FOLLOW US: facebook twitter

«Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;»

Ημερομηνία: 15-02-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Το αδιαχώρητο στην πολιτική εκδήλωση της “Εφ.Συν”

Το αδιαχώρητο επικράτησε στο θέατρο «Αλφα» στην Πατησίων, στην εκδήλωση της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, μέλος της Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μανώλη Χριστοδουλάκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Εφη Αχτσιόγλου, βουλεύτρια Νέας Αριστεράς και συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή.

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου, οργανωμένων στελεχών, βουλευτών, υποστηρικτών και από τα τρία κόμματα , η αθρόα προσέλευση  πολιτών,  όπως και η παρουσία πολλών δεκάδων φορέων, οργανώσεων και εκπροσώπων επιμελητηρίων από σχεδόν όλο το προοδευτικό φάσμα σε συνδυασμό με τη σχεδόν τρίωρη ζωντανή συζήτηση αποδεικνύουν πως ήταν με διαφορά η σημαντικότερη πολιτική εκδήλωση σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν τέτοιο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση, που ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, ένιωσε την ανάγκη να δώσει -αιφνιδιαστικά- το «παρών» και να παραμείνει για αρκετή ώρα στην αίθουσα, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον, χωρίς να πάρει τον λόγο, παρότι του προτάθηκε.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημείο εκκίνησης μιας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής συνάντησης και διεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία μένει να φανεί αν θα έχει συνέχεια υπό την πίεση του κομματικού ανταγωνισμού ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Από όλους τους ομιλητές έγινε σαφές πως δεν πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προεκλογική κομματική συνεργασία. Ωστόσο, ήταν σαφώς περισσότερα τα κοινά στοιχεία παρά οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις.

Σημεία σύγκλισης των κεντρικών τοποθετήσεων των ομιλητών αποτέλεσαν η παραδοχή πως η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια υπόθεση προσώπων ή «πεφωτισμένων ηγεσιών», πως η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, πως οφείλει να γίνει μια ρεαλιστική αποτύπωση των βαθύτερων αιτιών που οδηγούν στη δεδομένη ιδεολογική ηγεμονία της Ν.Δ. και ότι πρέπει να υπάρχουν άμεσα συγκλίσεις σε διεκδικήσεις κοινωνικών φορέων.

Αχτσιόγλου: «Να δοθεί η μάχη των ιδεών. Να συνεννοηθούμε ποια κοινωνικά στρώματα θέλουμε να εκφράζουμε»

Πρώτη τοποθετήθηκε η ΕφηΑχτσιόγλου, η οποία έκανε λόγο για κενό πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την κυβέρνηση, «ένα κενό το οποίο δεν έχει να κάνει με την υποτιθέμενη έλλειψη κάποιου λαμπερού προσώπου, κάποιου ηγέτη. Αν όσοι ασφυκτιούν αναζητούσαν ένα πρόσωπο, θα είχαν λύσει τα προβλήματά τους».

Χριστοδουλάκης: «Αντιδεξιό μέτωπο με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος μίλησε για «χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα». Απέναντι στην κυριαρχία της Ν.Δ., ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες απλά “όσοι είστε κατά του κ. Μητσοτάκη, ελάτε μαζί μας”. Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια η ιδεολογική μας βάση. Τι σημαίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Τεμπονέρας: «Χρειάζεται ένα Μέτωπο Δημοκρατίας. Ιστορικές οι ευθύνες των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σπίτι μου ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Τεμπονέρας, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης ενός «Μετώπου Δημοκρατίας», ενός «κοινωνικού μετώπου των από κάτω», παρουσία των κομμάτων που θα διατηρούν τη διακριτή τους παρουσία, σε μια δύσκολη συγκυρία για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο, όπου ο νεοφιλελευθερισμός και η Ακροδεξιά κερδίζουν έδαφος, ενώ υποβαθμίζονται οι λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και οι τρεις ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό μετά τις τοποθετήσεις τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος