FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νόμιμοι πεζόδρομοι 25 χρόνια μετά!

Ημερομηνία: 23-02-2024 | Συντάκτης:

Η «Πρωινή» δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το έγγραφο της Πολεοδομίας που νομιμοποιεί το πεζοδρομημένο κέντρο του Πύργου

-Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλης Παναγόπουλος, εξιστορεί στην «Πρωινή» το χρονικό των προσπαθειών νομιμοποίησης και γιατί μας πήρε δυόμισι δεκαετίες!

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Επιτέλους το κέντρο του Πύργου απέκτησε πεζόδρομο! Σας ακούγεται παράξενη και αστεία η συγκεκριμένη φράση, διότι είναι κάτι που συνέβη πριν από 25 χρόνια. Νόμιμο όμως δίκτυο πεζοδρόμων το κέντρο του Πύργου απέκτησε τη φετινή Πρωτοχρονιά, με την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα η «Πρωινή», η Υπηρεσία Δόμησης του Πύργου αναγνωρίζει στο Σχέδιο Πόλης τις εξής οδούς ως πεζοδρόμους αστικού πρασίνου:

  1. Λετρίνων, από Αγίας Κυριακής έως Αγίου Νικολάου
  2. 28ης Οκτωβρίου, από Ερμού ως Μπιζανίου
  3. Αγίας Κυριακής, από 28ης Οκτωβρίου έως Μαθιού.
  4. Κρεστενίτη, από Καραϊσκάκη έως Σισίνη
  5. Μεταξά, από Πετραλιά έως Κρεσταινίτη
  6. Διάκου, από Καπογιάννη έως Μεταξά
  7. Μιαούλη από Μανωλοπούλου έως 28ης Οκτωβρίου
  8. Τάση Καζάζη, από Ομήρου έως Καπετάν Γιώργη

Η Αύγ. Καπογιάννη, από Λετρίνων έως Κρεστενίτη, παρουσιάζεται ως δρόμος και από Κρεστενίτη έως Διάκου ως πεζόδρομος.

Η Κανονιστική του 2012 που εγκαταλείφθηκε

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, η πεζοδρόμηση στο κέντρο του Πύργου στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 δεν συνοδεύτηκε και από την αντίστοιχη υλοποίηση των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, με συνέπεια να μείνει νομικά μετέωρο το ζήτημα και να «δένει» τα χέρια των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση παραβάσεων.

«Την περίοδο 2007-09 πήραμε πρωτοβουλία ως τότε δημοτική αρχή Πύργου να εκπονήσουμε και να εφαρμόσουμε κυκλοφοριακή μελέτη με ενσωματωμένες όλες τις οδούς που έχουν πεζοδρομηθεί. Το 2012 εκδόθηκε και η κανονιστική πράξη που λάμβανε υπόψη την κυκλοφοριακή μελέτη και ουσιαστικά νομιμοποιούσε το δίκτυο πεζοδρόμων στο κέντρο του Πύργου. Παράλληλα, ξεκινήσαμε το εγχείρημα της κατάρτισης του ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Πύργου, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη νομική θωράκιση και να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση. Δυστυχώς, μετά το 2014 η κανονιστική δεν τηρήθηκε, ενώ οι πρωτοβουλίες που είχαμε δρομολογήσει, δεν συνεχίστηκαν και εγκαταλείφθηκαν. Ευτυχώς με την δημοσίευση του ΣΧΟΟΑΠ σε ΦΕΚ έχει πλέον ο Πύργος νόμιμα θεσμοθετημένο πεζόδρομο», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος