FOLLOW US: facebook twitter

6,8 δισ. ευρώ έκαναν φτερά στο πεντάμηνο από λιανεμπόριο και εστίαση

Ημερομηνία: 24-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126039″ img_size=”full”][vc_column_text]Η θλιβερή τρίτη θέση της Ελλάδας στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κορονοϊό στην Ευρώπη είναι σίγουρα ο πιο μακάβριος δείκτης της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ομως δεν είναι ο μοναδικός. Εναν αργό οικονομικό θάνατο βιώνουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της εστίασης, που επί πέντε μήνες βρίσκονται σε ολικό ή μερικό λοκντάουν.

Μέσα στο 2020 έκαναν φτερά σχεδόν 4,5 δισ. από το λιανεμπόριο και άλλα 2,3 δισ. από την εστίαση. Ο λογαριασμός γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτος αν απομονώσουμε τις απώλειες που προκύπτουν μόνο από το δεύτερο λοκντάουν -από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα- και υπολογίζονται, με σημαντικό περιθώριο απόκλισης, σε περισσότερα από 3 δισ. στο λιανεμπόριο και στα 2 δισ. στην εστίαση. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν αν προσθέσουμε στις υπολογισμένες απώλειες του Γ’ τριμήνου του 2020, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίζουν το 1 δισ. για τη λιανική και το 0,6 δισ. για την εστίαση, το σχεδόν ολοκληρωτικά χαμένο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Εμπειρικές εκτιμήσεις

Μόνο από τις απώλειες του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, που βρήκαν τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου σε διαφορετικούς βαθμούς περιορισμού, υπολογίζεται ότι χάθηκαν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις), ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ κάθε μήνας με κλειστά εστιατόρια κοστίζει περίπου 0,5 δισ. (αναλογικά με τον τζίρο του 2019).

Καθώς όμως τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από εμπειρικές εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου, αυτό που προς το παρόν κυριαρχεί είναι ο φόβος και η αβεβαιότητα, ενώ μέχρι τον τελικό απολογισμό η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι το βάρος των απωλειών έχει μετριαστεί από τις παροχές των μέτρων ανακούφισης. Σύμφωνα πάντως με μέχρι τώρα αδημοσίευτα στοιχεία από τις κυλιόμενες έρευνες αποτύπωσης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, η κατάσταση στην αγορά παραμένει εξαιρετικά δυσμενής.

Οπως τονίζουν ερευνητές του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, οι δείκτες οικονομικού κλίματος έχουν επιστρέψει στο 2012, την περίοδο της πιο βαθιάς ύφεσης.

Εξαμηνιαία έρευνα

Αντίστοιχα τα ευρήματα της νέας τακτικής εξαμηνιαίας έρευνας, που βρίσκονται υπό επεξεργασία, καταγράφουν μια εικόνα εξίσου ανησυχητική με το σοκ του πρώτου λοκντάουν, όταν οι 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωναν μείωση του τζίρου, αλλά με πολύ μεγαλύτερη συσσωρευμένη κόπωση.

Το κλίμα ανησυχίας επιβεβαιώνεται και στη νέα επιστολή του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΑ ζήτησε νέα μετάθεση της πληρωμής επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να στηρίξει στοχευμένα το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και να παραταθεί η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.

Επιπλέον οι έμποροι ζητάνε μέτρα για την ομαλή επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, όπως μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.

Ντόμινο απολύσεων

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους του κλάδου για μαζικά λουκέτα με αντίστοιχο ντόμινο απολύσεων, ο Γ. Καββαθάς επιμένει ότι θα απαιτηθεί ένα γενναιόδωρο πακέτο στήριξης μόνο και μόνο για να μπορέσει να υπάρξει επόμενη ημέρα.

«Οταν προσπαθώ να ξαναλειτουργήσω μια επιχείρηση μετά από πέντε μήνες λοκντάουν, είναι σαν να ξεκινάω από την αρχή. Χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν τα έξοδα συντήρησης του χώρου και τους λογαριασμούς, μόνο οι προμήθειες κυμαίνονται από 2.000 ώς τα 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα και το είδος κάθε μαγαζιού»

Την εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση των εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ζητώντας μέτρα προστασίας για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του εισοδήματος, που έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα θέματα αυτά έχει θέσει η ΟΙΥΕ από τις 12 Μαρτίου με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας ζητώντας συνάντηση, χωρίς να έχει πάρει προς το παρόν απάντηση.

«Το πραγματικό εισόδημα με το οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή δεν είναι καν τα 534 ευρώ, αλλά 476 ευρώ κατά μέσο όρο», μας λέει, παραπέμποντας στην πρόσφατη έρευνα του ΕΙΕΑΔ (Ινστιτούτο Ερευνας Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού).

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia