FOLLOW US: facebook twitter

Αψιμαχίες του Σεπτέμβρη

Ημερομηνία: 12-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93562″ img_size=”full”][vc_column_text]«Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του» λέει μια παλιά σοφή ελληνική παροιμία.

Ο Αύγουστος δεν βγάζει ειδήσεις συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, ξύνοντας πολλές φορές το κεφάλι να κατεβάσουμε ιδέες για το πώς θα κλείσουμε τις σελίδες των εφημερίδων εν μέσω συνήθους αυγουστιάτικης πολιτικής και οικονομικής άπνοιας…

Μπορεί η οικονομία σε αυτήν τη φάση να μην κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως από τον επόμενο μήνα  το φορολογικό αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κλέψουν την… παράσταση.

Για τα δύο αυτά «καυτά» ζητήματα αναμένονται σφοδρές συγκρούσεις με την επιστροφή στα κοινοβουλευτικά έδρανα τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε είναι θέματα στα οποία «επενδύουν» τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεσαία τάξη να αποτελεί το «μήλον της Έριδος».

Με το  Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να παρουσιάσει ένα μεταρρυθμιστικό  πρόγραμμα, για να πείσει τους εταίρους να «ανοίξουν» τη συζήτηση για τα πλεονάσματα και τον  ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει… επί ποδός πολέμου στο θέμα αυτό, εξαπολύοντας πυρά στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε την έτοιμη – και συμφωνημένη με τους θεσμούς- δική του πρόταση για τα πλεονάσματα.

«Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του» λέει μια παλιά σοφή ελληνική παροιμία.

Μια παροιμία που δεν πρέπει ποτέ  να ξεχνά η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί νέα μπορεί να είναι, όμως οι οικονομικοί υπουργοί είναι παλιοί γνώριμοι των θεσμών και γνωρίζουν σήμερα καλύτερα από τον καθέναν ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο βασικός κανόνας που ισχύει είναι ένας, θα πάρεις αν δώσεις. Και, δυστυχώς, αυτός ο κανόνας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά από την πλευρά των θεσμών, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι με ένα νομοσχέδιο «εύκολα» θα αλλάξει το μίγμα της φορολογικής πολιτικής.

«Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια διευρυμένη φορολογική βάση», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Πόσο πιο απλά να πει ο άνθρωπος ότι θέλει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, και πάνω απ’ όλα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ;

Αναζητούνται… περικοπές 2,5 δισ.

Το δημοσιονομικό «κενό» του 2020 είναι το μεγάλο αγκάθι της φθινοπωρινής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Κεντρικό θέμα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού «κενού» το οποίο έβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επόμενο χρόνο στην έκθεση που δημοσιοποίησε τον Ιούνιο.

Το μήνυμα λοιπόν που στέλνουν οι θεσμοί στην κυβέρνηση δεν παρεκκλίνει γραμμή από όσα έλεγαν την τελευταία δεκαετία των μνημονίων, πρώτα δουλέψτε και υλοποιήστε όσα έχουμε συμφωνήσει και μετά «βλέπουμε» εάν και εφόσον και υπό προϋποθέσεις.

Τα ωραία λόγια τα μεγάλα «περί θετικής ατζέντας» και «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» είναι μεν καλά, όμως δεν είναι η ουσία. Σίγουρα και οι θεσμοί θα δώσουν μια «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως τις «προειδοποιητικές βολές» τις έστειλαν για να μην ξεχνιόμαστε.

Άλλωστε το φθινόπωρο θα υπάρξει και ο πρώτος… γαλάζιος προϋπολογισμός, φέρνοντας εκ των πραγμάτων την οικονομία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Σε κάθε περίπτωση οι κοινοβουλευτικές ημέρες κάθε άλλο παρά πληκτικές θα είναι, όπως φάνηκε ήδη από τις πρώτες μαραθώνιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot