FOLLOW US: facebook twitter

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Εθνική Υπόθεση η ανασυγκρότηση της Ολυμπίας»

Ημερομηνία: 04-04-2024 | Συντάκτης:

 2800 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες

Παρουσιάστηκε από την δημοτική αρχή το Σχέδιο Δράσεων για τον εορτασμό της Τελετής Αφής για την Ολυμπιάδα ΠΑΡΙΣΙ 2024

Το Σχέδιο Δράσεων για τον εορτασμό της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» και των 2800 χρόνων από την πρώτη Τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων στον ιερό χώρο της Ολυμπίας (776 π.χ.), σύστησε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Αηδόνη και των Αντιδημάρχων κ.κ. Σωτήρη Παπαηλίου, Γιώργου Λινάρδου, Κωνσταντίνου Σοφιανού, Γεωργίου Κρέζου, Αθηνάς Ηλιοπούλου,  Δημοσθένη Κατσίκα και των συντελεστών της οργανωτικής ομάδας για την Τελετή Αφής, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Τετάρτη 3 Απριλίου στο Δημαρχείο.

Αρχικά, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο σπουδαίο μήνυμα που ο Τόπος μας θα στείλει, αυτό της φιλίας και συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς, αλλά και στον πρωταρχικό σκοπό των Ολυμπιακών Αγώνων για την αναθέρμανση των προσδοκιών των ανθρώπων για μια παγκόσμια Ειρήνη, μηνύματα που στην σημερινή διεθνή συγκυρία είναι πιο επίκαιρα από ποτέ!

Παράλληλα, τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών & Οικονομικών κ. Παπαηλίου, δόθηκε έμφαση στην φετινή Τελετή Αφής καθώς συμπίπτει με την συμπλήρωση 2800 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στο Στάδιο της Ολυμπίας. Η επέτειος αυτή πρέπει να είναι αφετηρία διεκδικήσεων για την θεσμική και υλική θωράκιση της Ολυμπίας σε ένα νέο ρόλο στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στο Ολυμπιακό Κίνημα. Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μπροστά στις προκλήσεις που έρχονται για την Ολυμπία και την Ηλεία θα διεκδικήσουμε από θέση πρωταγωνιστή την ανασυγκρότηση του Τόπου μας ως Εθνική Υπόθεση. Τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων μέσα στην εμβληματική χρονιά 2024, η λειτουργία στην Ολυμπία Τριτοβάθμιας Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, η δημιουργία Πολυπολιτιστικού – Συνεδριακού Κέντρου και Αθλητικών υποδομών, είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας.

Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τις επετειακές αυτές εκδηλώσεις και ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην δημιουργία του προγράμματος δράσεων για τον εορτασμό της Τελετής Αφής και των 2800 χρόνων, οι οποίες μάλιστα θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του 2024 με διεθνείς πρωτοβουλίες της Ολυμπίας αναδεικνύοντας την Εθνική διάσταση της ιστορικότητας του Τόπου μας.

Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας, κ. Βασίλης Καψής παρουσίασε το λογότυπου του Δήμου για την επέτειο των 2800 ετών από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ., το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των μελών της οργανωτικής επιτροπής, κας Βάλια Μπερτσάτου και κ. Γιώργου Δεββέ.

Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δευτέρα εως Παρασκευή (8-12 Απριλίου) Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

09:00 Αύλειος χώρος Παλιού Δημαρχείου

Ανάκρουση Ολυμπιακού ύμνου από τη χορωδία του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας

09:15 Επίσημοι Χαιρετισμοί – Κήρυξη έναρξης επετειακών εκδηλώσεων από το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλο και το Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέα Καρατζά.

09:30 «2800 Χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 776 π. Χ.» Ομιλία από την Αρχαιολόγο κ. Ρούλα Λεβεντούρη (και τις επόμενες ημέρες απο τον Δρ. Παναγιώτη Ζέυλα, Σύμβουλο εκπαίδευσης Π.Ε. Ηλείας)

09:45 Βιωματικές Δράσεις:

Επίσκεψη – ξενάγηση στην Έκθεση Ολυμπιακών Δαδών και Ολυμπιακών Αναθημάτων.

Οι μαθητές δημιουργούν: Εικαστικό, Βιωματικό και Θεατρικό Εργαστήρι με θέμα: «Τα Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα μέσα από την Αγγειογραφία», με την συμμετοχή εικαστικών και θεατρολόγων.

Οι Μαθητές εκπαιδεύονται στα Αρχαία και σύγχρονα Ολυμπιακά Αθλήματα με την συμμετοχή Ολυμπιονικών και πρωταθλητών.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Απονομή ειδικού αναμνηστικού βραβείου στα συμμετέχοντα σχολεία.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον αυλειο χώρο του παλιού Δημαρχείου όλες τις επόμενες μέρες μέχρι και την Παρασκευή

Δευτέρα 8 Απριλίου

20:00 Ισόγειο Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας

Εγκαίνια Έκθεσης Ολυμπιακών Δαδών και Αναθημάτων από τη Σύγχρονη Ολυμπιακή Ιστορία».

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 202

Πέμπτη 11 Απριλίου

  • 19.30 στο Δημαρχείο Ολυμπίας Τελετή βράβευσης της Χορογράφου, της Πρωθιέρειας, των Ιερειών και των συντελεστών της Τελετής Αφής Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Παρασκευή 12 Απριλίου

  • 20.30 εμπροσθεν του Δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Σάββατο 13 ΑπριλίουΟΥ 2024

  • 09:00 Ισόγειο Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας

Έκθεση Φωτογραφικού και Ιστορικού Υλικού με αναφορά στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με τίτλο: «Από τον Ίφιτο στον Κουμπερτέ». Διάρκεια Έκθεσης 13- 16 Απριλίου 2024. Ώρες Λειτουργίας: 09.00- 14.00 & 17.00- 21.00.

  • 19:30 Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας

Ανακήρυξη επίτιμων Δημοτών Αρχαίας Ολυμπίας των Ολυμπιονικών Πύρρου Δήμα και Ιωάννη Μελισσανίδη.

  • 20.30 Αύλειος χώρος Παλιού Δημαρχείου

Συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού

Κυριακή 14 Απριλίου

  • 20:00 Αύλειος χώρος Παλιού Δημαρχείου

Βραδιά Παραδοσιακών Χορών από τα λύκεια Ελληνίδων Πύργου, Πάτρας και Καλαμάτας

22:00 Κέντρο ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

  •  Πάρτυ Νεολαίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Δευτέρα 15 Απριλίου

  • 10:00- 13:00 Γραφείο Δημάρχου

 Υποδοχή Ξένων Αντιπροσωπειών και Θεσμικών Εκπροσώπων από ΔΟΕ-ΕΟΕ και Οργανωτική Επιτροπή ΠΑΡΙΣΙ 2024

  • 18:45 Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

 Τελετή Υπογραφής Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Τρίτη 16 Απριλίου

  • 12:00 Αρχαίο Στάδιο

 Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους XXXIII Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος