FOLLOW US: facebook twitter

Από τα έδρανα στο… θεατρικό σανίδι!

Ημερομηνία: 03-05-2024 | Συντάκτης:

Σε ρόλο ηθοποιού τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

-Πρεμιέρα στις 30 Μαΐου για τη νεοσύστατη Θεατρική Ομάδα «ΘΥΜΕΛΗ»

Επιμ: Μαρία Καραμπάτση


Με έναν διαφορετικό ρόλο θα συστηθούν στο κοινό οι δικηγόροι- μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, οι οποίοι αφήνουν για λίγο τα έδρανα και τις δικαστικές αίθουσες και… ανεβαίνουν στο θεατρικό σανίδι!

Η νεοσύστατη Θεατρική Ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, που τιτλοφορείται «ΘΥΜΕΛΗ», είναι πραγματικότητα και σύντομα θα παρουσιαστεί και επίσημα στο κοινό.

Από πρόβες της Ομάδας

Όπως αναφέρουν τα μέλη της, το έναυσμα για τη δημιουργία της Θεατρικής Ομάδας ήταν η ανάγκη τους να ευχαριστήσουν τους συμπολίτες που τους στήριξαν σθεναρά στον αγώνα τους για την διατήρηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.

«Για να πάρουμε θέση μέσα από τη δουλειά μας επάνω σε όλα τα θέματα που μαστίζουν τον σύγχρονο κόσμο. Για να υπερασπιστούμε το ιερό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να εκφράζεται, να ερωτεύεται, να ονειρεύεται, να ζει με όποιον τρόπο επιθυμεί. Για να αποδείξουμε μέσα από τη χαρά της συνεργασίας πως σε αυτόν τον  κόσμο δεν πρέπει να είναι κανείς μόνος του. Έτσι το θέατρο γίνεται πρώτα ένα μέσο επαναφοράς μας στην πραγματικότητα πριν αρχίσει το μαγευτικό του ταξίδι στο Μύθο. Το αποτέλεσμα του πολύμηνου αγώνα μας για το Πρωτοδικείο μας με την βοήθεια όλων των συμπολιτών μας, με τους οποίους γίναμε μια γροθιά, τελικά απέδειξε με εμφατικό τρόπο πως μόνο ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας» είναι αυτό που μεταφέρει η Ομάδα.

Με τις παραπάνω σκέψεις, έγινε και η επιλογή του θεατρικού έργου του Ελβετού συγγραφέα ΑλφρέντΖερί (1895-1972) «Το έκτο πάτωμα» (1937), που θα παρουσιάσει η Ομάδα στο κοινό.  Μια γλυκιά μουσική κωμωδία, που σε μεταφέρει σε ένα κόσμο ονειρικό…

Λίγα λόγια για το έργο

ΠΑΡΙΣΙ 1930. Το χρηματιστηριακό κραχ, που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου του 1929 στις ΗΠΑ, επέφερε παγκόσμια οικονομική κρίση. Στις αρχές του 1930, οι μισθοί άρχισαν να πέφτουν, ομοίως και οι τιμές των εμπορευμάτων και των αγροτικών προϊόντων, η ανεργία ανέβαινε και υπήρχαν ελάχιστες δουλειές. Η υποχώρηση της αμερικανικής οικονομίας ήταν ο παράγοντας που συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες χώρες αρχικά, συμπεριλαμβανομένου και του Παρισιού.

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στο έκτο πάτωμα μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του ΄30. Έκτο πάτωμα έλεγαν τότε τον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας, όπου ζούσαν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της εποχής εκείνης, ενώ στους πρώτους ορόφους ζούσε η μεσαία τάξη. Εν μέσω λοιπόν της οικονομικής κρίσης, στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας ζουν οι ήρωες του έργου.

Ένας ζωγράφος με την κουτσομπόλα σύζυγο του, μία ωραία “εύπιστη” κοπέλα, ένας λογιστής – λογοτέχνης μαζί με την κόρη του, ένας εργάτης, μία ονειροπαρμένη γιατρός – μουσικός και μια ανακατώστρα, όλοι άνθρωποι του μεροκάματου, που αδυνατούν κάθε πρώτη του μηνός να πληρώσουν το ενοίκιο στην δύστροπη ιδιοκτήτρια! Είναι απλοί άνθρωποι, φτωχοί, χωρίς λεφτά στην τσέπη, αλλά με όνειρα και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή.

Με όχημα τα όνειρα και την τέχνη ταξιδεύουν μακριά από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και μοιράζονται χαρές και λύπες, πάθη και λάθη, συναισθήματα και προσδοκίες. Άνθρωποι λάγνοι και αθώοι, μοιραίοι και προδομένοι, αισιόδοξοι και απελπισμένοι. Κι αν «παίζουν και χάνουν», έχουν πάντα ο ένας τον άλλο…

Το έκτο πάτωμα γεμίζει με έρωτες, με αντιζηλίες, με ατελείωτους καυγάδες, με γιορτές, με χαρούμενες και θλιβερές στιγμές, από τις ζωές των ενοίκων του. Οι ήρωες του έργου είναι κωμικοί και συνάμα κρύβει ο καθένας μέσα του το δικό του δράμα. Στην πορεία του έργου συνειδητοποιούν την αξία της αγάπης, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης αλλά και τη δύναμη της αισιοδοξίας που θα τους βοηθήσει να νικήσουν στο παιχνίδι της ζωής.

Παρότι το έργο γράφτηκε 86 χρόνια πριν, είναι τόσο επίκαιρο,  καθόσον οι ιστορίες αυτών των απλών λαϊκών ανθρώπων θα μπορούσαν να συμβαίνουν σε οποιαδήποτε γειτονιά ή πολυκατοικία μιας ελληνικής πόλης.

Η παράσταση θα ανέβει από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ήλιδας. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6976009946.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος