FOLLOW US: facebook twitter

«Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»: Κυκλοφόρησε χθες το νέο βιβλίο του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου

Ημερομηνία: 15-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”91119″ img_size=”full”][vc_column_text]Πώς φτάσαμε τόσο μακριά στο Διάστημα; Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη προσσελήνωση, ο διακεκριμένος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος που έχει καταγωγή από το Γρύλλο της Ηλείας και που ήταν ο μόνος Έλληνας ανταποκριτής που κάλυψε την αποστολή του Apollo 11 τον Ιούλιο του 1969, μας μεταφέρει «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι» και αφηγείται την περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε χθες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων- ήδη διαφημίζεται από το βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο- από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ο διεθνώς πολυβραβευμένος επιστήμονας ξεδιπλώνει με την αμεσότητα και το προσιτό συγγραφικό του ύφος τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στο Φεγγάρι, αλλά και την κούρσα της κατάκτησης του Σύμπαντος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Παράλληλα, εισάγει τους αναγνώστες στα χνάρια της προσωπικής του διαδρομής μέσα από γεγονότα-σταθμούς, καθοριστικά και χαρακτηριστικά της σημαντικής του πορείας, με αναφορές και στο δικό του χωριουδάκι, τον Γρύλλο στην επαρχία Ολυμπίας  που το περιγράφει ως «το ωραιότερο μέρος του κόσμου»! Μάλιστα τις ημέρες των Ευρωεκλογών επισκέφθηκε το χωριό του και δημοσίευσε και φωτογραφία του Γρύλλου στο προφίλ του στο fb γράφοντας «επιστροφή στις ρίζες»

Το νέο βιβλίο του Διονύση Π. Σιμόπουλου συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία της επιστήμης με την αυτοβιογραφία και το χρονικό. Η αφήγηση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδίδει με γλαφυρότητα και ενάργεια την εποχή.

Απόσπασμα του βιβλίου

«Στα τέλη του ’68 από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Ορλεάνης με ειδοποίησαν ότι μία εφημερίδα στην Αθήνα ζητούσε κάποιον σαν κι εμένα να καλύπτει δημοσιογραφικά τις διαστημικές αποστολές, και όπως ήταν φυσικό δέχτηκα αμέσως, με μόνη αμοιβή τα έξοδά μου και την αεροπορική αποστολή της εφημερίδας, που έφτανε σε δύο ημέρες από την έκδοσή της. Στις δύο πρώτες αποστολές (Apollo 9 και 10) που κάλυψα δημοσιογραφικά περιοριζόμουν για οικονομία στο να επισκεφτώ το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον και να στέλνω τις ανταποκρίσεις μου στην Αθήνα από εκεί.

Τη νέα εκτόξευση του Apollo 11 από το Ακρωτήριο Κένεντι δεν ήμουν διατεθειμένος να τη χάσω. Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι έφτασα την παραμονή της εκτόξευσης και προσπάθησα, για ευνόητους λόγους, να βρω κι άλλους Έλληνες δημοσιογράφους διαπιστευμένους να παρακολουθήσουν την ιστορική αυτή εκτόξευση. Δεν βρήκα όμως κανέναν…»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia