FOLLOW US: facebook twitter

Απολογισμός για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του διυλιστηρίου Ερυμάνθου

Ημερομηνία: 17-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

diilistirio-apologismos

Μεγάλο έργο με τεράστιες δυνατότητες

Πέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το διυλιστήριο του Ερυμάνθου στην Ηλεία, ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί ως πρότυπο περιβαλλοντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο δεν έχει φτάσει καν στο μισό των δυνατοτήτων του, ενώ με μικρές επεκτάσεις μπορεί να αποκτήσει τεράστια δυναμική. Παραγωγικά παρουσιάζει ανοδική πορεία και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζεται η αυξημένη ζήτηση λόγω των επισκεπτών που δέχεται ο νομός Ηλείας. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην χθεσινή παρουσίαση που έγινε από τα στελέχη του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου και της εταιρίας ΕΡΜΩΝ που έχει αναλάβει το έργο της λειτουργίας και συντήρησης, στο χώρο των εγκαταστάσεων. Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για τα δεδομένα της πενταετούς αυτής περιόδου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του διυλιστηρίου.

Η πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Εύη Βεργοπούλου, σε δηλώσεις της τόνισε πως η παρουσίαση αυτή έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, για την ποιότητα του νερού που προσφέρεται στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. «Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την εταιρεία που έχει αναλάβει την λειτουργία του διυλιστηρίου και θα έχουμε μία ακόμα καλύτερη συνεργασία όσο αφορά την συντήρηση του κεντρικού αγωγού που για πρώτη φορά μπαίνει σε διεθνή διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 15 Μάη με την υπογραφή της σύμβασης. Έχουμε καλή συνεργασία με το διυλιστήριο και τις δύο ΔΕΥΑ και πιστεύουμε ότι θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες στο μέλλον για να έχουμε μείωση του κόστους στον πολίτη, καλύτερη διαχείριση και φυσικά ένα δημόσιο ποιοτικό αγαθό για τον κόσμο των δύο δήμων» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η κα Βεργοπούλου μίλησε για τα χρέη που υπήρχαν προς τη ΔΕΗ, τα οποία αποπληρώνονται κανονικά μέσω διακανονισμού. Χρέη υπάρχουν και από την πλευρά των δήμων προς το Σύνδεσμο, τα οποία θα διακανονιστούν και αυτά. Με νέα σύμβαση που θα γίνει θα υπάρξει η δυνατότητα μετρήσεων του νερού που οδηγείται στο δίκτυο, αλλά και τις καταναλώσεις ανά δήμο και δημοτικό διαμέρισμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα. Σχολίασε πως από την ανάληψη των καθηκόντων της, η ροή των πληρωμών από τις ΔΕΥΑ έχει ομαλοποιηθεί και η συνεργασία μαζί τους είναι άψογη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρίας ΕΡΜΩΝ, Νίκος Μαρουδιάς αναφέρθηκε στο χρονικό υλοποίησης και λειτουργίας του διυλιστηρίου που έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκη Ένωση ως πρότυπο περιβαλλοντικό έργο. Το διυλιστήριο μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας όπως διαπιστώσαμε και κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Όμως έχει μεγάλες δυνατότητες οι οποίες δεν αξιοποιούνται πλήρως. Έτσι μπορεί να παράξει 1400 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού την ώρα, μέσα από την ειδική επεξεργασία με όζον και σήμερα παράγεται μόλις η μισή ποσότητα. Με μικρές επεκτάσεις το διυλιστήριο του Ερυμάνθου μπορεί να παράξει 2100 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, ως μέγεθος εξαιρετικά μεγάλο. «Είχα πει επανειλημμένως ότι είναι ένα έργο το οποίο δεν έχει βγάλει τα λεφτά του και είναι κρίμα καθώς μπορεί να βγάλει τα λεφτά του μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια. Η κατάσταση του είναι άριστη. Έχω να πω ότι αυτή τη στιγμή ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος δίνει τα λιγότερα λεφτά σε πανελλήνιο επίπεδο για συντήρηση ανάλογου έργου. Ένας δήμος κοντά σας επρόκειτο να δώσει τα διπλάσια χρήματα, αν και θα δώσει τελικά τα ίδια. Επίσης στο τίμημα που παίρνουμε μας πρόσθεσαν κι άλλο αντικείμενο, πέρα από το διυλιστήριο και έχουμε να κάνουμε επιθεώρηση και στα 35 χιλιόμετρα αγωγού και στις 45 δεξαμενές» σχολίασε. Ωστόσο ο κ. Μαρουδιάς άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν υπό προϋποθέσεις και άλλες μορφές εκμετάλλευσης του νερού.

Το διυλιστήριο με αριθμούς
Για τις δυνατότητες του διυλιστηρίου μίλησαν δύο από τους ανθρώπους που τα τελευταία οκτώ χρόνια βρίσκονται συνέχεια στο χώρο των εγκαταστάσεων, τους μηχανικούς Αχμάντ Κατούρι και Θοδωρή Δραμητινό. Ο κ. Κατούρι τόνισε πως το νερό που παράγεται στο διυλιστήριο του Ερυμάνθου, είναι πολύ καλύτερο από τα διυλιστήρια της Αθήνας, καθώς αντί για χλώριο στην επεξεργασία (Αθήνα), χρησιμοποιείται όζον. Έτσι οι κάτοικοι των δήμων Πύργου και Ολυμπίας απολαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας νερό. Παράλληλα συμπλήρωσε πως ως εγκατάσταση το διυλιστήριο του Ερυμάνθου είναι ένα εξαιρετικό έργο. Ο κ. Δραμητινός παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του διυλιστηρίου και την πολλαπλή επεξεργασία με φίλτρα για την απολύμανση του νερού. Οι δεξαμενές αποθήκευσης δίνουν δυνατότητα ακόμα και σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας να υπάρχει άφθονο νερό για πολλές ώρες μετά. Η κατανάλωση του νερού σταδιακά από το 2012 έως το 2016 αυξάνεται. Το 2014 είναι ένα έτος – ορόσημο όπου έγιναν αρκετές συνδέσεις δημοτικών διαμερισμάτων στο δίκτυο και πλέον παρουσιάζεται μια σταθερή ανοδική πορεία στην κατανάλωση, που πλησιάζει τα πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, με αυξητικές τάσεις κάθε έτος. Η εταιρία πραγματοποιεί συνεχώς αναλύσεις της ποιότητας του νερού και υπάρχουν δεδομένα για την ποιότητα του νερού κάθε στιγμή παραγωγής. Ωστόσο η εταιρία συνεργάζεται και με ανεξάρτητο ιδιώτη χημικό τον Τάκη Καπελιώτη στον Πύργο, όπου και εκεί γίνονται χημικές αναλύσεις του νερού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος