FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα Δασών & Δασοπονίας

Ημερομηνία: 21-03-2023 | Συντάκτης:

Του Δρ. Παναγιώτη Λάττα, Δασολόγου MSc, PhD, Δασάρχη Πύργου

«Υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους» είναι το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Τροφίμων του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization of the United Nations – F.A.O.) με αφορμή τον εορτασμό την εαρινής ισημερίας. Ένας ιδιαίτερα σημειολογικός εορτασμός, καθότι τα φυσικά δασικά οικοσυστήματα παγκοσμίως συνιστούν διαχρονικά κυρίαρχο ρόλο στον οικολογικό και κοινωνικοοικονομικό τομέα, ενώ διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην περιβαλλοντική και κλιματική σταθερότητα του πλανήτη καθώς και στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κλιματική κρίση, οι δασικές πυρκαγιές, η ερημοποίηση, η ρύπανση, η μείωση και οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από τη μείωση των δασών, προκαλούν έντονο προβληματισμό και καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πολιτικής για την προστασία, την ανάπτυξη, τη διατήρηση και τη σταθερότητα των δασών καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι καθορίζουν και συμβάλουν στην περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Επιπλέον η αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους και η συγκράτηση των όμβριων υδάτων, το φιλτράρισμα του αέρα από κάθε μορφή ρύπους, η βελτίωση των θερμοκρασιών ψύχους και καύσωνα εξωραΐζουν το οικοσύστημα, εμπνέουν και αποτελούν ευτυχία, ψυχική υγεία, πηγή νοημοσύνης και ευχαρίστησης για τα έμψυχα όντα.

Τέλος αποτελούν το φυσικό οικότοπο που διαβιώνει και αναπτύσσεται η άγρια πανίδα καθώς αποτελεί μαζί με όλη την άγρια ζωή το πολυεργαστήριο της φύσης μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η επιβίωση και η διαιώνιση του ανθρώπου.

Η περιοχή ευθύνης μας αποτελεί έναν τέτοιο ιδιαίτερα προικισμένο χώρο, αφού τόσο η πλούσια φυσική βλάστηση, η εναλλαγή του τοπίου, η τοπογραφία, το νερό και η άγρια ζωή των πτηνών και των θηλαστικών (Ελατοδάσος Λαμπείας, Δρυοδάσος Φολόης, Δάση Αρχαίας Ολυμπίας, κ.α. δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για βελτίωση της ποιότητα της ζωής μας. Δυστυχώς οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για πολλά από αυτά τα φυσικά δασικά οικοσυστήματα και μετά το πέρας της πανδημίας είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με σχολεία, εκπολιτιστικούς συλλόγους οικολογικές οργανώσεις για να προβαίνουμε σε αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις καθώς και ενημερώσεις για τα οφέλη και την προσφορά των δασών στην κοινωνία και την οικονομία, ώστε να συμβάλλουμε όλη μαζί στην ενίσχυση του αισθήματος αγάπης και προστασίας τους.

Επιπλέον από πέρυσι μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας που κατασκευάσαμε σε επιλεγμένες καμένες εκτάσεις, έχουμε σε εξέλιξη έργα καθαρισμού των δασών μας, με δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων, κατασκευή στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών, απομάκρυνση υποβλάστησης και συντήρηση αντιπυρικού δικτύου ώστε να προβούμε στην ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης τους.

Τελειώνοντας θα ήθελα με αφορμή την ημέρα αυτή να υπενθυμίσω και να επαναλάβω ότι η προστασία και ίσως η ανάπτυξης των δασών μας βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Εάν όλοι εμείς μαζί και ο καθένας χωριστά δεν συμβάλει με τις ενέργειες και τις πράξεις του στη διατήρηση του, είναι απολύτως βέβαιο ότι το φυσικό αυτό αγαθό που μας χάρισε ο Πανάγαθος Θεός θα απειληθεί και θα κινδυνεύσει η ίδια μας η ζωή, γιατί η φύση τα πάντα εν σοφία εποίησε και όπως μας αναφέρει ο Αριστοτέλης «Ἡ φύσις μηδὲν μήτε ἀτελὲς ποιεῖ, μήτε μάτην».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ