FOLLOW US: facebook twitter

Από την Ηλεία οι αιτήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης με την υψηλότερη βαθμολογία

Ημερομηνία: 26-01-2024 | Συντάκτης:

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τη Δυτική Ελλάδα-  Σχεδόν μια  στις τρεις από τις αιτήσεις πάει για έγκριση

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η ανάρτηση αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου και αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ένταξη στη Δράση 4.1.5  που αφορά την «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Στόχος της δράσης είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις του πρωτογενή τομέα. Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, γεγονός που  καταδεικνύει την αναπτυξιακή δυναμική που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, για επενδύσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στον εκσυγχρονισμό και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών, στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται με σημαντικούς πόρους από την ΚΑΠ.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είχαν κατατεθεί συνολικά 696 προτάσεις, ενώ η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ήταν 42.325.875 ευρω. Ο σχετικός Πίνακας με τα αποτελέσματα, περιλαμβάνει 210 επιλέξιμες αιτήσεις που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης στην Περιφέρεια συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 15.261.594 ευρώ. Επίσης περιλαμβάνει 467 αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας αλλά δεν καλύπτονται από το όριο πίστωσης. Ακόμη 19 αιτήσεις δεν επιλέγονται για στήριξη διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

Από την Ηλεία, επιλέξιμες έχουν κριθεί 86  συνολικά προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης από όλους τους δήμους, με τις περισσότερες αιτήσεις στον Ηλειακό κάμπο, κυρίως στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Η αίτηση με την υψηλότερη βαθμολογία ( 95,63) προέρχεται από την περιοχή του δήμου Ήλιδας και αφορά επένδυση Σχεδίων Βελτίωσης επιλέξιμου προύπολογισμού 249.968,80 ευρώ με επιχοροηγούμενη δημόσια στήριξη 124.984,40 ευρώ. Και οι πρώτες έξι προτάσεις στον πίνακα με την υψηλότερη βαθμολογία αφορούν την Ηλεία και πρόερχονται από τους δήμους Ήλιδα, Ανδραβίδας- Κυλλήνης και Πηνειού. ( Στον πίνακα των σχεδίν βλετίωσης που δημοσιεύουμε, φαίνεται καθαρά ότι στις πρώτες 19 θέσεις προηγείται η ΠΕ Ηλείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας). Να σημειώσουμε ότι στα συγκεκριμένα Σχέδια Βελτίωσης υπήρξε σύμφωνα με δήλωση του υπ. ΥπΑΑΤ πρόνοια για αύξηση των κονδυλίων σε πληγείσες από κακοκαιρία περιοχές ( όπως λ.χ η Ηλεία). Στα Σχέδια Βλετίωσης χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων, η αγορά αγροτικού εξοπλισμού  ( τρακτέρ και μηχανολογικός εξοπλισμός), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανέγερση και εκσυγχρονισμός αγροτικών κτιρίων.

Σύμφνωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η υλοποίηση της επένδυσης θα πρέπει να ξεκινήσει σχετικά άμεσα, µετά προφανώς τις αξιολογήσεις, καθώς οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή τους έως το 2025. Από εκεί και πέρα, οι δικαιούχοι θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν για τη χρηµατοδότηση του έργου τους και το Ταµείο Μικρών ∆ανείων Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας και το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι µικροπιστώσεις µάλιστα θεωρείται πως είναι πιο εύκολο να εκταµιευτούν, µε βάση την µέχρι σήµερα εµπειρία.

Περιθώριο ενός μηνός για τις ενστάσεις

Μετά την δημοσίευση ακολουθούν τώρα οι ενδικοφανείς προσφυγές (ενστάσεις) που ασκούνται άπαξ, ηλεκτρονικά, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την επομένη της έκδοσης της απόφασης που αναρτήθηκε στην διαύγεια, δηλαδή έως και 23 Φεβρουαρίου 2024. Ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν γίνονται παραδεκτές και αρχειοθετούνται χωρίς περαιτέρω εξέταση.

Να σημειωθεί ότι κατά την ενδικοφανή προσφυγή ο υποψήφιος πρέπει να προσβάλει το σύνολο των στοιχείων της αξιολόγησης με τα οποία διαφωνεί (επιλεξιμότητα, βαθμολογία, άλλο), όπως αυτά εμφανίζονται στο «Έντυπο Γνωμοδότησης Αίτησης Στήριξης». Η εμφάνιση της βαθμολογίας στον πίνακα αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη δεν δημιουργεί υποχρέωση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και εμφανίζεται μόνο για το ενδεχόμενο υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής κατά του υπολογισμού της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος