FOLLOW US: facebook twitter

«Από το ΄63 είχαμε να δούμε τόσα νερά»-Ανήσυχοι και τρομαγμένοι οι κάτοικοι

Ημερομηνία: 29-11-2021 | Συντάκτης:
ΦΩΤΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

-Ανήσυχοι και τρομαγμένοι οι κάτοικοι στο Βαρθολομιό και στο Καρδιακαύτι από την πρωτοφανή κακοκαιρία

-Ζητούν τη διευθέτηση του καναλιού που φέρνει τα νερά από το Βρανά για να μην επαναληφθούν οι πλημμύρες


Του Παναγιώτη Φωτεινόπολου


Τρομαγμένοι και σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι του Κάμπου μετά το σφoδρό «χτύπημα» της κακοκαιρίας, το οποίο προξένησε τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ στοίχισε τη ζωή στον 65χρονο Χρήστο Ροΐδη, ο θάνατος του οποίου έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία.

Η «Πρωινή» βρέθηκε χθες το πρωί στο Βαρθολομιό και στο Καρδιακαύτι του δήμου Πηνειού και αφουκράστηκε την έντονη ανησυχία των κατοίκων για την επόμενη μέρα και τι μέλλει γενέσθαι αν επαναληφθεί η ισχυρή βροχόπτωση της περασμένης Παρασκευής.

Η Γεωργία Γαλιατσάτου, με βλέμμα θλίψης, μας είπε ότι αν δεν ήταν ο γιος της να τη σηκώσει στα χέρια, πιθανόν να την είχε παρασύρει το νερό μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

«Ήταν η χειρότερη μέρα, δυο μέτρα το νερό, μας πλάκωσε. Λάσπη και κακό, όλα χάλια. Δε μας έμεινε τίποτα, τα πετάξαμε όλα. Πέρναγαν με την Πυροσβεστική και κάνεις δεν έκανε τίποτα, ακόμα κανείς δεν έχει φανεί. Δεν άφησε τίποτα, μπήκε το νερό στον καυστήρα. Αν δεν ήταν το παιδί να με σηκώσει στα χέρια να με βάλει στην τραπεζαρία πάνω… οι δήμαρχοι δε κοιτάνε τίποτα», ανέφερε δείχνοντάς μας τα βρεγμένα χαλιά που είχαν βγει έξω.

Η Ιωάννα Πατσού δήλωσε ότι το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο και προκάλεσε τεράστια ζημιά, ζητώντας να διευθετηθεί το ζήτημα με το κανάλι στο Βρανά.

«Αυτό είχε να γίνει 20 χρόνια. Έρχεται από το Βρανά το κανάλι, εκεί θέλει προσοχή, έχει πρέπει να φτιάξουν κάτι, εκεί πνίγηκε ο άνθρωπος… εδώ ερχόταν ποτάμι. Εγώ και η κυρία πάθαμε ζημιά κανένας άλλος, δεν ήταν ανοιχτά τα φρεάτια… να κοιτάξουν οι αρμόδιοι, εμείς τι να κάνουμε. Ήρθαν τα τρακτέρ να βγάλουν τα παιδιά από το σχολείο. Υπάρχει χρόνια πρόβλημα εδώ, ένα έργο δεν έχουν κάνει. Δεν έχουν καθαρίσει ο ΤΟΕΒ ποτέ τα κανάλια», σημείωσε.

Ο Ανδρέας Παναγούλης αναφέρθηκε στο χρονικό του καναλιού στο Βρανά, αποδίδοντάς εκεί την αιτία της πλημμύρας.

«Είμαι με πυρετό από προχθές, κρυωμένος από αυτή την κατάσταση Εδώ και 50 χρόνια γίνεται αυτό το έργο, πήρανε όλα τα νερά από το Βρανά. Έρχεται ο κάθε ένας και του λέμε να πάει σε συγκεκριμένο σημείο να δει. Έχουν κάνει ένα έγκλημα. Αυτό δεν υπήρχε στο χωριό το ρέμα δίπλα από τις γραμμές. Επτά μέτρα αποστραγγιστικό και έχουν γεφύρι στο δρόμο. Τα νερά έφτασαν κοντά να μπουν σπίτι. Έπρεπε να είναι γίνει ένα γεφύρι. Για αυτό έφτιαξα τη μάντρα Το νερό είχε μπει μέσα στο σπίτι, το βλέπετε και στα σημάδια», ανέφερε.

Ανησυχία και στο Καρδιακαύτι

Τα νερά προκάλεσαν ζημιές και στο Καρδιακαύτι, με συνέπεια οι κάτοικοι να παλεύουν επί δυο ημέρες μέχρι να τα απομακρύνουν και να ξαναμπούν πιο ασφαλείς στο σπίτι τος.

Η Μαριγώ Κολίντζα άπλωσε σακιά στην πόρτα για να σταματήσει τα νερά και παράλληλα έβγαλε τα έπιπλα από το σπίτι.

«Πλημμύρισε όλο το σπίτι και η αυλή. Βάλαμε τα έπιπλα πάνω σε τελάρα γιατί το πάτωμα είναι ακόμα βρεγμένο και ο δήμος έβαλε σακιά με άμμο στην πόρτα. Το σπίτι τώρα έχει τα χάλια του και καταστράφηκαν ηλεκτρικές συσκευές. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Περιμένουμε να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Εγώ είμαι ηλικιωμένη γυναίκα, ζω μόνη μου και με βοήθησε η κόρη μου. Η Πυροσβεστική ήρθε όταν την καλέσαμε, αλλά δεν είχε πού να αδειάσει τα νερά γιατί τα φρεάτια είχαν ξεχειλίσει. Τα νερά ήταν πάρα πολλά. Από το ΄63 που ήμουν έγκυος το γιο μου είχα να δω κάτι τέτοιο. Οι κήποι δεν είχαν πλημμυρίσει ποτέ. Η αυλή ήταν γεμάτη μεχρι πέρα, δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Ελπίζουμε να μην ξαναβρέξει», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Πέτρος Λουκόπουλος, δήλωσε πως το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές, προσθέτοντας ότι ήδη ξεκίνησε η καταγραφή της ζημιάς.

Ήταν πολύ το νερό. Εάν ξαναρίξει τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια ένταση θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Θεωρώ ότι ήταν ακραίο το φαινόμενο. Είμαι 63 ετών δε το έχω ξαναζήσει στο χωριό μας αυτό. Από ζώα δεν άκουσα κάτι αλλά σε σπίτια 4-5 μπήκε νερό, πάθανε ζημιά οικιακές συσκευές, από λασπόνερα. Θερμοκήπια πατάτας και κολοκύθια γέμισαν… είχαμε στήριξη και από δήμο και από πυροσβεστική, βάλανε και άμμο να προφυλάξουν τα σπίτια σε περίπτωση που ξαναρίξει. Το νερό χώρια του ότι είναι πολύ, αλλά έρχονται νερά ακόμα και από του Μαχου. Πρέπει να γίνει ένα έργο, όπως ερχόμαστε από Βαρθολομιό που έρχονται από λαγκάδι να πέσουν μέσα στο ποτάμι να μην έρχονται στο χωριό μας. Ήταν πολλά τα νερά. Ήδη έγινε καταγραφή από δήμο και από την περιφέρεια. Πέρασαν επιτροπές τώρα τι πόρισμα θα βγάλουν δε ξέρω.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος