FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Αναβάθμιση του δρόμου «Πύργος-Καλό Νερό» με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία: 24-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η βελτίωση της ασφάλειας τουεθνικού δρόμου «Πύργος – Καλό Νερό»,ένα έργο που  φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περνά στο στάδιο της υλοποίησης, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Για δεκαετίες, ο συγκεκριμένος δρόμος γινόταν αντικείμενο πλειοδοσίας με εξαγγελίες χωρίς υπόβαθρο, για δήθεν μετατροπή του σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Κάθε φορά, όμως, ο ενθουσιασμόςξεφούσκωνεσε σύντομο διάστημα,επιστρατεύονταν προφάσεις,μέχρι που οδηγούνταν στις καλένδες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σχέδιο και στρατηγική, θέλοντας πραγματικά να λύσει το θέμα, μελέτησε τα εμπόδια (τεχνικά, περιβαλλοντικά κ.α.) και προχώρησε στη βέλτιστη δυνατή προσωρινή λύση για την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου «Πύργος- Καλό Νερό». Σε συνεργασία με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, πραγματοποίησε:

  • το σχεδιασμό του έργου,
  • την έγκριση δέσμευσης της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τον Ιανουάριο του 2019,
  • τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης
  • την αποστολή για δημοσίευση της διακήρυξης στην εφημερίδα της Ε.Ε.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με χρηματοδότησηπου προερχόταν από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τη ΣΑΕ 071. Πρόκειται για ένα διαπεριφερειακό έργο μήκους 54χλμ., που περιλαμβάνει εργασίες τόσο στο Νομό Ηλείας όσο και στο Νομό Μεσσηνίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια.

Οι εργασίες αφορούν κυρίως σε επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σημειακά σε τριάντα επιλεγμένες θέσεις που χαρακτηρίζονται ως θέσεις «Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας – ΜΟΑ» (23 στην Ηλεία και 7 στη Μεσσηνία) και αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως:επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας, κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας κ.λπ, συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, με κατασκευή αντιολισθητικού τάπητα σε όλο του το μήκος καθώς και εργασίες στη Γέφυρα Αλφειού και στη Γέφυρα της Νέδας. Προβλέπονται ακόμη εργασίες ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους κόμβους και εγκατάστασης στηθαίων ασφαλείας.

Είναι πλήρως κατανοητό ότι η βελτίωση του δρόμου, εκτός από την ασφάλεια των πολιτών που θα τoν χρησιμοποιούν, θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη ενός σημαντικού τμήματος της Ηλείας, το οποίο για χρόνια παραμένει σε υστέρηση, καθώςδεν διαθέτειβασικές υποδομές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου, απαραίτητου έργου, δεν πρέπει να αναστείλει το σχεδιασμό γιατη δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει τον Πύργο με τη Μεσσηνία και την Αρκαδία και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και παρέλαβε το 2015 τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κατάφερενα δρομολογήσει και να υλοποιήσει αναπτυξιακά έργα υποδομών. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι στιγμής έχει να επιδείξει κυρίως ακυρώσεις και αναστολές υλοποιούμενων έργων. Τρανό παράδειγμα για την Ηλεία μας είναι ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, για τον οποίο ο Υπουργός Υποδομών δεν έχει δώσει έως και σήμερα πειστικές απαντήσεις για ποιο λόγο ακύρωσε ένα έργο που κατασκευαζόταν, ενώ δεν έχει ούτε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εναλλακτική λύση.

Η κυβέρνηση έχειυποχρέωση προς τον Ελληνικό λαό να συνεχίσει τα εν εξελίξει έργα και να αφήσει στην άκρη μικροπολιτικές αντιλήψεις και εξυπηρετήσεις άλλων σχεδίων, που βρίσκονται απέναντι στο δημόσιο συμφέρον.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος