FOLLOW US: facebook twitter

Αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας οι βασικές αιτίες της αύξησης των μεταδοτικών λοιμώξεων στα σχολεία

Ημερομηνία: 21-02-2024 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσα συνάντηση χθες στο Διοικητήριο από την Περιφέρεια με πρωτοβουλία Ν. Κοροβέση

  • «Να πάψουμε να κάνουμε τους γιατρούς!» τόνισε με έμφαση η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου

Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr


Κατευθυντήριες οδηγίες με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς των μεταδοτικών λοιμώξεων στην σχολική κοινότητα, δόθηκαν χθες στην διάρκεια της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας προαγωγής και αγωγής υγείας στη σχολική κοινότητα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση και της αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Άννας Μαστοράκου.

Στην εκδήλωση που συμμετείχαν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, η αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαστοράκου μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης των οδηγιών αντιμετώπισης των περιστατικών λοιμώξεων στα σχολεία μετά την πανδημία δεδομένου ότι διαπιστώθηκε από την έναρξη της χρονιάς μια ενεργοποίηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στη σχολική κοινότητα. Όπως είπε, είναι δυο οι βασικοί λόγοι της ενεργοποίηση αυτής. «Πρώτον γιατί διαπιστώνεται μια ευαλωτότητα του πληθυσμού μετά την πανδημία στις αναπνευστικές λοιμώξεις που έχει να κάνει με την αποστασιοποίηση του πληθυσμού και με τη χρήση της  μάσκας και δεύτερον είναι ότι έχει αλλάξει ο πληθυσμός των ιών και των μικροβίων που αυτή τη στιγμή απασχολούν την κοινότητα».

Ένα βασικό σημείο που ανέδειξε η κ. Μαστοράκου στην σύσκεψη ήταν ότι «πρέπει να πάψουμε να κάνουμε τους γιατρούς!» υποστηρίζοντας πως υπάρχουν αρνητικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την εικόνα που θέλουν να έχουν για τη δημοσιά υγεία και εξήγησε: «Υπάρχουν γονείς που αντλούν πληροφορίες από το διαδίκτυο και ενεργούν βάσει αυτών, και αυτό οδηγεί σε λανθασμένους χειρισμούς. Έχουμε και σαν χώρα τα πρωτεία στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στην εύκολη λύση, όταν ξέρουμε ως χώρα ότι οι ιώσεις αντιμετωπίζονται με αντιική θεραπεία και μόνο οι λοιμώξεις οι μικροβιακές με αντιβιοτικά. Άρα θα δώσουμε σαφέστατες οδηγίες και θέλουμε και να γνωριστούμε με τους συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να ξέρουν οτιδήποτε συμβεί στο σχολικό περιβάλλον να ξέρουν με ποιους ανθρώπους θα μιλήσουν και που θα αποταθούν».

 «Εάν μας έχει μείνει κάτι από την πανδημία είναι να παραμείνουμε στα μετρά υγιεινής, τον καλό αερισμό των χώρων. Αυτά θα  μείνουν για πάντα  και είναι ένα μάθημα που πρέπει να έχουν δια βιου τα παιδιά και στο σπίτι και παντού».

Στη ενημερωτική εκδήλωση, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του δήμου Πύργου Δημήτρης Τζουανόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρ. Γιαννικούλης, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας, στελέχη της Πρόνοιας και των Συγχρηματοδοτούμενων Κοινωνικών Δομών, κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia