FOLLOW US: facebook twitter

Από… καλοκαίρι οι αποζημιώσεις για το χειμωνιάτικο χαλάζι

Ημερομηνία: 29-03-2023 | Συντάκτης:

Τι απάντησε ο Στύλιος στη σχετική ερώτηση του Μιχ. Κατρίνη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τουλάχιστον ως το καλοκαίρι θα χρειαστεί να περιμένουν οι Ηλείοι αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες και το χαλάζι του περασμένου Ιανουαρίου, αφού οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της άνοιξης.

Σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στύλιου, στον βουλευτή Ηλείας και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και χαλάζι που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου του 2023 στην Ηλεία σε διάφορες καλλιέργειες (κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες, φράουλες, πατάτες) διενεργήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 32 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.130 δηλώσεις ζημιάς.

«Το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της άνοιξης. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες των κηπευτικών για τις οποίες οι εκτιμήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνεχίζεται για τις λοιπές καλλιέργειες. Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ», τονισε ο κ. Στύλιος επισημαίνοντας ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

«Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις», καταλήγει στην απάντησή του και προσθέτει πως για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων το αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. πέραν του μονίμου προσωπικού ενισχύθηκε και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό 10 ατόμων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος