Από τον Ιανουάριο η «Επιστρεπτέα 5»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125451″ img_size=”full”][vc_column_text]
Περίοδος αναφοράς του νέου κύκλου παροχής δανείων θα είναι το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, όπου το αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης ήταν αρκετά ισχυρό… αν δεν αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα υπόλοιπα κριτήρια
Μετατίθεται, καθώς τα κρατικά ταμεία μένουν από ρευστό ● Με βάση τον τζίρο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αντί των δύο μηνών που ίσχυσε για τον 4ο γύρο, οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων ● Στα 5,5 δισ. το σύνολο των 4 γύρων μέχρι το τέλος του έτους.
Η αθρόα συμμετοχή των επιχειρήσεων στην «Επιστρεπτέα 4» άδειασε από ρευστό τα κρατικά ταμεία, αλλάζοντας άρδην τα κυβερνητικά σχέδια που προέβλεπαν νέο γύρο πληρωμών μέσα στον Δεκέμβριο. Η «Επιστρεπτέα 5», το ακριβές ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες και με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού, θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021, έχοντας την εξής διαφορά στα κριτήρια συμμετοχής σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους: Ο τζίρος των επιχειρήσεων που θα λαμβάνει υπόψη το σύστημα θα είναι των τελευταίων τεσσάρων μηνών και όχι των δύο προηγούμενων, όπως συνέβη στην «4».
Θα προηγείται και παρακράτηση επιδομάτων αναστολής και δανείων της 4ης φάσης
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίοδος αναφοράς του νέου κύκλου παροχής δανείων θα είναι το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, όπου το αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης ήταν αρκετά ισχυρό. Αν δεν αυστηροποιηθούν τα υπόλοιπα κριτήρια και κυρίως αυτό της μείωσης του τζίρου –όπως εύστοχα παρατήρησε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου στην 4η το όριο αναπροσαρμόστηκε στο 20% από 10%– ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών να αποκλεισθούν από το μέτρο, θεωρητικά και στον πέμπτο γύρο η ανταπόκριση θα είναι πολύ μεγάλη.
Χρονοδιάγραμμα
Τα φθηνά δάνεια από το κράτος είναι το μόνο απάγκιο για όλες τις νομικές οντότητες που βάλλονται από την κρίση, αφού με αυτά τα χρήματα πληρώνουν ανελαστικές υποχρεώσεις που «τρέχουν» ή κλείνουν «τρύπες» στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι για οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει περίοδος αναστολής πληρωμής παρά μόνο προγράμματα μηνιαίων δόσεων.
Τις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν αρχές του επόμενου έτους. Ενα σημείο το οποίο θεωρείται κομβικό για τις επιχειρήσεις είναι το εξής: όσες κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα προκύπτει από τη μαθηματική φόρμουλα, αφού θα προηγείται παρακράτηση επιδομάτων αναστολής και δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]