FOLLOW US: facebook twitter

Απολογισμός, προγραμματισμός και… προβληματισμός για την αντιπυρική περίοδο

Ημερομηνία: 05-04-2022 | Συντάκτης:

Συνεδρίασε χθες το ΣΟΠΠ υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο



Η πρώτη από τις τρεις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας, που πρέπει να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για όσα προβλέπονται σε αυτή, κάνοντας λόγο για μετακύλιση ευθυνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συστάσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, ούτε μπορούν να είναι αποτελεσματικές και ουσιαστικές στο πεδίο της πρόληψης. Θέση με την οποία συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, θέτοντας το πλαίσιο των δράσεων και ενεργειών που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.

Αντικείμενο της συνεδρίασης, στην οποία, πέραν των τακτικών μελών, συμμετείχαν επίσης ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Νίκος Ρουμελιώτης και ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας, ήταν ο συντονισμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας, στις οποίες οφείλουν να προβούν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου καθώς και η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.

Απολογισμός, προγραμματισμός και προβληματισμός

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε σ’ έναν σύντομο απολογισμό της χειμερινής περιόδου αναφερόμενος στην διαχείριση των προβλημάτων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, όπου και επαναεπιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο επικοινωνίας των εμπλεκομένων, ευχαριστώντας τους για την άριστη συνεργασία. Όσον αφορά τη νέα αντιπυρική περίοδο, ο κ. Γιαννόπουλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό δασικών πυρκαγιών, που έχουν προκληθεί από ανθρώπινη αμέλεια κατά την καύση αγροτικών υπολειμμάτων και δεν «δικαιολογούνται» για την εποχή «…μετά από έναν χειμώνα με πολλές και έντονες βροχοπτώσεις και μάλιστα σε μια εποχή με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υγρασίας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Και συμπλήρωσε «…Είχαμε συμβάντα που έλαβαν μεγάλη έκταση και δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα. Είναι λοιπόν αδιανόητο για την Ηλεία, η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρά και το 2007 και το 2021, κάποιοι να μην έχουν διδαχθεί τίποτα από αυτές τις δοκιμασίες, να μην αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα, και να εξακολουθούν να λειτουργούν ανεύθυνα, προχωρώντας σε αγροτικές εργασίες χωρίς την τήρηση των προβλεπομένων και τη λήψη υποτυπωδών μέτρων πρόληψης». Για το λόγο αυτό, τόνισε την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με κάθε τρόπο και μέσο, προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Απόψεις που συμμερίστηκαν επίσης τόσο ο κ. Ρουμελιώτης και ο κ. Μπόκας όσο και όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την καλή συνεργασία, τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας, συντονισμού και επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των εμπλεκομένων, όπου και όταν χρειάστηκε, δεσμευόμενοι όλοι για τη συνέχιση της.

Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννόπουλος δεν έκρυψε την ενόχληση του για τις τελευταίες συστάσεις εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενόψει του σχεδιασμού της νέας αντιπυρικής περιόδου. Μάλιστα, όπως σημείωσε «… θεωρώ ότι επιχειρείται μια μετακύλιση αρμοδιοτήτων και ευθυνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και αποσαφηνίσεις, και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι γι’ αυτές τις παρεμβάσεις πόροι. Οι δε παρεμβάσεις και οι καθαρισμοί που ζητούνται να πραγματοποιηθούν εντός Απριλίου, δε θα είναι αποτελεσματικές, καθώς σε σύντομο χρόνο, η βλάστηση θα έχει αναπτυχθεί εκ νέου, και έτσι θα είναι ως μη γενόμενες, στον τομέα της πρόληψης». Πρότεινε δε – και κατά την συζήτηση έγινε δεκτό από το σύνολο των συμμετεχόντων – όλοι οι δήμοι και η Περιφέρεια, να προχωρήσουν στην καταγραφή και κοστολόγηση των εργασιών που πρέπει να γίνουν, έχοντας προτεραιοποιήσει τα σημεία στα σημεία απαιτείται άμεση επέμβαση, ώστε στην επόμενη ειδική συνεδρίαση, να δρομολογηθούν αυτές οι παρεμβάσεις και να εκτελεστούν σε χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι αποτελεσματικές.

Παρουσίες και τοποθετήσεις

Στην συνεδρίαση, εκτός των προαναφερθέντων, συμμετείχαν επίσης και τοποθετήθηκαν, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Γιάννης Λέντζας, οι αντιδήμαρχοι Πολ. Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας Β. Αρβανίτης, Ήλιδας Βαγ. Χριστοφόρου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γ. Δάγκαρης και Ζαχάρως Φ. Καλογερόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα κονδύλια που δίνονται στους δήμους δεν επαρκούν για την κάλυψη των έργων πυροπροστασίας, σημειώνοντας παράλληλα και την αδυναμία παρεμβάσεων με ιδία μέσα, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων. Αναλυτική παρουσίαση, με επισημάνσεις προς όλους, έκανε ο Διοικητής Π.Υ Ηλείας Γ. Κωνσταντακόπουλος, ενώ ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Ν. Μόσχοβος και ο Λιμενάρχης Κατακόλου Κων. Χαραλάμπους επιβεβαίωσαν την συνδρομή των Υπηρεσιών τους όπου και όταν τους ζητηθεί. Αναφορά στα προβλεπόμενα του Σχεδίου «Ξενοκράτης» έκανε μεταξύ άλλων ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολ. Προστασίας ΠΔΕ Ν.Γυφτάκης, ενώ συμμετείχε και ο Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας ΠΕ Ηλείας Κ. Μπαλκάμος, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολ. Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ.Κατσαρός, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δασών Αγ. Τσάκωνα, οι Δασάρχες Ολυμπίας Β. Γιακουμής και Αμαλιάδας Διον. Θωμόπουλος, το μέλος της Εθελ. Ομάδας Πολ. Προστασίας Δήμου Πύργου Αγ. Διονυσοπούλου και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πύργου του ΕΕΣ Τάκης Γεωργόπουλος.

Τέλος η αναπλ. Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε Ηλείας Αλ. Φώτου παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, συντηρήσεων και καθαρισμών (εκτελούμενων, προσφάτως δημοπρατημένων, προς δημοπράτηση και προτεινόμενων προς ένταξη) της Π.Ε Ηλείας, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών συνεπεία ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων. Το παρών έδωσαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδραβίδας – Κυλλήνης Παν. Βαγγελάκος, ο εκπρόσωπος της ΕΦΑ Ηλείας Αρχαιολόγος Χρ.Λιάγκουρας, ο προϊστάμενος Πολ. Προστασίας Δ. Αρχαίας Ολυμπίας Γ. Καρανικολός και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Παν. Μάνδαλος, θέλησε στην τελευταία του συμμετοχή στην συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Π.Ε Ηλείας, να ευχαριστήσει θερμά τόσο τον Αντιπεριφερειάρχη όσο και τους εκπροσώπους του Π.Σ, των δήμων και όλων των υπηρεσιών για το άριστο επίπεδο συνεργασίας στα δυο χρόνια παραμονής του στην Ηλεία, καθώς μετά τις πρόσφατες Κρίσεις Αξιωματικών, προήχθη σε Ταξίαρχο και μετατίθεται στην Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου. Ευχαριστίες που ανταπέδωσαν όλοι, μαζί με τις ευχές του κ. Γιαννόπουλου για καλή συνέχεια και επιτυχίες στο έργο του, από τη νέα του θέση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia