Το αργοπορημένο ελληνικό Metoo
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127928″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο τρόπος που εγκαταστάθηκε το ελληνικό «Metoo» στη δημόσια συζήτηση είναι ορμητικός ακριβώς επειδή άργησε πολύ και δεν συνδυάστηκε με τη διεθνή κινητοποίηση.
Στο χώρο του αθλητισμού, χάρη στη γενναιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου, άνοιξαν ντουλάπια ερμητικά κλειστά και βγαίνουν στο φως σκελετοί που μαρτυρούν μια νοσηρή πραγματικότητα ασυδοσίας, χυδαιότητας και κατάχρησης εξουσίας σε ομοσπονδίες και κύκλους αθλητικών παραγόντων.
Είναι φανερό ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα λειτουργήσουν σαν ντόμινο: Η συζήτηση ήδη περνά στα πανεπιστήμια, αύριο θα πάει στα ΜΜΕ, στην πολιτική, στον πολιτισμό. Είναι μια συζήτηση λυτρωτική, όπως κάθε αναμέτρηση με την αλήθεια, κάθε σπάσιμο ταμπού, κάθε υπέρβαση φόβων και ενοχών. Ο σκοπός δεν μπορεί παρά να είναι η πρόληψη τέτοιων φαινομένων και η δημιουργία συνθηκών αποτροπής τους σε χώρους που ευνοούν την ανάπτυξή τους, λόγω σχέσεων εξουσίας.
Για να συμβεί αυτό, υπάρχουν προϋποθέσεις:
- Χρειάζεται μέτρο στη συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα μιντιακή φρενίτιδα, μετά από χρόνια σιωπής και αδιαφορίας. . Η υπερεπικοινωνία ευαισθητοποιεί αλλά την ίδια ώρα αποπροσανατολίζει και συσκοτίζει την ουσία.
- Η απονομή Δικαιοσύνης δεν πρέπει να μπερδεύεται με λιθοβολισμό στα social media. Αστήρικτες καταγγελίες και ετυμηγορίες στο Facebook μπορεί να υπονομεύσουν αντί να ενισχύουν την προσπάθεια διαλεύκανσης τέτοιων σκανδάλων.
- Είναι άλλης τάξης ζήτημα το ποινικό αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης και άλλου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές αντρών ή γυναικών με εξουσία, απέναντι σε πρόσωπα στα οποία εκ της θέσεώς τους έχουν επιρροή.
Το σημαντικό είναι να υπάρξουν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, κυρίως για να έχουν κίνητρο και προστασία οι καταγγέλλουσες/καταγγέλλοντες, αλλά και να να μην την πληρώσουν μαζί με ενόχους και αθώοι. Το βασικό ερώτημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι: Πού θα καταγγείλω, με ποια εχέγγυα και με ποιο αποτέλεσμα. Πρόληψη της έμφυλης βίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας.
Στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου για τόσο ευαίσθητα θέματα, ούτε καν προετοιμασία των νέων για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων. Η Σ. Μπεκατώρου μας υποχρεώνει να την αποκτήσουμε. Οπως-όπως και στα γρήγορα. Αν θέλουμε να προστατευθούν οι άλλες Σοφίες.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση- Ξεκινούν έρευνες από την δικαιοσύνη
Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κάλεσε όποιο θύμα έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση να σπάσει τη σιωπή του, έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης καθώς αύριο καταθέτει στον εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας για τις καταγγελίες της.
Σε νέα της συνέντευξη χθες η Ολυμπιονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων γιατί δεν μίλησε νωρίτερα. «Δεν μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι τέτοιες οι καταστάσεις που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας. Χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κάποιος να ζήσει με αυτό και να το πει δημοσίως. Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται και αυτό ήταν μια αφορμή για εμένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας, αλλά και της βίας. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου».
Προσθέτοντας ότι χαίρεται που ο κόσμος της στέλνει μηνύματα συμπαράστασης, η κ. Μπεκατώρου κάνει λόγο για ενδείξεις ότι το κόσμος έχει τη «διάθεση να ζήσει σε μια πιο υγιή κοινωνία». «Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα για μια μεγάλη αλλαγή και να νιώθουμε πιο ασφαλείς», πρόσθεσε.
Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]