Αρχ. Ολυμπία: Επιστρέφει… ακριβότερος στο 2019 ο τουρισμός
-Αισιοδοξία με αστερίσκους στην Αρχαία Ολυμπία λόγω ενεργειακού κόστους
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκινά η φετινή τουριστική περίοδος στην αρχαία Ολυμπία, καθώς οι πρώτες ενδείξεις της αγοράς μαρτυρούν ισχυρό ενδιαφέρον από τους επισκέπτες για κρατήσεις για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου αλλά και για το α΄ μισό του καλοκαιριού.
Μπορεί ο Μάρτιος να μην ήταν όπως άλλες χρονιές, καθώς δεν ήρθαν αρκετά σχολικά ή πανεπιστημιακά γκρουπ από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ωστόσο καταγράφεται αυξητική τάση για το Πάσχα, κυρίως από την αμερικανική αγορά.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, αναμένονται καλές ημέρες το Πάσχα παρότι η άνοιξη δεν ξεκινήσει όπως θα ήθελαν οι επαγγελματίες.
«Σε γενικές γραμμές είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για καλή τουριστική περίοδο, αν και ο Μάρτιος δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε. Άλλες χρονιές, η Ολυμπία ήταν γεμάτη από μαθητικά γκρουπ του εξωτερικού, αλλά φέτος δεν έγινε αυτό. Βλέπουμε όμως πως υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις για τον Απρίλιο και τον Μάιο αλλά και για το καλοκαίρι», ανέφερε επισημαίνοντας ότι αυτή η ανάκαμψη δεν ισοδυναμεί απαραίτητα και με αύξηση των καθαρών εσόδων.
«Το γεγονός ότι αναμένουμε περισσότερους επισκέπτες τη φετινή χρονιά, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και αντίστοιχη αύξηση στα έσοδά μας. Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων κατά 40 με 45%, ενώ εμείς αυξήσαμε τις τιμές μόλις κατά 10%. Πέρυσι δουλέψαμε με τιμές από συμβόλαια προ πληθωρισμού, με συνέπεια να μη μείνει κάτι στο τέλος, διότι το κόστος ήταν πολλαπλάσιο», εξήγησε.
«Θα υπερβούμε το 2019 αλλά με πολλαπλάσιο κόστος»
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μαμούσης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι σταδιακά κερδίζει μερίδιο στην Αρχαία Ολυμπία η αμερικανική αγορά, καθώς οι Ευρωπαίοι επισκέπτες δείχνουν να πλήττονται από την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση.
«Oι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ καλές. Ίσως προσπεράσουμε και το 2019, παρότι ο κόσμος φτώχυνε σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή έχουμε φτωχούς πελάτες πια, αλλά πιστεύω πως θα είναι πολλοί, οπότε θα καλύψουμε τη διαφορά. Το ίδιο συμβαίνει και με την κρουαζιέρα στο Κατάκολο, όπου η Ολυμπία υποδέχεται όλον αυτόν τον όγκο των πελατών. Πιστεύω ότι φέτος θα επισκεφθούν την Ολυμπία πάνω από 300.000 άνθρωποι. Το προϊόν, οι υπηρεσίες, το προσωπικό μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε αυτό που θέλει ο Ευρωπαίος πελάτης, γιατί ο ανταγωνισμός πλέον είναι πολύ μεγάλος σε όλη τη Μεσόγειο. Κάποια γκρουπ από πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το 2023 ενδεχομένως να υπερβεί τις επιδόσεις του 2019, αλλά το υψηλό κόστος λειτουργίας συμπιέζει τα έσοδα.
«Η περίοδος αιχμής για την Ολυμπία είναι Απρίλιος-Σεπτέμβριος. Οι προκρατήσεις προσπερνούν το επίπεδο του 2019, αλλά επειδή πάντα υπάρχουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, περιμένουμε. Πλέον όμως έχουμε και το πρόσθετο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να έχουν ακριβύνει πάρα πολύ τα καράβια και τα αεροπλάνα. Αγγίζουν το διπλάσιο σε σχέση με το 2019. Έκλεισαν πολλές εταιρείες τσάρτερ και όλα οι tour operators νοικιάζουν πλέον ακριβά αεροπλάνα. Αυτό έχει λιγοστέψει την κίνηση. Ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος πιέζει πάνω από 12% το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων. Με τη στατιστική του 2022, όλες οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν τόσο πολύ. Επιστρέφουμε στο 2019 αλλά με πολλαπλάσια έξοδα πλέον», τόνισε.
Επισκεψιμότητα δεν σημαίνει και κατανάλωση
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νίκος Καρυώτης, τόνισε στην «Πρωινή» πως η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, δείχνει δυναμική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα αποτυπωθεί και στην κατανάλωση.
«Υπάρχει μια δυναμική για επισκεψιμότητα, διαπιστώνεται αυξητική τάση από την αμερικανική αγορά και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει άνοδος, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα έχει αντίκρισμα και στην κατανάλωση. Έχει επηρεαστεί η τσέπη των επισκεπτών, άρα και οι δαπάνες τους λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Είμαστε συγκρατημένοι για το τι θα ξοδέψουν οι επισκέπτες της Ολυμπίας. Για παράδειγμα η κρουαζιέρα δεν έχει μεγάλο αποτύπωμα γιατί έχει διερχόμενους επισκέπτες και πιεστικά ωράραι. Δεν μένει χρόνος ελεύθερος για να περιηγηθεί κάποιος άνετα στην αγορά», ανέφερε και πρόσθεσε πως ήταν αρνητική εξέλιξη η ακύρωση του Μαραθωνίου Ολυμπίας αλλά θετική εξέλιξη ο ποδηλατικός γύρος.