FOLLOW US: facebook twitter

Μιχάλης Κατρίνης: «Η αγορά και η κοινωνία βρίσκονται σε αδιέξοδο»

Ημερομηνία: 20-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, με την οποία αναφέρεται στο πρωτοφανές αδιέξοδο που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λόγω των οικονομικών παρενεργειών του lockdown.

Συγκεκριμένα, ο κ.Κατρίνης :

-Αναφέρει ότι ο πέμπτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει διαθέσιμα 1,5 δις ευρώ για 700.000 επιχειρήσεις, ποσό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς,αφού το Νοέμβριο δόθηκαν 50% περισσότερα χρήματα (2,2 δις) σε 35% λιγότερες επιχειρήσεις (458.000).

-Επισημαίνει ότι οι οφειλές προς την εφορία φτάνουν ήδη τα 106 δις ευρώ.

-Τονίζει ότι θα πρέπει να πληρωθούν την 1ηΜαϊου φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 δις ευρώ που βρίσκονται σε αναστολή και το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων κρίνεται ανεπαρκές.

Σε δήλωση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει:

‘’Η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει χρόνο ενώ στην αγορά και στην οικονομία επιχειρήσεις και νοικοκυριά αισθάνονται αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Χρειάζεται επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής , τα 2,2 δις που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το 2021, δεν επαρκούν ενώ θα πρέπει, από εδώ και πέρα, το 70% του ποσού να μην συνδέεται με την υποχρέωση επιστροφής και να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων.

Κανείς επίσης δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πρόβλημα διόγκωσης των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Το μέτρο των 12 ή των 24 δόσεων αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι ανεπαρκές.

Χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων που θα περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής κατά 30% για όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος