Απογοήτευση στους λογιστές για τον αποκλεισμό τους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108017″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι επισημαίνουν στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Γ. Παππάς, και ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Δ. Χαμεζόπουλος
Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους των λογιστών για την απόφαση της κυβέρνησης να μην εντάξει τον κλάδο τους στα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν προ ημερών, παρότι έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρτο εργασίας χωρίς το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα λόγω της κατάστασης που επικρατεί.
Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι επικρατεί απογοήτευση από τις μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Όλα όσα θεσπίστηκαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να τα επεξεργαστούμε και να τα διεκπεραιώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι λογιστές θα έχουμε επιπλέον φόρτο εργασίας όντας διαρκώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο προσβολής από τον ιό και σε καθεστώς οικονομικής αβεβαιότητας, διότι αντιλαμβανόμαστε και την ανθρώπινη διάσταση. Τι αμοιβές να ζητήσουμε από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν κύκλο εργασιών συρρικνωμένο; Το πρωτεύον είναι η δημόσια Υγεία και να επιβιώσουμε. Ωστόσο, οι απώλειες στην οικονομία προβλέπονται πολύ σοβαρές», τόνισε ο κ. Χαμεζόπουλος.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάς ανέφερε πως είναι επιτακτική ανάγκη για τη στήριξη των λογιστών.
«Μετά την ανακοίνωση των ΚΑΔ που παρέχουν το δικαίωμα οικονομικής ενίσχυσης των ευρώ 800, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν μέσα οι λογιστές! Επιπρόσθετα δεν έχει δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων πάσης φύσεως (πλην των ΜΥΦ κ των μισθωτηρίων), ενώ προστίθεται κ νέος φόρτος εργασίας από τις διαδικασίες που θα πρέπει να υποστηρίξουν τα λογιστικά γραφεία σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για την λήψη του επιδόματος», δήλωσε και εξέφρασε την απορία του για το σκεπτικό της κυβερνητικής απόφασης.
«Αναρωτιέμαι πώς θα πληρωθούν οι λογιστές από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, τη στιγμή που αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν! Πρέπει άμεσα να συμπεριληφθούν στα επαγγέλματα στήριξης και οι λογιστές διότι έχουν πληγεί στα πλαίσια της αλυσιδωτής επίπτωσης στην οικονομία και παράλληλα έχουν επιφορτιστεί με έξτρα εργασία! Επίσης να παραταθεί η υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων. Απαιτούμε η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις απαιτήσεις και τις συνθήκες εργασίας του κλάδου!», δήλωσε ο κ. Παππάς.
Προτάσεις ενίσχυσης των λογιστών
Παράλληλα, η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων –ΠΔΣΟ, κατέθεσε σειρά προτάσεων για τους λογιστές, όπως η αρχικά δίμηνη αναστολή/παράταση όλων των φορολογικών – ασφαλιστικών – εργασιακών κλπ δηλώσεων-υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων που λήγουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς η επιλεκτική εφαρμογή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από την καθολική εφαρμογή, η δίμηνη παράταση πληρωμής των εισφορών του μήνα Ιανουαρίου 2020, που έληγαν στις 20 Μαρτίου.
Παράλληλα, ζητούν την ενίσχυση των οργανωμένων λογιστικών γραφείων και των αυτοαπασχολούμενων λογιστών-φοροτεχνικών με ειδικό βοήθημα από το κράτος με βάση τη δυναμική κάθε γραφείου ανά απασχολούμενο (όχι αποζημίωση, όχι επίδομα αλλά ειδικό βοήθημα), την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση με όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις πιστοποιημένων λογιστών-φοροτεχνικών με e-mail από το ΟΕΕ, για τα νέα μέτρα ώστε να μπορούν να απαντούν και ενημερώνουν αναλυτικά τους πελάτες τους κλπ.
Επίσης, σε περίπτωση αποδεδειγμένου κρούσματος κορονοϊού σε λογιστή, «ειδική παράταση» για την υποβολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πελατών του (φυσικών –νομικών προσώπων), με εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα.
Προτάσεις από την ΟΕΕΣΠ
Νέες προτάσεις στήριξης των επιχειρήσεων κατέθεσε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.). όπως:
1. Η ένταξη των επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης να μην εξαρτάται μόνο από τον κύριο ΚΑΔ αλλά και από τους δευτερεύοντες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πολλοί συνάδελφοι θα μείνουν εκτός.
2. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές.
3. Να υπάρξει πρόβλεψη για τις επιταγές που λήγουν τους επόμενους μήνες, ώστε να γίνει άμεσα μεταφορά της ημερομηνίας λήξης τους. Επίσης να διευκρινιστεί τι προβλέπεται για τις επιταγές μέσω των οποίων έχουν δοθεί προκαταβολές για προϊόντα που έχουν ήδη παραγγελθεί, οι οποίες ίσως ακυρωθούν ή η παράδοση των προϊόντων μεταφερθεί μεταγενέστερα.
4. Το επίδομα ύψους 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, είναι λίγο για τους επιχειρηματίες.
5. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις δόσεις από την αρχή του έτους και λόγω ειδικών συνθηκών να επιδοτηθούν απευθείας από την κυβέρνηση.
6. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων, έως 31.12.2020.
7. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις.
8. Αναστολή πλειστηριασμών καταστημάτων και πρώτων κατοικιών των επιχειρηματιών μέχρι 31.12.2020
9. Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και απαγόρευση εξώσεων επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών μέχρι 31.12.2020.
10. Εάν κάποιος επιχειρηματίας αδυνατεί την τρέχουσα περίοδο να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής του, να μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της επιχείρησής του με δήλωσή του στον λογιστή, ώστε να υπαχθεί στα μέτρα στήριξης.
11. Έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, ώστε να μη δημιουργηθούν νέα χρέη
12. Παράταση υποβολής αίτησης Α21 σχετικά με το επίδομα παιδιού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]