FOLLOW US: facebook twitter

Σταγόνα σταγόνα και βλέπουμε…

Ημερομηνία: 05-07-2024 | Συντάκτης:

-Η πορεία της άρδευσης στον Κάμπο συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο

-Παραμένει σε οριακά επίπεδα η στάθμη του νερού στο Φράγμα Πηνειού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε καθεστώς μόνιμης επιφυλακής παραμένουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας για το πρόγραμμα άρδευσης στον Κάμπο, καθώς τα αποθέματα νερού στο φράγμα Πηνειού είναι σε οριακό σημείο.

Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια και με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ του νομού, έγινε μια πρώτη αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και συζητήθηκαν τα πιθανά σενάρια ως το τέλος της αρδευτικής περιόδου.

Όπως τόνισε ο κ. Φίλιας, η στάθμη στο φράγμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η υδροδότηση στους ΤΟΕΒ παρακολουθείται σε καθημερινή βάση για να υπάρχει διαρκής εικόνα, σημειώνοντας ότι ήδη οι υπηρεσίες εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον.

Τα απολήψιμα αποθέματα είναι περίπου 115 εκατ. κυβκά μέτρα, εκ των οποίων η πρόταση των υπευθύνων ειναι να καταναλωθούν τα 90 για να μην υπάρξει πρόβλημα στις υποδομές του φράγματος. Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, θα απαιτηθούν μόνο για τον Ιούλιο 45 εκατομμύρια, εξέλιξη που θα ναρκοθετήσει το υπόλοιπο της αρδευτικής περιόδου και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παροχής νερού στις καλλιέργειες.

«Με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχαμε αντιληφθήκαμε ότι, εάν δεν λαμβάναμε στοχευμένα μέτρα τότε το νερό στο Φράγμα Πηνειού δεν θα επαρκούσε για όλο το μήνα Αύγουστο, με ό,τι συνέπειες μπορεί να υπήρχαν για τους αρδευτές  αλλά κυρίως για τις καλλιέργειές τους. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μειώσαμε την παροχή του νερού ενώ διαδοχικά 3 από τα 16 αντλιοστάσια για μία ημέρα δεν ποτίζουν. Αυτό μας έχει οδηγήσει σε μία ελεγχόμενη κατάσταση, όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σχεδόν μία φορά την εβδομάδα, γίνεται μέτρηση της στάθμης του νερού στο Φράγμα, προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε οι αγρότες μας να συνεχίσουν να έχουν νερό.

Αυτό το οποίο μας απασχολεί δεν είναι μόνο μία καλλιεργητική περίοδος, αλλά να φτάσουμε έως το τέλος της αρδευτικής περιόδου χωρίς προβλήματα, με τους αγρότες μας να έχουν νερό για την όποια καλλιέργεια τους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιας υπενθυμίζοντας ότι οι παρωχημένες κατασκευαστικές δυνατότητες του φράγματος οδηγούν σε απώλειες νερού περίπου 30%.

«Το Φράγμα Πηνειού πριν από έξι δεκαετίες που δημιουργήθηκε, βάσει των προδιαγραφών του προέβλεπε απώλειες νερού της τάξης του 30%. Οι απώλειες αυτές αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, λόγω της παλαιότητας του έργου αλλά και λόγω της αλόγιστης χρήσης που καταγράφεται από τους αρδευτές μας. Ωστόσο δεν σταματάμε το νερό καθώς αυτό θα σήμαινε καταστροφή για όλους. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε ένα κλειστό σύστημα άρδευσης που δεν θα έχει απώλειες, κάτι το οποίο εκτός από την εξοικονόμηση θα σήμαινε και αύξηση της εισπραξιμότητας. Αυτό όμως έχει ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος και δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα» σημείωσε

Από την πλευρά των ΤΟΕΒ εκφράστηκε η αναγκαιότητα να διασωθούν οι καλλιέργειες και να μην κινδυνέψει η φετινή παραγωγή, ενώ τονίστηκε πως πρέπει να πιέσουν οι αρμόδιοι φορείς της Ηλείας για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου για να ελαχιστοποιηθούν οι σπατάλες.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος στάθηκε στο ότι χάνεται το 30% στη θάλασσα και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας, τονίζοντας ότι προτεραιότητα έχει η Ηλεία και να δοθεί μικρή ποσότητα στην Αχαΐα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot