FOLLOW US: facebook twitter

«Ύποπτη» ερώτηση ευρωβουλευτή για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 04-12-2020 | Συντάκτης:
Ζήτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει η Ελ. Βόζενμπεργκ

Ερώτηση που προκαλεί απορία κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ΕλίζαΒόζεμπεργκ, καθώς θέτει ζήτημα χρηματοδότησης της κατασκευής της Πατρών-Πύργου μέσω του ταμείου Ανάκαμψης, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα που μας έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Υποδομών.

Η ερώτηση της καςΒόζεμπεργκ αφορά την αποκαλούμενη «Αδριατική Οδό», η οποία στον  ελληνικό της  άξονα ενώνει τα Ιωάννινα με την Καλαμάτα, με μοναδικά ανολοκλήρωτα οδικά τμήματα το Ιωάννινα-Κακκαβιά και το Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, και την κατέθεσε στο πλαίσιο της ευρείας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για τη χρηματοδότηση εμβληματικών διασυνοριακών έργων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης,

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης, «τα εντός Ελλάδας εναπομείναντα τμήματα που πρέπει να κατασκευαστούν είναι η προέκταση της Ιόνιας Οδού προς την Κακαβιά (Ιωάννινα-Κακαβιά) αλλά και ο άξονας Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα.  Δεδομένου ότι μέρος των κεφαλαίων για την υλοποίηση της Αδριατικής Οδού διατίθενται από την ΕΕ και δεδομένης της διασυνοριακής διάστασης και της υψηλής ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας του έργου για τα κράτη μέλη, ερωτάται η Επιτροπή: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του βαλκανικού αυτού άξονα; Θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα προς χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ή σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο τα προαναφερόμενα τμήματα της Αδριατικής Οδού επί ελληνικής επικράτειας».

Το κείμενο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, αφού σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο σχεδιασμός του προβλέπει την επανένταξη στη σύμβαση παραχώρησης της «Ολυμπίας Οδού» και χρηματοδότηση με 220 εκατ. περίπου από το κράτος μέσω ΕΣΠΑ -τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το 2018- και άλλα 80 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία.

Ωστόσο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βάζει στη συζήτηση για πρώτη φορά το Ταμείο Ανάκαμψης ως πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή της Πατρών-Πύργου, γεγονός που επιδέχεται δύο εξηγήσεις: είτε έχει προκύψει εμπλοκή στην έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCOMP) και αναζητείται ένας έμμεσος τρόπος εύρεσης χρηματοδότησης είτε η ευρωβουλευτής δεν γνωρίζει αναλυτικά το πλάνο του υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί αν έχει αλλάξει κάτι ως προς το σχέδιο χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος