FOLLOW US: facebook twitter

Πληρωμή… φέτος και με νέα ΚΥΑ για τους εκτός «Κοπέρνικου»

Ημερομηνία: 29-03-2023 | Συντάκτης:

Γενική και ασαφής απάντηση του υφΥΠΑΑΤ Γ. Στύλιου στον Ανδρ. Νικολακόπουλο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με υπομονή θα πρέπει να «οπλιστούν» οι πυρόπληκτοι των περιοχών του δήμου Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σύστημα «Κοπέρνικος» και δεν είχαν καταγραφεί επισήμως ως πληγέντες.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στύλιος, στον βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλου, η εκκαθαριστκή πληρωμή στη βάση εξατομικευμένης εκτίμησης ανά εκμετάλλευση θα γίνει εντός του 2023, αφού πρώτα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να καθοριστεί το ακριβές ποσό της τελικής επιχορήγησης.

«Έχει αποφασιστεί η έκδοση νέας ΚΥΑ με την οποία θα καταστεί δυνατή η πληρωμή και των πυρόπληκτων δικαιούχων παραγωγών σε περιοχές όπου αρχικά δεν είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα COPERNICUS, η οποία προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2023 (…) Εντός του 2023 θα γίνει η εκκαθαριστική πληρωμή στη βάση εξατομικευμένης εκτίμησης ανά εκμετάλλευση για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης», αναφέρει το έγγραφο της απάντησης.

Παράλληλα, τονίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε νέα πληρωμή που περιλάμβανε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και περιπτώσεις διορθώσεων μετά από επικαιροποίηση του αρχείου ΜΑΑΕ και των αγροτεμαχίων που ταυτοποιούνται με την απεικόνιση του «Κοπέρνικου», συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για την Ηλεία ανήλθε σε 3,14 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νικολακόπουλος είχε επισημάνει πως υπάρχουν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας κάποιες περιπτώσεις πληγέντων, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα, ενώ Πύργου στην περιοχή του δήμου και συγκεκριμένα στις κοινότητες Βαρβάσαινας, Λαμπετίου και Κολιρίου τόσο οι κατά κύριο επάγγελμα πληγέντες αγρότες όσο και οι μη κατά κύριο επάγγελμα δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη και παραμένουν σε εκκρεμότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος