FOLLOW US: facebook twitter

Απ΄το πλεόνασμα στο έλλειμμα ένας… Covid-19 δρόμος

Ημερομηνία: 24-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110562″ img_size=”full”][vc_column_text]Την σταθερή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων – μαμούθ μέχρι και πέρσι επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που προσδιορίζουν στο 4,4% του ΑΕΠ ή 8,25 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ. Αν και ο τρόπος μέτρησης διαφέρει σε σχέση με τη μεθοδολογία, που χρησιμοποιείται για να γίνεται ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, οι επιδόσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι έκλεισε στο 3,5% του ΑΕΠ σε όρους μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πρόκειται για μια ακόμη, απόδειξη, των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας, που παράγει σταθερά τα τελευταία χρόνια υπερπλεονάσματα, στη βάση και της υπέρμετρης φορολόγησης που επιβλήθηκε στο πλαίσιο των 3 μνημονίων. Είναι ενδεικτικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι από το 2016 μέχρι και το 2019 παράγονται σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα άνω των στόχων που έχουν τεθεί αφαιρώντας από την οικονομία πολύτιμη ρευστότητα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και δυναμική ανάπτυξης, κάθε χρονιά.

Ο Covid 19 μολύνει τα πλεονάσματα

Σήμερα η έλευση της νέας κρίσης έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης του Covid 19  αναμένεται να παρουσιάσει φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα, αγνώστου εύρους και χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος κινείται σταθερά άνω των 300 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια και πέρσι διαμορφώθηκε στο 176,6% του ΑΕΠ ή 331 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μέγεθος που αναμένεται να επιδεινωθεί αισθητά φέτος λόγω του κόστους αντιμετώπισης της νέας κρίσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να υπερβεί οριακά το 200% του ΑΕΠ. Αν και η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας δεν οφείλεται μόνο σε δική της υπαιτιότητα, εντούτοις είναι μια δυσμενής εξέλιξη και συντηρεί την ανησυχία για τον κίνδυνο μετάλλαξης της τρέχουσας κρίσης και σε μια νέα δημοσιονομική κρίση, που είναι το απευκταίο σενάριο.

Πηγή: ethnos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia