FOLLOW US: facebook twitter

Απολογισμός καλοκαιρινών Πολιτιστικών Δράσεων του Δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 09-09-2022 | Συντάκτης:

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Τέχνη για όλους με οραματική και ανατρεπτική παρέμβαση»

  • Ολοκληρώνονται την Παρασκευή (9/9) οι προβολές ταινιών με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Έναν σύντομο απολογισμό των Πολιτιστικών δράσεων του φετινού καλοκαιριού έκανε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με αφορμή και την ολοκλήρωση των προβολών ταινιών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 9/9 και ώρα 20.00 στο πάρκο ΣΠΚ με την ταινία “Λουνάνα, Ένα γιακ μες στην τάξη”. Δράσεις που εντάσσονται στο φιλόδοξο και νεοσύστατο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς που θεσμοθέτησε ο Δήμος Πύργου και παρουσίασε μέσω αυτού πλήθος εκδηλώσεων καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού φάσματος.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Πέμπτη (8/9) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και παρευρέθηκαν επίσης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, μέλος της Τριμελούς Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε ειδική μνεία στις προβολές ταινιών και τη συνεργασία του Δήμου Πύργου με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, καθώς στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά ο Φάρος του Κατακόλου φιλοξένησε τρεις συνολικά προβολές ταινιών (η επόμενη έγινε στο Αλσύλλιο Κατακόλου και οι δυο τελευταίες στο πάρκο ΣΠΚ στον Πύργο).

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος: «Φροντίσαμε να συνδυάσουμε την θέαση μιας ταινίας στα πιο ειδυλλιακά μέρη του Δήμου μας, σε τοποθεσίες  που έχουν ιστορικό φορτίο, με σημείο αναφοράς τον Φάρο του Κατακόλου, ένα σημαντικό διατηρητέο μνημείο. Όσοι παρευρέθηκαν στο «CINEΦάρος» είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ταινίες κάτω από ιδιαίτερες αισθητικές παραμέτρους φύσης και μνημείων.

«Ψυχή» σε όλη αυτή τη δράση ήταν ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Αν δεν υπήρχε η συνδρομή του, δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να έχουμε αυτή τη θεματική δράση.

Επιλέγουμε σημεία με συμβολισμούς γιατί θέλουμε να συνδυάσουμε την έξοδο του πολίτη με την ευαισθητοποίησή του για σημαντικά σημεία της πόλης. Μια πόλη αδικημένη, διότι δυστυχώς έχει περάσει σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μια απαξιωτική και πεσιμιστική αντίληψη για την αξία της πόλης. Και αυτό είναι τρομερό λάθος! Ο Πύργος έχει ιστορία, δυνατότητες  και ταυτότητα. Κάποιοι ενοχλούνται όταν λέμε ότι παραλάβαμε σκοτάδι και ανάψαμε φως, αλλά είναι η αλήθεια!

Ο Πύργος διακρινόταν ως μια πόλη αδιάφορη για τα πολιτιστικά. Εμείς φέτος, θεσμοθετήσαμε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς και στο πλαίσιο του είναι οι προβολές των ταινιών και άλλες εκδηλώσεις που οργανώσαμε. Όπως την συναυλία με την Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Κατάκολο, και άλλες ακόμα εκδηλώσεις με υψηλή αισθητική. Θέλουμε η τέχνη να μην είναι υπόθεση ενός κλειστού συστήματος ανθρώπων, ούτε να θεωρούνται …γραφικοί εκείνοι που αναζητούν στην τέχνη μια ψυχαγωγία με στοιχεία ψυχικής υγείας»

Ενδυναμώνεται η συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Τη σημαντική σχέση συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Πύργου με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας υπογράμμισε ο κ. Αντωνακόπουλος  όπως και την μαχητική στάση που έχει κρατήσει για την στέγασή του στις αποθήκες του ΑΣΟ. «Με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχουμε αναπτύξει μια πιο παραγωγική και ουσιαστική σχέση. Δώσαμε μάχη στο πλαίσιο του ΣΧΟΑΠ όπου κάποιοι που προβάλλονται δυστυχώς ως καινούργιες δυνάμεις στην πόλη-ενώ δεν είναι κι έχουν ένα πολυτάραχο παρελθόν-είναι αυτοί που είχαν πάρει απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να μην γίνει η επένδυση των 12 εκ ευρώ στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ και να γίνει εκεί χώρος Πρασίνου. Εμείς δώσαμε μάχη για  να εξαλειφθεί αυτό. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου διαπαιδαγωγεί και προσφέρει ένα αξιακό απόθεμα στα παιδιά» δήλωσε, κι ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κωνσταντόπουλο, την πρόεδρο του ΔΟΠΠ και όσους συνέβαλαν αυτό το καλοκαίρι για την ξεχωριστή πολιτιστική παρουσία του Δήμου.

Μαριάννα Σταθοπούλου: « Ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτισμό»

Η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου μιλώντας για τις συνολικά έξι κινηματογραφικές προβολές, στο Φάρο του Κατακάλου, στο Αλσύλλιο Κατακόλου και στο Πάρκο ΣΠΚ δήλωσε: «Οι δημότες μας ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή τη δράση, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και βεβαίως αυτό αποτελεί το έναυσμα για να συνεχιστεί η συγκεκριμένη προσπάθεια και του χρόνου. Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο του 1ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, για το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά».

Κάνοντας και μια σύντομη αναφορά σε όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις η κ. Σταθοπούλου συμπλήρωσε: «Ήταν ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτισμό, πολυσυλλεκτικό, κι έτσι θα συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες. Αισθάνομαι δε την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Πύργου για τη στήριξή του και την  άριστη συνεργασία που είχαμε».

Χρήστος Κωνσταντόπουλος: «Μοναδική εμπειρία οι προβολές στον Φάρο Κατακόλου»

Για τις προβολές των ταινιών στο Φάρο του Κατακόλου, μίλησε ο Χρήστος Κωνταντόπουλος λέγοντας: «Ο Φάρος άνοιξε για πρώτη φορά με την πρωτοβουλία του κ. Αντωνακόπουλου να πάρει άδεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η εμπειρία μας ήταν πραγματικά μοναδική. Ο κόσμος απόλαυσε τις προβολές με έναν ξεχωριστό τρόπο γιατί είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί μια ταινία μέσα σε ένα πάρα πολύ όμορφο φυσικό και κτιριακό περιβάλλον, με τον Φάροπου μετρά ενάμιση αιώνα ζωής. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε σ’ αυτό επίπεδο συνεργασία με το Δήμο Πύργου και αυτό οφείλεται και στον Δήμαρχο και στην πρόεδρο του ΔΟΠΠ. Πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και ενόψει του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, το οποίο φέτος θα είναι επετειακό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος