FOLLOW US: facebook twitter

«Άριστοι» και Αρεστοί

Ημερομηνία: 27-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο δημόσιο», δήλωνε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2017, όντας τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περιγράφοντας το όραμά του για το… κράτος των «αρίστων».

Τον περασμένο Ιούνιο επίσης, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και υπερασπιζόμενος το σχέδιό του για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ξανά:

«Το να φέρεις έναν μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει ένα νοσοκομείο είναι μιας μορφής μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο. Γιατί πρέπει να είναι κακό αυτό; Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;».

Πέντε μήνες μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όντας πρωθυπουργός πλέον – και η κυβέρνηση της ΝΔ διορίζουν διοικητή στο νοσοκομείο Καρδίτσας έναν 80χρονο πολιτευτή της ΝΔ και  πρώην πολιτευτή του ΛΑΟΣ. Ο 80χρονος Κωνσταντίνος Πατέρας είναι επίσης πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Τρικάλων. Είναι απολύτως προφανές ότι πληροί όλες τις τεχνοκρατικές προδιαγραφές αριστείας που περιέγραφε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, δεν είναι «αποτυχημένος πολιτευτής» και δεν έψαχνε «αργομισθία στο δημόσιο».

Ανάλογες προδιαγραφές αριστείας είναι εξίσου προφανές ότι πληρούν και οι λοιποί διορισθέντες διοικητές νοσοκομείων, είτε πρόκειται για κουμπάρους τοπικών βουλευτών, είτε για απόστρατους, είτε για απόφοιτους ΤΕΙ, είτε για συζύγους μεγαλοδημοσιογράφων που διέπρεψαν στην αντιΣΥΡΙΖΑ καμπάνια.

Η αρχική αγανάκτηση για τις επιλογές των διοικητών των νοσοκομείων από τις τάξεις των αποστράτων και άλλων κομματαρχών, όσο περνά ο χρόνος μετατρέπεται στην απόλυτη παρωδία για την κυβέρνηση, η οποία ναι μεν βολεύει τα «γαλάζια παιδιά», όμως οι επιλογές είναι τόσο εξώφθαλμα τραγικές, που δημιουργούν μεγάλες συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες και αναταράξεις ακόμη και με στελέχη της ΝΔ.

Δεν υπάρχει καμία συστολή: Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη αυτό που έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα, διορίζοντας ένα στρατό κομματικών, φίλων, συγγενών, αποτυχημένων πολιτευτών οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει έμμισθη θέση ευθύνης.

Το ΑΣΕΠ υπονομεύεται σε τέτοιο βαθμό που σύντομα, αν και δεν θα έχει καταργηθεί, θα έχει αχρηστευτεί εφόσον ο ένας μετά τους άλλους τομείς του δημοσίου φεύγουν από την αρμοδιότητά του και οι προσλήψεις γίνονται με «συνοπτικές διαδικασίες». Ήδη έχει παρακαμφθεί για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, μεθοδεύεται η παράκαμψη του και από τις προσλήψεις στις αναπτυξιακές των ΟΤΑ.

Πορεία 20 και πλέον ετών για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης γίνεται θυσία στην επελαση των αριστων της ΝΔ, που διορίζονται με ρυθμό πολυβόλου και η χώρα, επιστρέφει στη βαλκανική της φαυλότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος