FOLLOW US: facebook twitter

Αποκαλύφθηκε η «ανατομία» του Άρη

Ημερομηνία: 31-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”141336″ img_size=”full”][vc_column_text]

Οι επιστήμονες λένε ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον Άρη από όσα για τους ωκεανούς της Γης. Η άποψη αυτή ενισχύεται περαιτέρω με μια νέα μελέτη η οποία αποκαλύπτει τι υπάρχει στο εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη αυξάνοντας έτσι και άλλο τις γνώσεις μας για αυτόν.


Μεγάλη διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε τα δεδομένα που έχει καταγράψει το InSight, ο ρομποτικός γεωλόγος της NASA που βρίσκεται στον Άρη. Οι ερευνητές με τρεις ταυτόχρονες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά έντυπα παρουσιάζουν τα ευρήματα τους που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μεγάλης ακρίβειας μετρήσεις του εσωτερικού του πλανήτη.

«Σε αντίθεση με την Γη ο Άρης δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες. Ο εξωτερικός του φλοιός μοιάζει με ένα γιγάντιο πιάτο. Όμως δημιουργούνται εκεί ρήγματα και διασπάσεις πετρωμάτων εξαιτίας των πιέσεων που προκαλούνται από την πολύ χαμηλού επιπέδου διαδικασία συρρίκνωσης του πλανήτη καθώς αυτός συνεχίζει να ψύχεται» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ερευνητές NASA που πήραν μέρος στην νέα μελέτη.

Τα ρήγματα και οι διασπάσεις πετρωμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σεισμικών δονήσεων. Το Insight από τον Νοέμβριο του 2018 που βρίσκεται στον Άρη έχει καταγράψει 733 σεισμούς μεγέθους 3-4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι ερευνητές μελετώντας τα δεδομένα των σεισμικών δονήσεων υπολόγισαν το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά ταξίδευαν τα σεισμικά κύματα καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να χαρτογραφήσουν την εσωτερική του δομή.

Όπως και η Γη έτσι και ο Άρης φαίνεται ότι διαθέτει τρία στρώματα, εξωτερικό φλοιό, μανδύα και πυρήνα. Όμως το μέγεθος και η σύσταση αυτών των στρωμάτων διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στους δύο πλανήτες. Ο φλοιός του Άρη είναι πολύ πιο λεπτός από αυτόν της Γης. Έχει βάθος 20-37 χλμ. και αποτελείται από δύο ή τρία υποστρώματα. Ο φλοιός της Γης εκτιμάται ότι έχει έκταση 60-100 χλμ.

Κάτω από τον φλοιό του Άρη βρίσκεται ένας μεγάλος μανδύας με έκταση 1,560 χλμ. και ακολουθεί ένας επίσης μεγάλος πυρήνας που όπως και αυτός της Γης είναι υγρός. Ο πυρήνας του Άρη έχει μεγαλύτερο μέγεθος και είναι πιο υγρός από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Η νέα μελέτη πάντως δεν αποκάλυψε αν μέσα στον πυρήνα του Άρη υπάρχει και ένας εσωτερικός πυρήνας στερεός αυτή την φορά όπως συμβαίνει στην Γη.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν αυτές τις μετρήσεις έχοντας στην διάθεση τους δεδομένα καταγραφών τριών μόλις ετών θεωρείται ήδη ένα μεγάλο επίτευγμα. «Χρειάστηκε επιστημονική προσπάθεια που διήρκεσε εκατοντάδες έτη για μετρήσουμε τον πυρήνα της Γης. Μετά την λήξη των αποστολών του προγράμματος Apollo χρειάστηκαν περίπου 40 έτη για να γίνουν μετρήσεις για τον πυρήνα της Σελήνης. To InSight επέτρεψε να συμβεί αυτό στον Άρη σε περίπου δύο έτη» αναφέρει ο Σιμόν Στάλερ, καθηγητής Γήινων Επιστημών στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH) επικεφαλής συγγραφέας μιας εκ των τριών δημοσιεύσεων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia