FOLLOW US: facebook twitter

Αποδυναμώνουν τα «Παίδων» με μετακινήσεις παιδιάτρων

Ημερομηνία: 28-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Οι 16 ειδικευόμενοι παιδίατροι μετακινούνται από τα «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αλεξάνδρα» για να στελεχώσουν το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας».

Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ με «χιλιάδες προσλήψεις» σκοντάφτουν πάνω στη δεινή πραγματικότητα. Τελευταίο παράδειγμα, οι 16 αναγκαστικές μετακινήσεις ειδικευόμενων παιδιάτρων από τα δύο «Παίδων» –«Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»– αλλά και από το μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» για τη στελέχωση του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου «Προμηθέας».

Μετακινήσεις για τις οποίες το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, η ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά), δήλωσε: «Η απόφαση αυτή μας βρίσκει αντίθετους και απαιτούμε την άμεση ανάκλησή της! Απαιτούμε: να μη γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού, να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και το Παίδων Πεντέλης να επιστρέψει στο πρόγραμμα 24ωρων εφημεριών».

Μετά τη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο, η κυβέρνηση προχωρά στη μετακίνηση παιδιάτρων για τη στελέχωση του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου «Προμηθέας», υπογραμμίζει η Ενωση. Συγκεκριμένα, με έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στις 24 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η μετακίνηση 16 ειδικευόμενων παιδιάτρων από το Παίδων «Αγία Σοφία», το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για διάστημα ενός μήνα, ξεκινώντας από τις 27 Ιανουαρίου, για τη στελέχωση του εμβολιαστικού κέντρου.

Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί διορίζονται στα νοσοκομεία για να προσφέρουν και να εκπαιδεύονται, δεν έχουν υποχρέωση ούτε ευθύνη να εκτελούν ιατρικές πράξεις χωρίς την κάλυψη ειδικευμένου, εξουσιοδοτημένου γιατρού, δεν έχουν ούτε υποχρέωση ούτε ευθύνη να εκτελούν ιατρικές πράξεις εκτός του νοσοκομείου στο οποίο είναι διορισμένοι.

Είναι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου με σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν είναι αποσαφηνισμένο το καθεστώς αστικής τους ευθύνης στο συγκεκριμένο έγγραφο της 1ης ΥΠΕ, εξηγεί και διευκρινίζει ότι καλύπτει τους ειδικευόμενους των τριών νοσοκομείων να μη μεταβούν στο Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας» και να παραμείνουν στα νοσοκομεία τους.

Από την πλευρά τους η συνέλευση των ειδικευόμενων παιδιάτρων του Παίδων «Αγία Σοφία» σε απόφασή της εξηγεί ότι στις τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου εξετάζονται ανά εφημερία 200 παιδιά στο παιδιατρικό, 70 παιδιά στα ιατρεία Covid-19 και εισάγονται συνολικά τουλάχιστον 80 παιδιά.

Η αναμονή των περιστατικών φτάνει ακόμη και τις πέντε ώρες, με τους ειδικευόμενους παιδιάτρους στα επείγοντα και στις κλινικές που υποδέχονται τις εισαγωγές να υπερβαίνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους. «Ηδη οι ειδικευόμενοι δουλεύουμε με υπέρβαση ωραρίου, χρωστούμενα ρεπό, με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιατρικών ασθενών», υπογραμμίζουν. Επιπροσθέτως, υπάρχει αριθμός ειδικευομένων που ανά διαστήματα απουσιάζει λόγω νόσησης από Covid-19, επιβαρύνοντας την υπάρχουσα κατάσταση.

H υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει άμεση συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των παροχών υγείας στους παιδιατρικούς ασθενείς, αναφέρει η συνέλευση των ειδικευόμενων παιδιάτρων.

Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους, θα οδηγήσει τις περισσότερες οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα, καθότι ο γονέας θα έχει πλέον δύο επιλογές: ή θα περιμένει στην πολύωρη αναμονή των παιδιατρικών νοσοκομείων ή θα στραφεί στα μεγάλα παιδιατρικά ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία δεν νοσηλεύουν περιστατικά Covid-19. Οι παιδίατροι υπενθυμίζουν, τέλος, ότι η ευθύνη του εμβολιασμού είναι ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων, που μέχρι τώρα έχουν σηκώσει όλο το βάρος των εμβολιασμών.

efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος