότι στη φετινή τελετή Αφής θα συμμετέχουν άτομα με διεθνή προβολή και ακτινοβολία, όπως η soprano Joyce DiDonato, ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, αλλά και η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, αποτελούν μια προσπάθεια της ΕΟΕ αλλά και όλων των εμπλεκομένων για άλλη μια πετυχημένη Αφή. Αυτό που θα παρακολουθήσετε, όπως και κάθε τελετή Αφής, κρύβει από πίσω πολλές ώρες προβών αλλά και συναντήσεων με τον συνθέτη, την Πρωθιέρεια αλλά και των χορευτών και ηθοποιών, προσπαθώντας να δώσουμε μια φρέσκια και νέα ατμόσφαιρα και πνοή με απόλυτο σεβασμό στην αρχαιότητα.
“Οι νέες ενδυμασίες ήταν μια χορηγία της κας Μαίρης Κατράντζου εμπνευσμένες από την αρχαιότητα. Ενδυμασίες που είναι απόλυτα λειτουργικές στην κίνηση”
– Θα ήθελα να σταθούμε και σε κάτι που θεωρώ εξόχως σημαντικό και αυτό είναι η δική σας εθελοντικής συμμετοχής και όλης της ομάδας σας στην Τελετή Αφής. Δηλαδή δεν υπάρχει αμοιβή για κανέναν. Αυτή την παράμετρο νομίζω πως ο κόσμος ευρέως δεν την γνωρίζει.
Ναι όλα αυτά από όλους μας για την Τελετή της Αφής γίνονται αφιλοκερδώς. Ακόμα και οι νέες ενδυμασίες ήταν μια χορηγία της κας Κατράντζου εμπνευσμένες από την αρχαιότητα. Ενδυμασίες που είναι απόλυτα λειτουργικές στην κίνηση.
“Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα την Μαίρη Μηνά, την νέα μας Πρωθιέρεια, την ξεχώρισα για το ταλέντο, το ήθος και πάνω απ’ όλα το φως που διέκρινα στα μάτια και στην ψυχή της”
– Νέα πρωθιέρεια η ηθοποιός Μαρία Μηνά. Πώς την επιλέξατε και γενικότερα πώς επιλέγετε την Πρωθιέρεια κάθε 4 χρόνια;
Έχουμε καινούργια Πρωθιέρεια, η οποία είναι η υπέροχη ηθοποιός Μαίρη Μηνά. Νιώθω πολύ περήφανη γιατί η Μαίρη υπήρξε μαθήτριά μου και προέρχεται από την ομάδα των Ιερειών, καθώς έχει λάβει μέρος σε τελετές αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας. Από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισα, την ξεχώρισα για το ταλέντο, το ήθος και πάνω απ’ όλα το φως που διέκρινα στα μάτια και στην ψυχή της.
– Ολυμπιακά ιδεώδη εξακολουθούν να υπάρχουν σε μια εποχή εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών αγώνων; Πώς μπορούμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά;
Πρότασή μου θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει ως μάθημα την ολυμπιακή παιδεία στα σχολεία. Έτσι τα παιδιά της Ελλάδας από μικρή ηλικία θα γαλουχούνται με τα ολυμπιακά ιδεώδη, κληροδότημα των Αρχαίων προγόνων μας.
– Το συναίσθημά σας κάθε φορά που πατάτε την γη της Αρχαίας Ολυμπίας ποιο είναι;
Κάθε φορά που έρχομαι στην Αρχαία Ολυμπία αισθάνομαι μια εσωτερική ψυχική ανάταση, γαλήνη και ευφορία! Είναι σαν να αιωρούμαι λίγο πάνω από το έδαφος.
Είναι σαν να γυρνάω κάθε φορά στην Εστία… στο σπίτι μου.
Βιογραφικό
Ποια είναι η Άρτεμις Ιγνατίου
Καλλιτεχνική διευθύντρια και Χορογράφος των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2008. Beijing 2008, Vancouver 2010, London 2012, Sochi 2014, Rio 2016, Pyeongchang 2018, Tokyo 2020, Beijing2022 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Singapore 2010, Innsbruck 2012, Nanjing 2014, Lillehammer 2016, Buenos Aires 2018, Lausanne 2020, Gangwon 2024.
Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε Χορό, Θέατρο, Μουσική και Ιστορία της Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Θέατρο και στο Χορό στην Νέα Υόρκη.
Υπήρξε Ιέρεια, Πρωθιέρεια και βοηθός Χορογράφου της Μαρία Χορς από το 1988–2006. Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2006. Συνεργάστηκε με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» σκηνοθετώντας την αναβίωση της Ιστορίας των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο παρουσία 45.000 μαθητών. Συνεργάζεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει η ΕΘΝ.Ο.Α, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας καθώς και το British Council. Στο πλαίσιο υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων Paris 2024, παρουσίασε Διαδραστική Διάλεξη με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα και τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας στο σήμερα» παρουσία 470 Γάλλων μαθητών. Από το 2019 συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Paris 2024».
Είναι ιδρύτρια του Χοροθεάτρου ART, δίνοντας πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Ιταλία, Γερμανία, Τυνησία, Κίνα, Κύπρο, Σερβία, Αλβανία, ενώ το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τελετή Έναρξης του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πεκίνου για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2008 στην Κίνα.
Έχει χορογραφήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με πολλά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σκηνοθέτησε την Τελετή Έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου, το Χορόδραμα «Η Άλωση της Τριπολιτσάς» στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της επετείου της Τρίπολης, την τελετή Έναρξης του Μαραθωνίου Ολυμπίας κλπ.
Σκηνοθέτησε και χορογράφησε το 2022 τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μνήμες Σμύρνης», υπό την αιγίδα της περιφέρειας Αττικής.
Το 2022 της ανατέθηκε η τελετή εγκαινίων του γηπέδου της ΑΕΚ – ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ, όπου παρουσίασε χορογραφία 350 ατόμων, παρουσία 35.000 θεατών.
Το 2023 έδωσε διάλεξη και εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών, με θέμα «Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας».
Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ενώ παλαιότερα δίδαξε στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών.
Έχει βραβευτεί για το έργο της ως Χορογράφος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από πολλούς φορείς, ενώ το 2016 χρίστηκε Επίτιμος Δημότης της Αρχαίας Ολυμπίας.
Επίσης βραβεύτηκε το 2020 από την Ε.Ο.Ε., με το ανώτατο Αριστείο «Δημήτριος Βικέλας».
Στο Υπουργείο Πολιτισμού διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπών Εξετάσεων Ανώτερων Σχολών Χορού καθώς και μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα Χορού, ενώ ορίστηκε Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO. Το 2024 ορίστηκε με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα- Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024».